(SeaPRwire) –   Jika cerita skandal yang menjadi inspirasi filem hitam komedi Todd Haynes ‘May December’ tampak familiar, ia kerana ia menyerupai kes Mary Kay Letourneau pada tahun 1990-an. Walaupun filem itu, yang akan ditayangkan di pawagam pada 17 Nov dan dijadualkan disiarkan di Netflix bermula 1 Disember, adalah rekaan, ia kelihatan diilhamkan oleh Letourneau, yang kisahnya membantu menakrifkan zaman.

Letourneau adalah seorang guru sekolah di Seattle yang menjadi tajuk berita pada tahun 1997 apabila dia didapati bersalah merogol salah seorang muridnya kelas enam, Vili Fualaau. Letourneau mula bersama Fualaau pada 1996 apabila dia berusia 34 tahun dan dia 12 tahun. Mereka mempunyai dua orang anak sebelum Fualaau berusia 15 tahun, salah seorang daripadanya dilahirkan di penjara, di mana dia menjalani hukuman tujuh tahun kerana melanggar perintah mahkamah untuk menjauhkan diri daripada Fualaau.

Dalam filem itu, Gracie Athertoon-Yoo (Julianne Moore) dan suaminya, Joe Yoo (Charles Melton), telah membina kehidupan yang indah untuk mereka dan hampir menjadi ibu bapa tunggal, dengan tiga orang anak mereka kini berada di universiti. Kini berusia 50-an dan 30-an, keadaan semasa mereka jauh berbeza daripada permulaan skandal hampir dua dekad lalu, apabila Gracie yang ketika itu berusia 36 tahun memulakan hubungan sulit dengan Joe kelas tujuh, selepas dia mula bekerja bersama Gracie di kedai haiwan tempatan.

Walaupun Haynes dan penulis skrin Samy Burch telah mengelakkan rujukan terus kes Letourneau sebagai inspirasi, sesiapa yang mengetahui kisah sebenar akan pasti teringat kes berita lama itu selepas menonton filem itu. Berikut adalah maklumat mengenai kes Mary Kay Letourneau sebelum menonton May December.

Adakah May December berdasarkan kisah benar?

Walaupun cerita adalah rekaan, laporan menunjukkan penulis skrin Burch berkata dalam satu tayangan di Festival Filem New York bahawa dia mendapat ilham untuk filem itu daripada melihat kaitan antara iklim media semasa kes Letourneau dan ledakan genre true crime sekarang.

“Saya benar-benar mahu cerita rekaan yang menangani budaya tabloid 1990-an yang seolah-olah membawa ke dunia biopik true crime kini, dan soal mengapa kita masih mahu mencipta semula cerita-cerita ini,” kata Burch. “Itulah titik permulaan sebenar saya… Semua cerita seperti ini yang berada dalam etos sosial semua orang.”

Pengarah Haynes—yang pernah bekerjasama dengan Moore dalam filemnya Safe, Far From Heaven dan Wonderstruck—berkata dalam temubual bahawa Moore menggunakan Letourneau sebagai rujukan ketika membangunkan wataknya, bukti yang mungkin dilihat dalam loghat Gracie yang ketara.

“Secara jujur, terdapat perkara-perkara dalam palat atas longgar yang kami dapati menarik dalam ucapan Mary Kay Letourneau,” katanya. “Dan dia mengembangkannya lebih jauh.”

Walaupun sesetengah unsur May December menyerupai kisah Letourneau seperti Gracie dan Letourneau kedua-duanya berkahwin dengan anak-anak sebelum memulakan hubungan sulit, perincian yang lain berbeza. Manakala Letourneau merupakan guru Fualaau dalam kelas dua dan enam, dalam filem ini Gracie dan Joe bertemu apabila Joe mula bekerja di kedai haiwan yang sama di mana Gracie bekerja. Dalam kehidupan sebenar, Letourneau dan Fualaau tinggal di Washington dan mempunyai dua orang anak perempuan, tetapi dalam filem ini, Gracie dan Joe tinggal di Savannah, Georgia dan mempunyai pasangan kembar, seorang budak lelaki dan seorang budak perempuan, serta seorang anak perempuan yang lain. Dan manakala Letourneau dan Gracie kedua-duanya berusia tiga puluhan apabila memulakan hubungan sulit, dalam filem ini, umur Joe ditunjukkan sedikit lebih tua, baru menamatkan Darjah Tujuh, berbanding Fualaau, yang baru menamatkan Darjah Enam.

Siapakah Mary Kay Letourneau?

Letourneau dilahirkan sebagai Mary Katherine Schmitz pada tahun 1962 di Tustin, California. Bapanya, John Schmitz, merupakan profesor falsafah kolej dan politik yang mewakili satu penggal di Kongres. Sebagai bapa, dia sangat ketat, manakala sebagai politikus, dia dikenali dengan kekonservatifan dan obsesinya terhadap ketelusan awam. Ketelusan ini dipersoalkan pada tahun 1982 apabila didapati bahawa dia mempunyai dua orang anak dengan rakan wanita yang pernah menjadi pelajarnya, rahsia yang secara berkesan mengakhiri kerjaya politiknya dan menghancurkan keluarganya, ; Letourneau kekal setia kepada bapanya sepanjang skandal itu.

Letourneau (ketika itu bernama Schmitz) popular di sekolah tinggi dan kemudian menuntut di Universiti Negeri Arizona, di mana dia bertemu Steve Letourneau, yang kemudian dinikahinya selepas hamil dengan anak pertama mereka. Pasangan itu dikurniakan empat orang anak dan menetap di Normandy Park, pinggir bandar Seattle, di mana dia memulakan kerjaya sebagai guru di sekolah tempatan.

Letourneau pertama kali bertemu Fualaau apabila dia menjadi guru kelas dua Fualaau, di mana dia menyedari kebolehan seni Fualaau dan terus berhubung dengannya sepanjang tahun sehingga Fualaau berada di kelas enamnya pada tahun 1995. Pada musim gugur tahun itu, Letourneau menghadapi beberapa cabaran peribadi, termasuk . Pada musim panas 1996, Letourneau, ketika berusia 36 tahun, memulakan hubungan seks dengan Fualaau, yang ketika itu berusia 12 tahun.

Dalam temubual 2006, Fualaau berkata kepada Time bahawa dia yang memulakan hubungan seks: “Saya mahu dia,” katanya. “Jadi saya tidak akan berhenti.” Dalam temubual yang sama, Letourneau juga mendakwa pada masa itu dia tidak fikir apa yang dilakukannya adalah haram dan keutamaannya ialah apa yang akan difikir ibu Fualaau. Hubungan sulit Letourneau dan Fualaau terdedah pada Februari 1997 apabila suaminya mendapati surat cinta antara kedua-dua mereka; tanpa pengetahuannya pada masa itu, Letourneau hamil enam bulan dengan bayi yang dilahirkan bersama Fualaau.

Sebulan kemudian, selepas salah seorang saudara Steve memanggil sekolah rendah di mana Letourneau bekerja, dia ditahan. Pada Mei 1997, Letourneau melahirkan Audrey, anak pertamanya bersama Fualaau; tiga bulan kemudian, dia didapati bersalah atas dua tuduhan merogol dan dijatuhi hukuman tujuh setengah tahun penjara, yang ditangguhkan kepada enam bulan dengan syarat dia mengikuti program rawatan penjenayah seks dan menjauhkan diri daripada Fualaau.

Bagaimanapun, Letourneau tidak dapat mematuhi syarat-syarat itu; selepas dibebaskan pada Januari 1998, dia menemui semula dan bersama Fualaau. Dia juga melanggar perintah pelepasan dengan bertemu dan bersama Fualaau, mengandungkan anak kedua mereka. Hukuman asalnya dipulihkan pada Februari 1998 dan Letourneau melahirkan anak kedua mereka, Georgia, di penjara. Pada tahun yang sama, dia dan Fualaau menulis buku mengenai hubungan mereka, bertajuk Un Seul Crime, L’Amour, atau Hanya Satu Jenayah, Cinta.

“Dia memanggil, dan saya datang,” katanya dalam temubual 1998 bersama Oprah, dilaporkan oleh Time. “Saya fikir, dengan keyakinan penuh, lelaki muda ini ialah cinta hidup saya, jika tidak saya tidak akan buat perkara ini kepada anak-anak saya.”

Pada Ogos 2004, Letourneau dibebaskan dari penjara dan dia, ketika berusia 42 tahun, dan Fualaau, ketika berusia 20 tahun, berjaya memohon untuk menarik balik perintah tidak berhubung, walaupun dia kekal sebagai pesalah seks yang didaftarkan di Washington. Pada Mei 2005, pasangan itu berkahwin.

Di mana Mary Kay Letourneau dan Vili Fualaau sekarang?

Pada 2017, selepas 12 tahun berkahwin, Fualaau memfailkan perceraian dari Letourneau atas dasar perpecahan yang tidak dapat diperbaiki. Letourneau meninggal dunia pada Julai 2020 akibat kanser paru-paru, ketika berusia 58 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)