The Prince Of Wales Visits The West Midlands

(SeaPRwire) –   Anda mungkin akan bertanya: Berapa kaya keluarga diraja British? Jawapannya jauh daripada mudah. “Salah satu masalah dengan nilai bersih ialah ia sangat sukar untuk dikira,” komenator diraja Richard Fitzwilliams memberitahu TIME.

Nilai bersih sebenar mana-mana anggota keluarga diraja tidak diketahui, dan anggaran daripada sumber-sumber online berbeza-beza. telah menetapkan nilai bersih Putera William, berikutnya dalam barisan takhta, pada $100 juta. Walau bagaimanapun, dan melaporkan bahawa kekayaannya melonjak ke lebih daripada $1 bilion selepas beliau mengambil alih Duchy of Cornwall, harta persendirian bernilai , daripada bapanya, Raja Charles III, berikutan kematian neneknya, Ratu Elizabeth II, pada September 2022.

Duchy of Cornwall “membiayai aktiviti awam, amal dan peribadi Putera Wales dan keluarganya,” Harta itu ditubuhkan oleh Edward III pada 1337 untuk memberikan kemerdekaan kepada putera dan pewarisnya, Putera Edward.

Portfolio itu termasuk tanah, petani dan harta komersial di sekurang-kurangnya 20 kaunti di England dan Wales. Pada 2023, aset itu mencipta £24 juta ($30 juta) dalam “lebihan boleh agih”, mengikut laporan tahunan terkini harta itu. Raja-raja tidak dikehendaki membayar cukai pendapatan, tetapi sejak 1993, mengikut Parlimen.

Selain daripada pegangan itu, Putera William, bersama-sama adiknya Putera Harry, menerima warisan daripada ibunya, Puteri Diana, dan moyang paternal besarnya, Ratu Elizabeth.

Apabila Ratu Elizabeth meninggal dunia pada 2002, beliau meninggalkan kira-kira £14 juta ($17.6 juta pada hari ini) kepada cicit-cicit lelakinya, dengan kebanyakannya pergi kepada Putera Harry kerana William akan mendapat manfaat kewangan suatu hari nanti menjadi Raja, mengikut

Berikutan kematian ibunya pada 1997, adik-beradik itu mewarisi $21.3 juta selepas cukai untuk dikongsi antara mereka,

Putera William pernah juga bergaji secara bebas. Dari 2006 hingga 2013, beliau berkhidmat dalam tentera British, mendapat gaji antara $68,000 dan $74,000 dalam kedudukan terakhirnya pada 2011, . Selepas itu, beliau bekerja untuk amal East Anglian Air Ambulance, tetapi menyumbangkan gajinya $62,000 kepada amal, .

Putera itu meninggalkan tentera pada 2017, menghabiskan masanya dalam tugas awam sebagai penaung amal dan wakil negara dan Mahkota. Beliau mendapat saraan rasmi, perjalanan dan perbelanjaan isi rumah dibayar daripada apa yang dipanggil Sovereign Grant.

Setiap tahun, keluarga diraja memberikan keuntungan daripada pegangan luasnya di bawah Crown Estate kepada kerajaan UK, tetapi menerima balik peruntukan sebahagian daripadanya dalam bentuk Sovereign Grant. Secara sejarah, peruntukan itu ialah 15%, tetapi jumlah itu meningkat kepada 25% pada 2017 selama 10 tahun untuk menampung pemulihan Istana Buckingham. Walau bagaimanapun, kerajaan UK menaikkan peruntukan itu kepada 12% bermula tahun ini kerana keuntungan baharu daripada ladang angin luar pesisir di Crown Estate.

Dalam tahun kewangan terkini, keluarga diraja menerima £86 juta ($109 juta) daripada Sovereign Grant, mengikut . Itu bersamaan £1.29 ($1.63) setiap orang di UK, mengikut laman web diraja. Peruntukan asas £51.8 juta ($65 juta) membiayai perjalanan rasmi, penyelenggaraan harta dan kos pengoperasian isi rumah.

Walau bagaimanapun, Sovereign Grant tidak membiayai kos keselamatan Putera William dan raja-raja lain, yang dibayar oleh pembayar cukai, dengan jumlah tidak pernah didedahkan, kata Fitzwilliams.

Putera William berkongsi kewangan dengan isterinya, Kate Middleton, .

Pasangan itu menggunakan tiga rumah—Istana Kensington di London, Anmer Hall di Norfolk, dan Adelaide Cottage di kawasan Istana Windsor. melaporkan bahawa Anmer Hall ialah hadiah daripada Ratu Elizabeth II, manakala pasangan itu membayar sewa untuk Adelaide Cottage, di mana mereka terutamanya tinggal bersama tiga orang anak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.