Bernard Hill

(SeaPRwire) –   LONDON – Pelakon Bernard Hill, yang memberikan jeritan menggalakkan sebelum memimpin rakyatnya ke medan perang dalam “The Lord of the Rings: The Return of the King” dan tenggelam bersama kapal dalam “Titanic”, telah meninggal dunia.

Hill, 79, meninggal dunia pada pagi Ahad, ejen Lou Coulson berkata.

Hill menyertai francais “The Lord Of The Rings” dalam filem kedua trilogi itu, “The Two Towers” pada tahun 2002, sebagai Théoden, Raja Rohan. Pada tahun berikutnya, beliau memegang watak itu semula dalam “Return of the King”, filem yang memenangi 11 Anugerah Akademi.

Dalam salah satu adegan paling ingat dalam filem itu, watak Hill memberikan jeritan perang di atas kuda yang menghidupkan semangat tentera yang kalah berbilangnya untuk bergegas ke arah musuh dan kematian tidak lama lagi.

“Bangunlah, bangunlah, penunggang Theoden! Tombak akan bergetar, perisai akan pecah! Hari pedang, hari merah, sebelum matahari terbit! Kini berkudalah! Kini berkudalah! Berkudalah! Berkudalah untuk kebinasaan dan akhir alam! Kematian! Kematian! Kematian!”

Dalam “Titanic”, Hill memegang watak Kapten Edward Smith, salah satu watak berdasarkan orang sebenar dalam filem tragis romantik 1997 bintang Leonardo DiCaprio dan Kate Winslet. Filem itu juga memenangi 11 Anugerah Akademi.

Ketika kapal yang terkutuk itu mula tenggelam, watak Hill secara senyap meninggalkan geladak ke ruang kawalan. Ketika ruang itu bergegar di bawah tekanan ombak, beliau mengambil nafas terakhir dan memegang kemudi apabila air meletup masuk melalui tingkap.

Hill terlebih dahulu menjadi terkenal menerusi watak Yosser Hughes dalam “Boys From the Blackstuff”, siri TV British 1982 mengenai lima lelaki penganggur.

Beliau dicalonkan untuk anugerah pada 1983 daripada British Academy of Film and Television Arts untuk watak itu, dan siri itu memenangi BAFTA untuk siri drama terbaik.

Kematiannya bertepatan dengan hari kedua siri drama BBC “The Responder” disiarkan, di mana beliau memegang watak bapa bintang siri itu, Martin Freeman.

“Bernard Hill telah membakar landasan di layar, dan kerjaya panjangnya yang penuh dengan watak ikonik dan hebat adalah bukti bakat luar biasanya,” kata Lindsay Salt, pengarah Drama BBC. “Doa kami bersama keluarganya pada masa sukar ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.