Pekerja membuang blok ais di kolam di tengah kepanasan yang melampau di Hidden Sanctuary Resort pada 4 Mei 2024 di Marilao, wilayah Bulacan, Filipina.

(SeaPRwire) –   April merupakan bulan ke-11 Bumi dengan suhu paling panas, dengan cuaca yang lebih panas sudah melanda Asia dan musim panas yang lebih panas daripada biasa diramalkan di Eropah.

Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus Kesatuan Eropah berkata suhu bulan lepas secara global adalah 1.58°C (2.8°F) di atas purata sejarah dan menandakan April paling panas yang pernah dicatat. 12 bulan terakhir adalah 1.61°C lebih tinggi daripada suhu pra-perindustrian, melebihi ambang 1.5°C yang dipersetujui oleh pembuat dasar dan saintis yang boleh mengancam kehidupan di planet ini.

“Walaupun variasi suhu berkaitan dengan kitaran semula jadi seperti El Niño datang dan pergi, tenaga tambahan yang terperangkap dalam lautan dan atmosfera oleh peningkatan kepekatan gas rumah hijau akan terus mendorong suhu global ke arah rekod baharu,” kata Pengarah Copernicus Carlo Buontempo dalam kenyataan.

Suhu di seluruh Eropah dijangka naik ke akhir minggu dengan Pejabat Meteorologi UK meramalkan suhu tinggi sekitar 26°C di bahagian England. Negara-negara Nordik juga semakin panas, dengan Oslo diramalkan mencapai suhu tertinggi 23°C pada 14 Mei, lebih panas daripada Madrid, mengikut Perkhidmatan Cuaca Antarabangsa.

Program Copernicus—penyedia data iklim terbesar di dunia—menggunakan bilion-bilion pengukuran dari satelit, kapal, pesawat dan stesen cuaca di seluruh dunia untuk ramalan bulanan dan musimannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.