Biden Mideast Tensions

(SeaPRwire) –   WASHINGTON—Presiden Joe Biden memuji pasukan Amerika yang membantu Israel menembak jatuh “hampir semua” drone dan peluru berpandu Iran dan berjanji untuk menyelaraskan tindak balas global kepada Tehran atas serangan tidak terdahulu ini. Pentagon berkata pasukan Amerika Syarikat menghalang “puluh-puluh” peluru berpandu dan drone yang dilancarkan dari Iran, Iraq, Syria dan Yemen yang menuju ke Israel.

Dengan ketegangan serantau pada tahap tertinggi sejak perang bermula enam bulan lalu, Biden berjanji pada Sabtu bahawa sokongan Amerika Syarikat untuk pertahanan Israel terhadap serangan oleh Iran dan ejennya adalah “tidak tergoyah”. Serangan itu menandakan kali pertama Iran melancarkan serangan tentera langsung ke atas Israel, membawa risiko konflik serantau yang lebih meluas.

Biden jelas dalam panggilan kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa Amerika Syarikat tidak akan mengambil bahagian dalam sebarang tindakan penyerangan terhadap Iran, menurut pegawai pentadbiran kanan yang tidak dibenarkan untuk membincangkan perbualan peribadi secara awam dan berbual dengan syarat anonimiti.

Amerika Syarikat dan Israel telah bersedia untuk serangan selama beberapa hari selepas Iran berkata ia akan membalas serangan pada bangunan konsulat Iran di Syria minggu lalu yang membunuh 12 orang, termasuk dua jeneral senior dalam Pasukan Quds Pengawal Revolusi Iran.

“Atas arahan saya, untuk menyokong pertahanan Israel, tentera laut Amerika Syarikat memindahkan kapal dan kapal pemusnah peluru berpandu balistik ke kawasan itu sepanjang minggu lalu,” kata Biden dalam kenyataan pada Sabtu malam. “Terima kasih kepada penempatan ini dan kemahiran luar biasa anggota kami, kami membantu Israel menembak jatuh hampir semua drone dan peluru berpandu masuk.”

Menteri Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin dalam kenyataan berkata Amerika Syarikat menangkis puluhan serangan itu, tetapi tidak memberikan butiran kapal atau pesawat yang terlibat dalam operasi yang dipersiapkan komander selama dua minggu.

“Pasukan kami bersedia untuk melindungi anggota tentera dan rakan-rakan di rantau ini, memberikan sokongan lanjut untuk pertahanan Israel, dan meningkatkan kestabilan serantau,” kata Austin, menambahkan bahawa tentera bersedia untuk mencegah sebarang konflik lanjut.

Biden telah memotong penginapan akhir minggu di rumah pantai Delaware untuk bertemu dengan pasukannya di Rumah Putih, kembali ke Washington hanya beberapa minit sebelum pegawai Israel mengesahkan bahawa mereka telah mengesan drone dilancarkan ke wilayah mereka dari Iran.

Beliau mengadakan mesyuarat prinsipal Majlis Keselamatan Negara di Bilik Situasi Rumah Putih untuk membincangkan situasi yang berkembang, kata Rumah Putih, sebelum berbual dengan Netanyahu.

“Saya memberitahunya bahawa Israel menunjukkan keupayaan luar biasa untuk mempertahankan dan menewaskan serangan bahkan tanpa praseden – menghantar mesej jelas kepada musuhnya bahawa mereka tidak boleh mengancam keselamatan Israel dengan berkesan,” kata Biden.

Biden menambah bahawa beliau akan mengadakan mesyuarat Kumpulan Tujuh demokrasi maju pada Ahad “untuk menyelaraskan tindak balas bersatu kepada serangan berani Iran”.

Pentagon melaporkan bahawa Austin telah dua kali berbual dengan rakan sejawatannya di Israel untuk memuji “langkah pertahanan luar biasa dan kerjasama kuat yang diambil untuk menewaskan serangan Iran ini terhadap Israel” dan sekali lagi menyatakan dengan jelas bahawa “Israel boleh mengira sokongan penuh Amerika Syarikat untuk mempertahankan Israel terhadap sebarang serangan masa depan oleh Iran dan ejennya serantau”. Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan juga berbual dengan rakan sejawatannya untuk menguatkan komitmen “tidak tergoyah” Washington terhadap keselamatan Israel.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson dalam kenyataan berkata “Iran telah memulakan serangan udara terhadap Israel.” Beliau menambah: “Amerika Syarikat akan berdiri bersama rakyat Israel dan menyokong pertahanan mereka terhadap ancaman ini dari Iran.”

Biden pada Jumaat berkata Amerika Syarikat “berdedikasi” untuk mempertahankan Israel dan bahawa “Iran tidak akan berjaya.” Apabila ditanya oleh wartawan apa mesejnya untuk Iran, jawapan presiden hanyalah: “Jangan.”

Beliau mengabaikan soalan mengenai apa yang akan memicu tindak balas tentera langsung Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat, bersama sekutunya, telah menghantar mesej terus ke Tehran untuk memberi amaran terhadap meningkatkan konflik lebih lanjut.

Semasa Perang Israel-Hamas di Gaza, terdapat pertukaran tembakan hampir harian antara pasukan Israel dan kumpulan militan Hezbollah yang disokong Iran di sepanjang sempadan Israel-Lebanon. Pegawai Amerika Syarikat telah merakam lebih 150 serangan oleh milisi disokong Iran di Iraq dan Syria ke atas pangkalan tentera Amerika di negara-negara itu sejak perang bermula pada 7 Oktober.

Satu serangan pada akhir Januari membunuh tiga anggota perkhidmatan Amerika Syarikat di Jordan. Sebagai balasan, Amerika Syarikat melancarkan serangan udara besar-besaran, mengenai lebih 85 sasaran di tujuh lokasi di Iraq dan Syria.

Sementara itu, pada Sabtu, pengganas Iran merayau dari helikopter ke atas kapal kontena bersekutu Israel berhampiran Selat Hormuz dan merampas kapal itu.

Watson, jurucakap Majlis Keselamatan Negara, berkata Amerika Syarikat mengutuk keras penyitaan itu dan mendesak Iran untuk segera melepaskan kapal dan anak kapal.

“Kami akan bekerja dengan rakan kami untuk memegang Iran bertanggungjawab atas tindakannya,” katanya.

Juga pada Sabtu, Wilayah Palestin yang diduduki Israel juga menyaksikan beberapa keganasan terburuk sejak serangan Hamas ke atas Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.