Joel Edgerton dan Jennifer Connelly dalam 'Dark Matter'

(SeaPRwire) –   Apabila kita bertemu dengan Jason Dessen (Joel Edgerton) dalam , dengan cepat jelas bahawa dia adalah seorang suami yang komited yang sangat mengambil berat tentang isterinya, Daniela (Jennifer Connelly), dan anak remajanya, Charlie (Oakes Fegley). Tetapi sebagai profesor kolej yang rendah yang meninggalkan apa yang mungkin menjadi kerjaya memecahkan dalam , kadang-kadang dia masih memikirkan jalan yang tidak diambil.

Itu semua berubah apabila seorang lelaki bertopeng misteri menculik Jason dari jalanan Chicago malam itu dan memindahkannya ke versi alternatif kehidupannya di mana dia memilih kerja daripada keluarga 15 tahun lalu. Dalam alam semesta ini, Jason ialah seorang ahli fizik berpangkat yang membina sebuah kubus logam yang berfungsi sebagai pintu gerbang kepada realiti berbilang. Dan itulah Jason2, yang menculik Jason kami dalam rancangan untuk menukar tempat dengannya.

Berdasarkan pengarah Dark Matter terbaik Blake Crouch novel 2016 dengan nama yang sama, Dark Matter mengikuti Jason sebagai dia berjuang untuk kembali ke realiti sendiri dan bersatu semula dengan isteri dan anaknya. Cerita dan rancangan itu, dua episod pertama yang kini disiarkan di Apple TV+, mengkaji “bagaimana jika” kewujudan, yang Crouch kata dia sedang memikirkan dalam kehidupannya sendiri apabila dia datang dengan idea untuk buku itu.

“Saya berusia pertengahan 30-an,” katanya. “Dan saya rasa saya telah hidup cukup lama untuk melihat kembali ke semua jalan yang saya ambil dan tidak ambil dan mula bertanya bagaimana jika saya telah melakukan ini sebaliknya itu.”

Itulah pemikiran yang juga mendapatkan penerbit eksekutif Matt Tolmach (The Amazing Spider-Man, Spider-Man: Homecoming) di atas papan untuk penyesuaian. “Saya segera tertarik dengan soalan kewujudan yang mengalir melalui hati siri ini yang begitu sejagat dan sangat berakar dalam,” katanya kepada TIME dalam e-mel. “Mereka adalah soalan yang saya fikir kebanyakan orang tanya diri mereka pada satu titik dalam hidup mereka: Adakah ini semua? Adakah ini siapa saya ditakdirkan untuk menjadi? Adakah saya bahagia? Adakah saya memilih kehidupan ini jika saya boleh kembali ke beberapa persimpangan jalan? Mereka adalah soalan asas, tetapi dalam dunia Blake, mereka membuka tong sampah cacing.”

Apakah Dark Matter tentang?

Tanpa memberikan permainan, Dark Matter menghantar Jason ke apa yang pada mulanya kelihatan seperti buruan kucing liar ke dalam alam semesta kotak, lorong tak terhingga yang berfungsi sebagai manifestasi fizikal kesedaran manusia. Lorong minda memecahkan itu mengandungi bilangan tak terhingga pintu yang membawa ke bilangan tak terhingga alam semesta selari yang mewakili setiap kemungkinan hasil setiap kejadian mungkin. Fikirkan kucing Schrödinger pada skala tahap besar.

Konsep saintifik di mana plot rancangan itu bersandar mempunyai potensi untuk menghantar penonton ke lubang arnab mekanik kuantum. Tetapi Crouch tidak berfikir ia perlu terjebak dalam butiran. “Sains itu ada untuk mereka yang mahu,” katanya. “Tetapi kami berusaha untuk tidak memukul orang dengan ia. Semua yang anda benar-benar perlu tahu ialah, anda masuk ke dalam kotak, anda mengambil ubat, kotak itu menjadi lorong tak terhingga, dan di sebalik setiap pintu dalam lorong itu adalah dunia yang berbeza.”

Bagaimana rancangan itu membawa buku ke kehidupan

Dalam menyesuaikan Dark Matter untuk skrin, Crouch melihat peluang untuk mengkaji jalan tidak diambil dalam bukunya. Walaupun novel itu diceritakan hampir secara eksklusif dari sudut pandang Jason, rancangan itu melompat ke belakang dan ke hadapan antara pelbagai perspektif watak, memberikan penonton lebih insait ke dalam hubungan yang berbeza.

“Beberapa tahun selepas Dark Matter diterbitkan, ada sesuatu yang tinggal di belakang fikiran saya tentang tidak benar-benar memberikan masa kepada cerita Daniela dan Jason2,” katanya. “Dan saya sentiasa bertanya-tanya apa cerita itu akan menjadi seperti, jika kita mengikuti wanita ini hidup dengan lelaki yang kelihatan seperti suaminya tetapi bukan, dan dia perlahan-lahan menyedari bahawa sesuatu tidak kena. Ia terasa seperti peluang yang terlepas. Jadi apabila peluang untuk membuat rancangan itu datang, saya segera berkata, ‘Well, itu akan menjadi hebat.’ “

Tetapi dalam menubuhkan undang-undang alam semesta siri, Crouch juga menyedari bahawa dia akan perlu melepaskan unsur-unsur novel yang dia jadi terikat. “Terdapat satu adegan dalam buku yang saya suka apabila Jason bersendirian dalam lorong dan dia melihat versi lain dirinya yang tersesat di sekitar yang sudah tercungap dan telanjang dan jelas telah melalui sesuatu yang sangat buruk,” kata Crouch. “Tetapi saya menyedari saya telah melanggar peraturan buku saya sendiri dengan melakukan adegan itu. Ia sebenarnya tidak menjejak secara logik. Ini adalah salah satu yang sukar untuk melepaskannya.”

Joel Edgerton dan Dayo Okeniyi dalam Dark Matter

Memasuki medan alam semesta

Apabila rancangan itu menjadi realiti, terdapat juga lonjakan besar dalam kandungan berpusatkan alam semesta untuk dipertimbangkan. Apabila Crouch menerbitkan Dark Matter pada 2016, ia adalah sebelum ledakan alam semesta yang dibawa oleh filem Marvel, , dan lebih banyak lagi. Hampir 10 tahun kemudian, kekayaan cerita melompat alam telah memasuki arus perdana, semuanya mendapat pujian dan kritikan tersendiri. “Soalannya adalah bagaimana kita boleh menetapkan diri kami sedikit berbeza,” kata Crouch.

Untuk Tolmach, itu bermakna menubuhkan nada yang akan mendapatkan penonton untuk membeli cadangan sains fiksyen fantastik rancangan itu. “Apabila Blake dan saya mula bekerja pada penyesuaian ini, tidak ada begitu banyak rancangan atau filem dalam ruang alam semesta,” katanya. “Tetapi apa yang paling menarik saya [dengan Dark Matter] adalah idea ini bermain di dunia yang sangat berasas, di kalangan watak-watak yang boleh dikenali ramai-orang biasa mengkaji jalan tidak diambil. Itu masih terasa sangat asli dan unik bagi saya.”

Pada akhirnya, Crouch percaya watak-watak yang menarik Dark Matter akan mengekalkan penonton datang kembali untuk lebih banyak. “Anda boleh melakukan apa sahaja dalam penceritaan jika anda membuat penonton jatuh cinta dengan watak,” katanya. “Kami cuba untuk menyahkena diri kami terhadap ledakan fiksyen realiti alternatif dengan berkata, ‘Marilah kita hanya membuat watak hebat yang orang peduli dan berharap mereka mahu mengikuti mereka sepanjang perjalanan.'”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.