(SeaPRwire) –   Apabila ia pertama kali diumumkan pada 2021 bahawa akan mencipta dan membintangi versi TV bagi Mr. & Mrs. Smith, berita itu diterima dengan tahap keraguan yang tinggi. Adakah Glover dan ketika itu kolaborator —awalnya dijadual untuk menulis dan membintangi bersama—mampu menghasilkan sekurang-kurangnya sebahagian kecil daripada kimia putih panas yang mengekalkan filem asal? Mr. & Mrs. Smith, dikeluarkan pada 2005, berjaya hampir sepenuhnya kerana daya tarikan bintang , yang dan menyulut satu — seperti yang jarang dilihat sejak itu. Adakah ia benar-benar idea yang bijak untuk menghasilkan semula yang membengkak dengan aspirasi keistimewaan?

Tetapi dengan penulis Atlanta yang lain Francesca Sloane sebagai pengarah, dan menggantikan Waller-Bridge sebagai Mrs. Smith yang baru, siri lapan episod Prime Video, dikeluarkan pada 2 Feb, merupakan kejutan yang menyenangkan, menukarkan filem asal untuk inspirasi longgar lebih daripada butiran plot tertentu. Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang bagaimana versi baru Mr. & Mrs. Smith membezakan diri—dan bagaimana ia masih berjaya mengekalkan beberapa unsur daripada bahan sumber.

Premis

Sebahagian daripada keraguan saya sendiri memasuki siri itu datang dari perubahan premis, yang cukup besar. Dalam filem, John dan Jane adalah dua ejen berkahwin bekerja di firma pembunuhan kontrak yang berbeza. Jika mereka mengetahui tentang satu sama lain dari awal, mereka mungkin mempunyai banyak perbualan—tetapi John fikir isterinya adalah seorang penasihat teknikal, manakala Jane fikir suaminya adalah seorang eksekutif pembinaan. Mereka terperangkap dalam kehidupan pinggir bandar yang membosankan dan merosakkan, dan kaunseling perkahwinan tidak kelihatan membantu. Itulah ketika mereka masing-masing ditugaskan untuk membunuh yang lain, mengubah segalanya.

Jika ada satu unsur filem yang benar-benar berfungsi, di luar daripada bintang-bintangnya, ia adalah kaitan mudah itu. Terdapat banyak komedi dan drama yang dibakar di dalam: ia menyeronokkan untuk melihat John dan Jane bertindak balas kepada pendedahan minda-mengejutkan tentang siapa yang mereka berkahwin. Berjuang untuk menyeimbangkan tanggungjawab profesional mereka dengan perasaan peribadi. Dalam versi baru ini, walaupun, mereka memulakan siri sebagai rakan kongsi—mata-mata yang disewa oleh syarikat misteri dan baru dipasangkan untuk berpura-pura sebagai pasangan berkahwin, seperti Philip dan Elizabeth Jennings dari . Ketegangan inti utama filem hilang, walaupun Smith ini masih menyimpan banyak rahsia antara satu sama lain juga.

Watak dan tema

Hampir sebulan sebelum siri itu dikeluarkan, Sloane menulis mengakui ketidakmasuk-akalan secara permukaan untuk mengembalikan Mr. & Mrs. Smith, dari semua IP. Sudah mengalami tentangan daripada penonton yang tidak puas hati dengan semula jadi yang kelihatan tidak perlu, dia menyentuh beberapa soalan yang akan ditangani oleh versi barunya: “Bagaimanakah siri itu akan terasa jika wira-wira kita bukan dua orang paling cantik di planet, tetapi sebaliknya, dua orang yang keseorangan, dua orang yang kurang beruntung, yang mahu lebih daripada apa yang mereka miliki sekarang? Apa jika John dan Jane kita boleh menjadi sesiapa sahaja, boleh menjadi anda dan saya? … Bagaimanakah rancangan tindakan akan terasa jika kami mempertimbangkan semua ‘momennya di antara’ daripada sebaliknya?”

Jadi versi baru ini adalah penyimpangan filem mata-mata, dalam banyak cara, menyampaikan kegembiraan biasa di pelbagai lokasi eksotik (selain daripada Bandar Raya New York, di mana filem juga diatur) sementara melayani mata-mata amatur itu sebagai, yah, amatur. Dalam tangan Pitt dan Jolie, John dan Jane adalah contoh sempurna, tetapi versi Glover dan Erskine watak-watak itu jauh kurang yakin dan jauh lebih boleh hubungi. John dan Jane baru tidak mempunyai kimia maut yang sama seperti Pitt dan Jolie—siapa yang mempunyainya?—tetapi keakraban dan dialog alami mereka membuat mereka terasa sepenuhnya boleh dipercayai sebagai pasangan, terutamanya semasa siri itu berjalan.

Plot dan struktur

Plot-nya, filem itu agak rumit, terutamanya berkaitan dengan tuan-tuan pembunuh yang akhirnya cuba untuk menamatkan John dan Jane apabila mereka menjadi terlalu liabiliti. Dalam siri ini, kita bertemu Smith lain, termasuk pasangan yang dimainkan oleh Alexander Skarsgård dan Eiza González yang hanya muncul dalam adegan pembukaan siri. Dan tuan-tuan mata-mata di sini kelihatan tidak kurang kejam dan tidak dapat dipercayai daripada yang dari filem; selepas semua, adegan permulaan itu menetapkan betapa berbahayanya melarikan diri “syarikat” dan menjalani hidup sendiri dengan rakan anda. Ia jelas sangat awal bahawa Smith mungkin akan menghadapi majikan tanpa wajah mereka pada suatu hari nanti.

Walaupun begitu, fokus dalam siri ini lebih kepada watak daripada plot. Struktur misi-mingguan yang bijak membenarkan setiap episod mencipta pembalikan keselamatan kreatif pada kisah hubungan klasik; dalam satu episod contohnya, mengangkut sasaran berharga tinggi yang sombong (Ron Perlman) membawa John dan Jane untuk membincangkan kemungkinan memulakan keluarga. Misteri besar siri ini lebih rendah daripada lengkungan hubungan pusat.

Nada

Filem 2005 mungkin jauh dari karya agung, tetapi ia menyenangkan, mengekalkan nada ringan, bermain yang konsisten melalui setiap adegan. Siri ini kurang bermoral gembira secara amnya; sekurang-kurangnya John dan Jane kami tidak perlu membunuh orang untuk setiap tugasan. Tetapi ia juga jauh lebih serius secara keseluruhan, dan komedi (masih agak konsisten sepanjang) sering berasal dari tempat yang lebih kasar atau lebih menakutkan. Kekerasan jauh lebih ketara; terdapat kematian agak grafik di adegan pembukaan yang segera menetapkan nada, memberi amaran bahawa kami berada untuk sesuatu yang sangat berbeza daripada apa yang kita mungkin mengharapkan. Walau bagaimanapun, mungkin kekerasan emosional yang meninggalkan kesan terbesar; terutamanya lebih lanjut dalam siri, ia sering menjelajah dengan mengejutkan dalam mempersoalkan sama ada Mr. dan Mrs. Smith kami benar-benar sepatutnya bersama.

Siri ini meninggalkan ruang untuk beberapa rujukan yang menyenangkan kepada asal, terutamanya kemudian, sementara mengekalkan perubahan nada yang baru. Satu episod, diarahkan oleh pengarah hebat (The Girlfriend Experience, Atlanta), menyenaraikan satu jam penuh untuk siri sesi kaunseling pasangan, seperti yang membuka dan menutup filem, dan mengandungi salah satu perbalahan terburuk siri. Dan menjelang akhir, satu tembak menembak hampir merosakkan sebuah rumah, seperti adegan tengah filem asal—tetapi di sini, taruhan jauh lebih tinggi, kerana kami telah menghabiskan begitu banyak masa dengan watak-watak ini. Tiada akhir bahagia yang dijamin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.