doctor taking patient's blood pressure

(SeaPRwire) –   Dengan jumlah masa yang terhad sahaja dan perkara kesihatan yang perlu dibincangkan, lawatan ke klinik doktor kadangkala boleh rasa seperti acara berisiko tinggi. Meskipun lawatan rutin sekalipun boleh meninggalkan anda berasa tidak puas hati jika terdapat halangan komunikasi, terlalu banyak perkara dalam agenda, atau berlaku ketidakcocokan peribadi.

Kajian menunjukkan bahawa orang yang dapat menyuarakan keperluan perubatan mereka cenderung lebih puas dengan pengalaman penjagaan kesihatan mereka dan juga lebih berkemungkinan melihat peningkatan dalam gejala dan hasil-hasil penting yang lain. Jadi bagaimanakah pesakit dapat menjadi penyokong yang lebih baik untuk diri sendiri dan membantu mengambil alih kesihatan mereka dalam proses itu? Kami bertanya kepada doktor tentang tips dan nasihat strategik terbaik mereka untuk memastikan lawatan doktor anda berjalan sebaik mungkin.

Tulis kebimbangan anda sebelum lawatan

Dr. Michael Albert, ketua perubatan dalaman dengan Johns Hopkins Community Physicians di Odenton, Md., berkata beliau memahami apa yang dihadapi oleh pesakit apabila mereka pergi melawat doktor. Pertama, terdapat keseimbangan kuasa yang wujud di antara doktor dan pesakit, yang beliau katakan sedang berubah secara perlahan-lahan kerana sekolah-sekolah perubatan mula memberi tumpuan lebih kepada penjagaan berpusatkan pesakit, tetapi masih menjadi masalah. Dan beliau pernah mendengar banyak cerita selama bertahun-tahun tentang doktor-doktor yang kurang empati apabila pesakit mengemukakan kebimbangan.

Sebahagian daripada kekurangan hubungan itu berpunca daripada tekanan masa, yang boleh membuat doktor merasa tergesa-gesa untuk mencari “penyelesaian” untuk pesakit mereka, berbanding mengesahkan perasaan mereka.

Untuk menangani itu, beliau menasihati semua pesakit untuk menulis senarai kebimbangan mereka mengikut keutamaan untuk memastikan bahawa suara mereka didengari dalam temu janji itu. Ia tidak perlu menjadi naratif yang menyeluruh; sebenarnya, menjadi ringkas adalah kunci untuk mengekalkan temu janji itu ke dalam laluan. Tetapi orang yang datang bersedia dengan nota yang menekankan perkara utama yang mahu dibincangkan sering menggunakan masa terhad mereka dengan doktor dengan lebih baik. “Kemudian kami benar-benar boleh menyiasat perkara-perkara yang paling penting,” katanya.

Menjelang masa pesakit tiba kepada Dr. Kathryn Mills, seorang pakar onkologi ginekologi dan profesor penolong bidang obstetrik dan ginekologi di University of Chicago Medicine, mereka biasanya sudah berinteraksi dengan berbilang-bilang doktor dan penyedia penjagaan lain. Mills berkata ia boleh mengelirukan dan membebankan bagi pesakit untuk menavigasi sistem itu, yang adalah sebabnya beliau menggalakkan mereka menulis soalan-soalan mereka terlebih dahulu.

“Ia sukar, apabila anda berada dalam masa itu, untuk mengingati segala-galanya yang anda mahu disentuh,” kata Mills.

Hantar mesej portal sehari sebelum

Apabila senarai bertulis ringkas tidak mencukupi – seperti apabila seseorang mahu memberikan maklumat konteks tentang kecederaan yang rumit – Albert berkata menghantar mesej melalui portal pesakit sehari sebelum temu janji boleh membantu mempersiapkan doktor. Beberapa polisi insurans mula membayar doktor yang menjawab mesej portal, yang memberi insentif kepada doktor untuk berkomunikasi dengan pesakit.

Jangan harapkan doktor menjawab soalan-soalan rumit melalui komunikasi portal, kata Albert. Isu-isu itu lebih baik dibincangkan secara berhadapan.

Susun “kenyataan pembukaan”

Doktor sentiasa menghadapi tekanan masa dan biasanya menangani pelbagai tuntutan, kata Albert. Untuk membantu membina hubungan yang kukuh, beliau kerap menasihati pesakit untuk memulakan temu janji mereka dengan kenyataan ringkas yang menekankan sebab kedatangan mereka sambil mengakui jadual sibuk doktor.

Dan perkara-perkara kecil, seperti tiba pada masa dan memastikan borang anda lengkap diisi, boleh jauh membantu membina hubungan antara penyedia dan pesakit, kata Mills.

Cari gejala anda di Google—ya, benar

Doktor jarang menasihati pesakit untuk terperangkap dalam lubang tikus dalam talian. Tetapi ia tidak bermakna anda tidak boleh melakukan penyelidikan. Pesakit terbaik adalah pesakit yang bermaklumat, menurut Dr. Benita Petri-Pickstone, seorang doktor keluarga di Gahanna, Ohio dan profesor klinikal bidang perubatan keluarga dan komuniti di Pusat Perubatan Universiti Negeri Ohio Wexner di Columbus. Beliau berkata aspek penting penyokongan diri adalah bagi pesakit mengambil peranan aktif dalam kesihatan mereka, yang bermakna melakukan penyelidikan terlebih dahulu supaya mereka boleh bertanya soalan bermaklumat. Jadilah proaktif, bangkitkan sebarang kebimbangan dengan doktor anda, dan jangan ragu untuk bertanya berbilang soalan, katanya.

“Pesakit yang cenderung mendapat penjagaan yang lebih baik biasanya adalah orang yang lebih bersuara dan bertanya soalan bermaklumat berdasarkan apa yang mereka baca dan berdasarkan gejala yang mereka rasakan,” kata Petri-Pickstone.

Bawa seseorang ke temu janji anda

Dalam situasi di mana orang mungkin tidak dapat menyokong diri, seperti warga tua yang mengalami penurunan kognitif, Petri-Pickstone menggalakkan mereka membawa rakan atau ahli keluarga yang dipercayai. “Saya sentiasa terbuka untuk menerima suami dan anak-anak datang bersama pesakit untuk membantu memberi sejarah yang baik supaya saya dapat mengetahui gambaran keseluruhan tentang apa yang berlaku,” katanya.

Dapatkan pendapat kedua

Apabila pesakit mengalami keraguan atau kelihatan tidak selesa, Mills menggalakkan mereka mendapatkan pendapat kedua. Mills kerap melihat pesakit yang datang kepadanya untuk mendapatkan pendapat kedua, dan beliau percaya ia adalah langkah penting yang boleh diambil oleh seseorang untuk menyokong diri dan memastikan mereka mendapat rawatan yang betul.

Beliau berkata kadang-kadang, pesakit tidak mahu memberitahu beliau bahawa mereka berada di pejabatnya untuk mendapatkan pendapat kedua kerana takut akan mempengaruhi pendapatnya. Tetapi Mills berpendapat ia lebih baik bagi pesakit untuk jujur dan berbicara tentang kebimbangan khusus yang mendorong mereka untuk mendapatkan nasihat doktor lain. “Ia menetapkan landasan dalam cara yang berbeza,” katanya.

Jangan ragu untuk mencari penjagaan baru

Kadang-kadang, hubungan antara doktor dan pesakit hanya tidak sesuai, kata Albert. Jika seseorang telah mencuba segala-galanya dan doktor itu mustahil difahami atau tidak mendengar, mungkin sudah tiba masanya untuk mencari penyedia lain, katanya. “Mereka harus memilih seseorang yang mereka rasa lebih selesa,” katanya.

Hubungan doktor dan pesakit ideal akan berbeza mengikut keperluan seseorang. Tetapi secara amnya, orang harus dapat membincangkan perkara secara berbalas dengan doktor mereka dan rasa bahawa kebimbangan mereka didengari dan ditangani, kata Albert. Jika orang rasa doktor mereka akan mendengar, ia menjadi jauh lebih mudah bagi mereka untuk menyokong apa yang mereka perlukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.