US-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-PROTEST

(SeaPRwire) –   Dari Ukraine ke Israel, Iran ke Afghanistan, dan beberapa kawasan lain yang kurang mendapat liputan, kekejaman terhadap kanak-kanak, wanita dan orang-orang yang tidak bersalah hari ini semakin meningkat, dan apabila pelaku melarikan diri daripada hukuman, jenayah ini melibatkan semua manusia.

Penggunaan rogol dan penculikan semasa tempoh konflik bermula sejak permulaan perang. Lukisan monumental Peter Paul Rubens “Rape of the Sabine Women” menggambarkan tentera Rom merampas kedominanan dan ketakutan ke atas wanita separuh bogel lebih 2,500 tahun dahulu. Tetapi anda fikir dunia akan belajar, maju, dan menjadi lebih manusiawi.

Hari ini, keganasan seksual yang dilakukan terhadap wanita oleh pengganas Hamas atau tentera Rusia, dan penculikan kejam orang-orang yang tidak bersalah, yang mana sesetengah daripada mereka terpaksa menyaksikan ibu bapa dan ahli keluarga mereka dibunuh terlebih dahulu, sama ada di Ukraine atau Israel atau mana-mana tempat lain di dunia, perlu dikecam dengan kuat. Pelaku jenayah ini mesti dihukum. Dan ia sangat penting bahawa semua tebusan dibebaskan dengan segera.

Sheryl Sandberg — pengasas organisasi amal dan bekas Ketua Pegawai Operasi di Meta – adalah antara pemimpin berprofil tinggi yang mengukuhkan kepentingan bersuara di hadapan kekejaman terhadap wanita, termasuk pada 7 Oktober. Lebih ramai seperti Sheryl perlu berdiri dan bersuara.

Terdapat lebih daripada 110 konflik berbahaya yang sedang berlaku sekarang, mengikut Akademi Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia Kemanusiaan Antarabangsa Geneva di Switzerland. Dan terlalu sering wanita dan mereka yang paling lemah menanggung akibat paling teruk.

Benang yang sering saya dengar daripada banyak orang yang bekerja dalam isu ini boleh diringkaskan sebagai putus asa — tetapi putus asa bercampur harapan. Putus asa datang kerana walaupun usaha berikutan Perang Dunia II untuk meletakkan rangka kerja berdasarkan peraturan, termasuk Pengisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (diisytiharkan 75 tahun lalu bulan ini), hak-hak itu pada 2024 terus dilanggar tanpa pertanggungjawaban atau akibat.

Tetapi harapan datang daripada fakta bahawa terdapat banyak individu yang benar-benar mahu dunia di mana hak semua, terutamanya wanita, dilindungi. Mereka layak untuk tidak sahaja didengari tetapi didengar. Kita perlu menyokong secara bersama menentang penculikan jenayah dan pelanggaran terhadap wanita, sama ada di Ukraine, Israel, Afghanistan, Iran atau mana-mana tempat lain di dunia. Bersama kita lebih kuat.

Terdapat harapan untuk dijumpai juga di Rusia Vladimir Putin. Protes anti perang yang rendah nada tetapi berkesan — diketuai oleh wanita sanak saudara askar — telah bermula. Dikenali sebagai gerakan “scarves putih”, wanita itu berkumpul untuk meletakkan mawar putih di tugu askar tidak dikenali dan telah mengeluarkan manifesto menyeru pengerahan lelaki mereka oleh Putin sebagai “hamba buruh sah”.

Untuk harapan menjadi kenyataan, kita perlu usaha lebih untuk mempertanggungjawabkan mereka yang melakukan penculikan terhadap yang lemah dan keganasan seksual terhadap wanita sebagai senjata perang. Langkah-langkah sanksi sedang berjalan, termasuk pengumuman bahawa UK, AS dan Australia mengenakan sanksi kepada tokoh utama dalam rangkaian kewangan Hamas. Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) menuntut Putin dengan jenayah pemindahan dan pemindahan haram kanak-kanak. ICC boleh membuat kes terhadap Hamas juga. Kita mesti melindungi hak wanita dan hak mereka yang lemah. Dan kita mesti menggunakan semua tekanan yang mungkin, supaya mereka yang diculik dari Ukraine, Israel, atau mana-mana tempat di dunia segera dikembalikan ke rumah mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.