Principles First 2024

(SeaPRwire) –   Tubuh Harry Dunn tercedera dan seragam Polis Capitolnya basah dengan keringat dan lada selepas dia pulang pada Januari 6, 2021. Dia telah menghabiskan hari itu bergelut dengan penyokong Donald Trump yang menyerbu Capitol untuk menghentikan pensahihcaraan kemenangan Joe Biden, menyerap pukulan badan dan hinaan rasis yang diarahkan kepadanya. Di luar pejabat bekas Speaker Nancy Pelosi, Dunn menyelewengkan kumpulan Proud Boys berpakaian vest taktikal dan perisai badan, membenarkan staf Pelosi melarikan diri. Beberapa bulan kemudian, keterangannya yang menyentuh semasa pendengaran Jawatankuasa Januari 6 membuatkan dia seorang tokoh kebangsaan dan tetamu tetap di rancangan berita TV.

Kini Dunn bertanding untuk Kongres di kawasan 3 Maryland, mewakili pita bandar komuter antara Baltimore dan Washington, DC. Pemimpin senior Parti Demokrat telah menyokong kempen calonnya, kerana melihat Dunn sebagai suara kebangsaan yang kuat yang boleh membantu menggalakkan pengundi tentang ancaman kepada demokrasi.

Tetapi terlebih dahulu dia perlu menang dalam pilihan raya peringkat pertama pada Selasa ini di mana peluangnya sukar dinilai. Apabila Ahli Kongres John Sarbanes mengumumkan beliau akan bersara pada November selepas memegang kerusi itu selama 17 tahun, berpuluh-puluh calon berminat telah muncul. Dunn adalah salah seorang daripada 22 nama dalam kertas undian peringkat pertama, yang juga termasuk pemimpin tempatan seperti Senator Negeri Sarah K. Elfreth dan Clarence Lam yang, berbeza dengan Dunn, boleh berbangga tentang pencapaian mereka dalam jawatan awam. Pemenang undian teratas pada Mei 14 akan memenangi penamaan parti tanpa pusingan kedua, dan kemungkinan besar akan menang di kawasan yang kuat pro-Demokrat pada November.

Walaupun dalam medan yang begitu sesak, Dunn berjaya menonjol. Beliau disokong oleh tokoh liberal termasuk Ahli Kongres Jim Clyburn, Adam Schiff, Bennie Thompson, dan Pelosi, dan memimpin medan dalam pengumpulan dana dengan hampir $4 juta. Dan dalam perjalanan kempen, bekas pegawai polis itu mengimbangi pengutukan tajamnya terhadap Trump dengan sikap santai dan senyuman ramah.

Dunn bertanding atas platform memperkukuh hak reproduktif wanita dan hak mengundi, memperluaskan kesihatan mampu milik, dan melarang senjata jenis AR-15. Tetapi kebanyakannya, pengundi mahu bercakap dengannya tentang mencegah Januari 6 lagi. “Orang benar-benar jijik dengan cara puak MAGA sayap kanan Parti Republikan sedang menurunkan negara ini, ini yang saya dengar. Ini memberi saya banyak keyakinan kerana itulah platform saya – pro-demokrasi, anti-Donald Trump,” kata Dunn, duduk di sebuah diner tempatan di Ellicott City pada Selasa di mana dia menghabiskan dua jam berbual dengan pengundi berpotensi di atas kopi dan hidangan.

House Select Committee Investigating January 6 Attack On US Capitol Holds First Hearing

Laporan berita terkini telah menarik perhatian kepada satu insiden dalam masa lalu Dunn yang lebih suka lupakan: penggantungan empat hari dari Polis Capitol pada 2012 atas tidak mengunci senjatanya di rumah, yang terdedah apabila polis daerah Montgomery menangani pertengkaran keluarga. Tiada tuduhan dikenakan dalam insiden itu. Satu laporan daripada Pejabat Kebertanggungjawapan Profesional Polis Capitol yang dibuat awam oleh mengandungi dakwaan bahawa Dunn melambai senjata kepada isterinya ketika itu. Dunn menafikan dia melakukan itu. Apabila diminta oleh TIME, Dunn merujuk kepada kenyataan bersama antara beliau dan bekas isterinya yang dikeluarkan beberapa minggu lebih awal oleh kempennya yang menyatakan mereka kadang-kadang berbalah apabila baru berkahwin. Apabila diminta bagaimana perasaannya tentang malam itu kini, Dunn berkata bahawa beliau dan bekas isterinya telah bergerak ke hadapan. “Kami mempunyai hubungan penjagaan bersama yang hebat,” katanya sambil menyebut bagaimana mereka baru-baru ini menghadiri acara cuti awam di Putih Rumah bersama anak mereka. “Kami pergi ke Easter Egg Roll bersama-sama dengan anak perempuan kami.”

Di Diner Ellicott City pada Selasa, pengundi yang datang berbual dengan Dunn tidak membawa laporan itu. Sebaliknya, Januari 6 menjadi topik perbualan utama. Paul Goldenberg, 72, tinggal di Columbia dan percaya bahawa melantik Dunn ke Kongres akan menghantar isyarat kuat bahawa kawasan mereka menolak usaha untuk menggagalkan pilihan raya 2020 dan tidak mahu presiden yang akan menjadi “diktator pada hari pertama” seperti yang sebelum ini dikatakan oleh Trump. “Demokrasi kita berada dalam bahaya, saya benar-benar percaya begitu, dan saya rasa kuat bahawa Harry akan berada di pihak di mana saya mahu berada, dan saya fikir dengan beberapa cara, ia bersifat simbolik, kerana siapa dia dan apa yang dilakukannya.”

Mike Marion, 69, berkata dia menukar pendaftaran parti daripada tidak berpihak kepada Demokrat untuk mengundi Dunn dalam pilihan raya peringkat pertama. Marion adalah bekas pegawai polis Capitol yang bersara lebih sepuluh tahun lalu dan tidak mengenali Dunn dalam pasukan, tetapi terkesan dengan apa yang dilalui Dunn pada Januari 6 dan bagaimana dia memberi keterangan kepada Kongres tentang apa yang berlaku pada hari itu. “Dia bekerja dalam pemberontakan, jadi dia berurusan dengan itu,” kata Marion. “Berikan dia peluang. Saya fikir dia boleh menyelesaikannya.”

Itulah sentimen yang Dunn harap akan memotivasi cukup pengundi untuk menyokongnya – satu hasil yang banyak pemimpin Parti Demokrat juga mengharapkan. “Saya berlawan dengan rusuhan pada Januari 6 dengan tangan saya dan harap untuk kembali melawan mereka dengan pena bukan tinju kali ini,” kata Dunn.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.