(SeaPRwire) –   Daripada “makan malam gadis” ke “bermandikan di katil,” kadang-kadang boleh rasa sukar untuk memahami leksikon yang sentiasa berkembang yang digunakan untuk menggambarkan kehidupan moden.

Untuk mengikuti peredaran zaman, Dictionary.com menambah atau mengemaskini lebih daripada 1,700 perkataan pada Selasa. Perkataan baru mencerminkan banyak trend yang muncul baru-baru ini, termasuk “barbiecore,” gaya segala-merah yang meledak berikutan keluaran musim panas lalu.

Penambahan baru juga mencerminkan banyak kebimbangan unik pada masa kini— “kemusnahan iklim” dan “penghangatan global,” contohnya, menangani ketegasan dan kesannya terhadap kesihatan awam.

“Persilangan bahasa, pembelajaran, dan budaya adalah tak terhingga, dan kami mengakui bahawa perkataan mempunyai kuasa untuk membentuk fikiran, menyemak jurang, dan mencerminkan masyarakat kami yang sentiasa berkembang,” kata John Kelly, timbalan presiden editorial di Dictionary.com, dalam kenyataan media. “Pengumuman Perkataan Baharu kami setiap separuh tahun bertujuan untuk menyokong pemahaman lebih mendalam tentang di mana bahasa berada, di mana ia mungkin pergi seterusnya – dan mengapa alam semesta perkataan yang sentiasa berkembang penting untuk kehidupan seharian kita.”

Berikut adalah beberapa perkataan baru dan maksudnya.

Enshittification

kata nama. Penurunan beransur-ansur fungsi platform atau perkhidmatan dalam talian, sebagai sebahagian daripada kitaran di mana platform atau perkhidmatan pertama menawarkan manfaat kepada pengguna untuk menarik mereka, kemudian mengejar keuntungan lebih dan lebih banyak pada kos pengguna.

Bermandikan di katil

kata nama. Amalan menghabiskan banyak jam di katil sepanjang hari, kerap dengan makanan ringan atau peranti elektronik, sebagai pengunduran sukarela daripada aktiviti atau tekanan.

Makan malam gadis

kata nama. Koleksi seringkali dihias dengan cantik makanan ringan yang melibatkan sedikit persiapan, seperti kuantiti kecil daging sejuk, keju, buah-buahan, tomato ceri, dan sebagainya, dianggap cukup untuk membentuk satu hidangan untuk seorang.

Sederhana

kata sifat. Sederhana, tidak memberangsangkan, atau kecewa.

Bussin’

kata sifat. Hebat; menakjubkan; ajaib.

The ick

kata nama. Perasaan tiba-tiba jijik atau tidak suka, kerap bertindak balas terhadap tindakan orang lain.

Pretty privilege

kata nama. Kelebihan tidak diperoleh dan kebanyakannya tidak diakui dalam masyarakat yang dimiliki oleh seseorang dengan memenuhi piawaian kecantikan budaya mereka.

Barbiecore

kata nama. Estetik atau gaya yang menampilkan pakaian, aksesori dan hiasan berwarna merah jambu ceria, menyambut dan diilhamkan oleh pakaian boneka Barbie.

Fesyen perlahan

kata nama. Gerakan di kalangan pengeluar pakaian dan pengguna yang menekankan pembuatan, penyelenggaraan dan pembaikan pakaian untuk memanjangkan jangka hayatnya, dan pengurangan amalan keseluruhan terhadap pembelian pakaian baru.

Nyaman

kata sifat. Berkaitan dengan genre fiksyen dengan sedikit ketegangan, keganasan terang-terangan, atau kandungan seksual, kerap juga melibatkan detektif amatur dan latar belakang idilik, intim.

Greedflation

kata nama. Kenaikan harga, sewa, dan sebagainya, yang tidak disebabkan oleh tekanan pasaran atau faktor lain yang organik kepada ekonomi, tetapi disebabkan oleh eksekutif korporat atau lembaga pengarah, pemilik harta, dan sebagainya, semata-mata untuk meningkatkan keuntungan yang sudah sihat atau berlebihan.

Kemusnahan iklim

kata nama. Kesan kolektif trend merosakkan dan berpotensi tidak boleh pulih dalam iklim, khususnya yang disebabkan oleh pemanasan global tidak dikawal.

Penghangatan global

kata nama. Istilah tidak saintifik yang digunakan untuk menekankan trend dan ketegasan peristiwa haba melampau, terutamanya berhubung kesihatan awam.

Peristiwa haba melampau

kata nama. Meteorologi, Klimatologi. Peristiwa haba diklasifikasikan terlalu melampau untuk membahayakan kesihatan awam.

Kekurangan makanan

kata sifat. Mempunyai atau dicirikan oleh akses terhad atau tidak pasti kepada makanan yang mencukupi.

Pemegang beg

kata nama. Seseorang yang mengekalkan pelaburan tidak menguntungkan daripada menjualnya pada kerugian, hanya untuk menderita kerugian lebih teruk apabila pelaburan akhirnya menjadi tidak bernilai.

Lihat senarai penuh .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.