(SeaPRwire) –   Pada Isnin, Muzium Seni Metropolitan akan menganjurkan majlis tahunan Met Gala, satu acara dermawan berpengaruh di dunia yang mengumpulkan tokoh-tokoh dari dunia estetik, sukan, muzik, perniagaan dan politik untuk menyokong Institut Kostum muzium, satu institusi dengan koleksi hampir 33,000 karya busana yang merangkumi tujuh abad.

Ia bermula pada tahun 1948 sebagai jamuan tengah malam yang dipanggil Faedah Institut Kostum dan berkembang sepanjang masa menjadi acara kebudayaan utama yang menggunakan pakaian sebagai penanda intelektual zaman sejarah, gerakan sosial dan politik, dan perspektif yang berubah tentang citarasa yang baik dan kecantikan.

Setiap tahun, tetamu Met Gala diperlukan memakai pakaian mengikut tema tahunan yang bersesuaian dengan pameran musim bunga Institut Kostum. Tahun ini tema “Taman Masa” selari dengan pameran Institut Kostum bertajuk Kedua-dua pameran muzium dan tema gala menggabungkan unsur-unsur fesyen dan alam semula jadi untuk mewakili peralihan hidup dan sifat berubah fesyen. Fokus kepada musim dan masa jemputan untuk merenungkan kepentingan menghargai saat-saat kegembiraan, kemajuan, kekuatan dan pencapaian dalam kehidupan.

Tetapi sewaktu tajuk berita akan fokus kepada bagaimana selebriti memilih pakaian rasmi yang menggambarkan tema ini, fesyen bukan satu-satunya seni rupa yang melibatkan diri dengan representasi estetik masa. Sebenarnya, karya seni telah lama berkhidmat sebagai penanda penting laluan masa, kerana mereka telah merakam peralihan sosial dan politik dalam cara yang membenarkan kita membaca sejarah yang terkandung, jika kita tahu apa yang perlu dicari. Selama berabad-abad, seni telah memperingati masa dengan secara tersirat dan tersurat membincangkan perubahan kebudayaan, politik dan sosial utama dalam sejarah negara.

Potret politik Amerika awal adalah turunan ideologi potret raja-raja Eropah yang dilantik. Raja-raja menggunakan lukisan ini untuk mempromosikan kesahihan dan sistem politik yang memberi kuasa kepada mereka. Pada tahun 1761, contohnya, Allan Ramsay melukis potret Raja George III Britain selepas mahkota. Potret itu bertujuan untuk berkhidmat sebagai representasi visual kepimpinan negara dan kesahihan politik raja baru.

Amerika awal dengan cepat mengambil amalan ini untuk memberi kredibiliti kepada projek politik baharu mereka. Pada tahun 1776, Charles W. Peale melukis potret George Washington untuk merayakan pelantikannya sebagai Panglima Angkatan Tentera Bersekutu semasa Revolusi Amerika. Pentingnya, imej itu memberikan Amerika gambaran baharu otoriti dan kesahihan kebangsaan – satu yang menggantikan potret Raja George. Potret Washington, oleh itu, berkhidmat sebagai tanda estetik peralihan politik, masa di mana orang Amerika menggantikan kepimpinan monarki dengan kerajaan perwakilan.

Oleh kerana potret sedemikian mempunyai tujuan politik, dan wanita serta orang berkulit hitam dikecualikan daripada politik pada abad ke-18 dan awal abad ke-19, dalam keadaan di mana wanita, kanak-kanak, pembantu rumah dan hamba abdi dimasukkan ke dalam potret politik, mereka diletakkan secara strategik sebagai entiti di bawah kuasa dan pengaruh orang lain.

Pada tahun 1789, contohnya, Edward Savage melukis potret keluarga Washington. Ia menggambarkan pelbagai ahli keluarga Washington yang sedang berinteraksi di sekitar meja. Lukisan itu juga termasuk pembantu hamba abdi yang dipisahkan daripada semua individu lain. Kepentingan setiap orang dalam potret itu berkaitan dengan hubungan mereka dengan George Washington, satu-satunya tokoh dalam lukisan itu yang mempunyai hak politik.

Sebab-sebab ini, antara lain, menyumbang kepada pilihan Frederick Douglass pada abad ke-19, seorang penentang hamba abdi, terhadap seni baharu potret fotografi berbanding dilukis. Fotografi dicipta pada tahun 1839, setahun selepas Douglass membebaskan dirinya daripada perhambaan. Douglass menegaskan bahawa fotografi memberikan orang Afrika Amerika peluang untuk mengawal representasi diri mereka. Dengan memesan foto, orang hitam bebas boleh menyajikan diri sebagai subjek potret cara yang mereka pilih. Douglass kerap memesan foto dirinya pada setiap peringkat hidupnya, dan beliau menjadi orang Amerika yang paling difoto pada abad ke-19. Beliau sentiasa memakai pakaian yang ringkas tetapi elegan sebagai cara untuk menunjukkan maruah peribadi dan mencabar stereotaip yang menegaskan orang Afrika Amerika secara semula jadi lebih rendah daripada rakan-rakan kulit putih mereka.

Potret bukan satu-satunya jenis lukisan dengan makna politik pada abad ke-19. Landskap juga menyampaikan idea-idea politik. Pada tahun 1836, Thomas Cole melukis siri bertajuk Jalannya Empayar. Lukisan-lukisan itu merujuk kepada keperluan politik dan moral negara yang sihat, dan bagaimana AS gagal memenuhi piawaian ini. Cole bertujuan agar lukisan-lukisan itu berkhidmat sebagai isyarat peringatan kepada rakan-rakannya di Amerika tentang dasar dan nilai negara itu, ketika ia terus meluaskan ke barat benua Amerika Utara, meningkatkan eksport barang dan terus berusaha mengekang perbahasan mengenai pengembangan perhambaan.

Cole menamakan salah satu lukisan dalam siri itu Negeri Pastoral, yang menggambarkan representasi yang diidealisasikan satu tamadun. Bagi pelukis itu, negara ideal kelihatan seperti negeri pertanian di mana kerajaan mahupun rakyatnya tidak akan mengubahsuai landskap semulajadi dengan berlebihan. Warganegara akan bekerja di tanah atau terlibat dalam perdagangan untuk memenuhi keperluan mereka dan bukannya mencipta ladang, estet atau kilang besar yang direka untuk menjana keuntungan yang sangat besar.

Dalam siri Jalannya Empayar, Cole menunjukkan apa yang dilihatnya sebagai punca kemerosotan politik, dan dia mengakhiri siri itu dengan lukisan bertajuk Kemusnahan, yang menggambarkan kesan kemerosotan itu terhadap sebuah negara. Ia adalah amaran keras untuk memperbetulkan arah sebelum terlambat.

Kedua-dua lanskap dan potret pada zaman ini menggambarkan nilai-nilai dan politik Amerika awal, sama ada sebagai pantulan halus atau dalam karya yang lebih jelas berunsur politik seperti lukisan Cole.

Sejak berabad-abad berlalu, seni Amerika terus mencerminkan dinamik sosial dan politik zaman.

Ketika AS bekerja untuk menangani prasangka dan ketidakadilan sepanjang separuh kedua abad ke-20 dan dekad pertama abad ke-21, seni mencerminkan perubahan ini. Contohnya, pada tahun 2018, Galeri Portret Kebangsaan menambah potret Barack Obama. Dilukis oleh artis Kehinde Wiley, lukisan itu merupakan simbol kemajuan politik dan estetik. Wiley menggambarkan presiden hitam pertama di luar, yang secara tradisinya melambangkan komitmen seorang pemimpin kepada mereka yang dipimpinnya, kesaksian kesesuaiannya untuk kepimpinan. Ia adalah seruan yang tegas daripada potret Amerika awal di mana tokoh hitam biasanya digambarkan sebagai bawahan atau di latar belakang – tanda betapa jauhnya AS telah berkembang selama dua abad.

Bukan sahaja potret telah menjadi lebih inklusif kaum, ia juga menjadi lebih demokratik. Potret pemimpin kebangsaan tidak hanya di muzium atau bangunan kerajaan. Kadang-kadang, mereka boleh ditemui di tingkap kedai di jalan raya utama bandar-bandar besar.

Contohnya, Neiman Marcus baru-baru ini menghormati Kongreswan Eddie Bernice Johnson yang mewakili Dallas di Kongres selama 30 tahun sehingga persaraannya pada tahun 2023. Selepas Johnson meninggal dunia pada 31 Disember, kedai utama Neiman di pusat bandar Dallas mencipta representasi potret tiga dimensi Johnson untuk memberi rakyatnya peluang untuk memperingati beliau dengan cara yang rapat, peribadi. Selain itu, staf menyimpan mawar putih segar berhampiran manekin sebagai representasi sifat berprinsip dan nilai abadi Kongreswan itu.

Tingkap paparan Johnson adalah contoh lagi bagaimana imej sering menangkap momen penting dalam sejarah Amerika. Ia juga berfungsi sebagai saluran yang perlu untuk usaha Neiman Marcus untuk merakyatkan Met Gala, yang secara tradisinya merupakan spektakel untuk kaya dan berkuasa. Pengedar itu mengisi tingkap kedainya di pusat bandar Dallas dengan paparan bertemakan bunga untuk menyokong pameran Institut Kostum muzium.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.