96th Annual Academy Awards - Show

(SeaPRwire) –   Christopher Nolan memenangi Anugerah Akademi pertamanya untuk mengarahkan Oppenheimer, biopik tentang ahli fizik teori dan arkitek bom atom J. Robert Oppenheimer.

“Filem hanyalah berusia sedikit lebih 100 tahun,” kata Nolan ketika menerima Oscar. “Kita tidak tahu di mana perjalanan luar biasa ini akan bergerak dari sini. Tetapi untuk mengetahui bahawa anda berfikir saya adalah sebahagian yang bermakna daripadanya bermakna dunia bagi saya.”

Nolan terkenal dengan mengarah filem sains fiksyen seperti Inception, Interstellar, dan The Dark Knight Rises, serta drama Perang Dunia II Dunkirk, yang mendapat pencalonan untuk Pengarah Terbaik. Oppenheimer mendapat 13 pencalonan Anugerah Akademi dan, memenangi anugerah utama untuk drama terbaik.

Nolan baru-baru ini bercakap tentang keistimewaan membuat blockbuster dalam .

“Saya tertarik bekerja pada skala besar kerana saya tahu betapa rapuh peluang untuk menggerakkan sumber-sumber tersebut,” kata Nolan. “Saya tahu bahawa terdapat begitu banyak pembikin filem di seluruh dunia yang akan memberikan mata mereka untuk mempunyai sumber yang saya susun, dan saya rasa saya mempunyai tanggungjawab untuk menggunakannya dengan cara yang paling produktif dan menarik.”

Antara pengarah-pengarah yang dicalonkan ialah Jonathan Glazer (Zone of Interest), Yorgos Lanthimos (Poor Things), Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon), dan Justine Triet (Anatomy of a Fall).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.