Ron DeSantis

(SeaPRwire) –   Untuk kali pertama dalam waktu lama, Gabenor Florida Ron DeSantis dipuji sebagai pemenang, dan .

Apabila beliau menaiki pentas di dewan Sheraton, orang ramai Iowa bergemuruh menyebut namanya dan mengetuk lantai. “Kami cintakan anda!” teriak seseorang. “Kami juga cintakan anda,” katanya.

Berita baru sahaja menyebar bahawa DeSantis telah diumumkan sebagai pemenang kedua di negeri itu, hanya sedikit di hadapan Duta Besar bekas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Nikki Haley. Dan itu cukup baik baginya.

“Anda membantu kami mendapatkan tiket yang ditempah keluar dari Negeri Hawkeye,” katanya. “Kami mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan, tetapi saya boleh memberitahu anda ini: Sebagai Presiden Amerika Syarikat akan datang, saya akan menyelesaikan kerja untuk negara ini.”

Keputusan itu bermakna kempen DeSantis akan terus ke New Hampshire dan seterusnya. Selepas gabenor menumpukan hampir semua sumbernya ke Iowa, dan kelihatan tidak bergerak maju di negeri awal lain, beliau perlu prestasi yang kuat di sini untuk memberinya momentum untuk terus.

“Sesiapa sahaja di tanah ini akan memberitahu anda Donald Trump akan menang kaukus,” kata Jimmy Centers, seorang penasihat Republikan berpangkalan di Iowa kepada TIME pada petang Isnin. “Perlumbaan itu untuk penyelesaian kedua. Jika beliau mendapat tempat kedua, tidak kira selisihnya berapa, beliau telah menunaikan tugasnya.”

Tempat kedua cukup baik untuk mendapatkan tiket, tetapi ia mungkin tiket ke mana sahaja.

Ron DeSantis Holds His Caucus Night Event In Iowa

DeSantis telah mencapai satu matlamat yang perlu dicapai: tidak mendapat tempat ketiga. Tetapi beliau gagal di tempat lain. Beberapa wakilnya mencadangkan beliau mempunyai peluang untuk menang secara terus, dan yang lain . Trump akhirnya melampaui itu, kemenangan walaupun atas terma lawan. DeSantis hanya mendapat jumlah delegasi yang sama dengan Haley. Dan beliau tidak mempunyai sebab untuk mengharapkan keputusan yang lebih baik di negeri awal berikutnya. Menurut purata pengundian FiveThirtyEight, DeSantis hanya berada dalam perlumbaan di New Hampshire, mencatat di bawah 6% sokongan, dengan Trump lebih 40% dan Haley memperoleh sekitar 30%. Beliau hanya sedikit lebih baik di Carolina Selatan: 12%, berbanding Trump 55% dan Haley 25%. Laluannya ke nominasi masih tidak jelas.

Apa yang jelas ialah beliau akan terus berada di situ untuk membakanya. Kempen beliau menunjuk ke ucapan beliau sebagai kenyataan mengenai keputusan dan rancangan masa depannya, dengan perhentian dijadualkan Selasa di New Hampshire dan Carolina Selatan.

Berdasarkan reaksi di majlis menonton DeSantis, penyokongnya tidak perlu banyak lagi. Mereka bergemuruh apabila penyiar radio hak asasi manusia konservatif Steve Deace berkata, “Ini perlumbaan dua orang sekarang. Iowa telah membuatnya jelas. Tiada tempat untuk nafas terakhir establishment Republikan korporat, Nikki Haley.” Mereka berteriak apabila Gabenor Iowa Kim Reynolds berkata, “Beliau akan terus maju. Beliau bersedia untuk terus. … Kami menghantarnya ke New Hampshire. Kami menghantarnya ke Carolina Selatan. Awas, Amerika, Ron DeSantis belum selesai.”

Mengibarkan tanda yang membaca “Tuhan Lebih Kerajaan” dan “Jangan Ganggu Anak Saya,” penyokong paling ghairah DeSantis benar-benar kelihatan percaya beliau akan menjadi Presiden Amerika Syarikat akan datang.

Tetapi apabila mereka meninggalkan majlis, para hadirin kelihatan lebih terukur. “Secara sejarah, anda perlu mendapat tempat pertama atau kedua di Iowa untuk memenangi nominasi,” kata Luke Posegate, sukarelawan DeSantis berusia 22 tahun. “Saya ingin melihat skor papan sedikit lebih baik. Saya berharap selisih kemenangan antara Presiden Trump dan Gabenor DeSantis akan lebih rapat.”

Posegate menambah beliau berfikir laluan DeSantis ke nominasi melibatkan Trump diketepikan daripada surat undian apabila beliau didapati bersalah atas tuduhan jenayah. Beliau menambah beliau bangga gabenor itu kalah kepada Trump hanya dengan dua undian di lokasi kaukus di mana Posegate telah berucap bagi pihak DeSantis.

Beberapa jam sebelumnya, lokasi kaukus berhampiran, Gereja Kekal, kelihatan mewakili cara keputusan Isnin akan berjalan dan cabaran gabenor akan datang. Di luar, penyokong meletakkan kedua-dua tanda DeSantis dan Trump dalam salji. Di dalam, ketua kapten kaukus Trump memakai topi putih dan emas mereka, manakala sukarelawan DeSantis dalam jingga neon mengedarkan kipas. Mengingat sokongan mantap bekas Presiden di banyak kawasan luar bandar dan kejayaan sederhana gabenor di barat laut evangelikal, DeSantis perlu berjaya di pusat-pusat penduduk seperti ini. Menurut , pemilih di situ akhirnya sedikit lebih cenderung kepada Trump.

Sehingga kira-kira sebulan lalu, jururawat hospis Audrey Scott fikir beliau akan menyokong gabenor itu. Tetapi melihat kempen beliau merosot baru-baru ini, beliau menukar fikirannya. “Awalnya saya DeSantis kerana saya rasa Trump—saya hanya jengkel dengan semua perkataan dan memanggil orang dengan nama samaran,” katanya. “Tetapi anda perlu seseorang yang kuat dan tidak berhenti, yang akan mengambil semua kotoran yang diambilnya dan mampu terus menggerakkan agenda. Jadi saya rasa DeSantis agak senyap dan mungkin tidak mempunyai kekuatan untuk mencabar apa yang kita perlukan dia cabar.”

Beliau juga lebih cenderung gaya Trump yang lebih terus. “Saya rasa DeSantis hanya memberi jawapan yang kabur, lebih politik, manakala Trump hanya berkata cara ia,” katanya. “Saya terus. Saya suka dia terus.”

Walaupun pemilih DeSantis yang mungkin kelihatan kabur. Leslie Peterson, seorang bankir komersial di Gereja Kekal, berkata sebelum kaukus bermula bahawa beliau “agak cenderung ke arah DeSantis.” Apa yang disukainya tentang beliau? “Bahawa beliau bukan Trump,” katanya. Tetapi bahkan ketika itu, minit sebelum kaukus bermula, wanita yang memanggil DeSantis “pemimpin kuat” dan “lelaki keluarga” dan berkata tentang Trump, “Saya hanya tidak suka dia sebagai seseorang,” tidak akan menolak berbaris di belakang bekas Presiden.

“Jika negeri akan menyokongnya sebagai calon Republikan kita, maka saya akan mengikutinya,” beliau akhirnya berkata.

Selepas melihat kekuatan Trump malam Isnin, negara mungkin akan mengikutinya juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.