(SeaPRwire) –   (SANDY, Utah) – Dua pencalut ski terbunuh dan satu diselamatkan selepas runtuhan salji di gunung-ganang luar Bandar Salt Lake City yang berlaku selepas beberapa hari ribut salji musim bunga, menurut pihak berkuasa.

Pasukan menyelamat bertindak balas selepas pukul 10 pagi kepada laporan runtuhan salji dilaporkan berhampiran Lone Peak di Wasatch Range tenggara Salt Lake City, Sherif Salt Lake County Rosie Rivera berkata.

Salah seorang pencalut ski, yang berjaya menggali dirinya keluar dari salji, telah diselamatkan menjelang tengah hari dan dibawa ke hospital, kata Rivera.

Pasukan menyelamat menaiki helikopter terbang di kawasan itu pada petang Khamis dan mengesahkan dua lelaki yang lain mati, kata Rivera. Mereka adalah dua lelaki berusia 23 dan 32 tahun. Nama mereka tidak didedahkan.

Keadaan tidak selamat untuk membenarkan pemulihan pada Khamis, dan krew merancang pergi pada pagi Jumaat, membenarkan cuaca, kata Rivera.

Rivera berkata beliau percaya lelaki yang diselamatkan adalah orang yang memanggil bantuan. Pegawai berbual dengannya di hospital untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang apa yang berlaku, kata sherif itu.

Pencalut ski itu mendaki ke kawasan itu pada pagi Khamis, katanya.

Craig Gordon dengan Pusat Runtuhan Salji Utah berkata kira-kira 2.5 kaki (76 sentimeter) salji berat, basah jatuh di kawasan itu dalam tempoh tiga hari.

Pencalut ski itu perlu sangat berpengalaman untuk berada di “kawasan sangat serius”, katanya.

Sekurang-kurangnya 15 orang terbunuh dalam runtuhan salji di AS sejauh musim ini. Pusat Maklumat Runtuhan Salji Colorado, yang menjejak angka negara, mencatat 13 kematian sebelum pihak berkuasa mengumumkan kematian Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.