(SeaPRwire) –   Kontraktor yang ingin tahu tentang kord ekstensi di atas bumbung kedai runcit Michigan membuat penemuan mengejutkan: Seorang wanita berusia 34 tahun tinggal di dalam papan tanda perniagaan, dengan ruang yang cukup untuk komputer, pencetak dan pembuat kopi, kata polis.

“Dia tidak mempunyai tempat tinggal,” kata Pegawai Brennon Warren dari Jabatan Polis Midland pada Khamis. “Ini adalah kisah yang membuat anda berkerut kepala, hanya seseorang yang tinggal di dalam papan tanda.”

Wanita itu, namanya tidak didedahkan, memberitahu polis bahawa dia mempunyai pekerjaan di tempat lain tetapi telah tinggal di dalam papan tanda Family Fare selama kira-kira setahun, kata Warren.

Midland, terkenal sebagai rumah global Dow Inc., berjarak 130 batu (209 kilometer) utara Detroit.

Kedai Family Fare berada di pusat membeli-belah berbentuk segi tiga dengan papan tanda di atas bangunan. Struktur papan tanda, mungkin 5 kaki (1.5 meter) lebar dan 8 kaki (2.4 meter) tinggi, mempunyai pintu dan boleh diakses dari bumbung, kata Warren.

“Terdapat lantai kayu yang diletakkan. Meja mini,” katanya. “Pakaian. Pembuat kopi Keurig. Pencetak dan komputer – perkara yang anda ada di rumah anda.”

Wanita itu mampu mendapatkan elektrik melalui kord kuasa yang disambungkan ke soket di atas bumbung, kata Warren.

Tidak ada tanda-tanda tangga. Warren berkata mungkin wanita itu berjalan ke bumbung di tempat lain di belakang kedai atau perniagaan runcit lain.

“Saya sebenarnya tidak tahu bagaimana dia naik ke sana. Dia tidak menunjukkan, juga,” katanya.

Wakil syarikat SpartanNash, ibu syarikat Family Fare, berkata pekerja kedai bertindak balas “dengan penuh kasih sayang dan profesionalisme yang tinggi.”

“Memastikan terdapat rumah selamat, mampu milik yang mencukupi terus menjadi isu meluas di seluruh negara yang memerlukan usaha bersama masyarakat untuk menyelesaikannya,” kata Adrienne Chance, enggan berkomentar lebih lanjut.

Warren berkata wanita itu bekerjasama dan segera bersetuju untuk meninggalkan tempat itu. Tiada tindakan diambil.

“Kami memberikan maklumat kepadanya tentang perkhidmatan di kawasan itu,” kata pegawai itu. “Dia meminta maaf dan terus pergi. Di mana dia pergi dari situ, saya tidak tahu.”

Pengarah sebuah pertubuhan bukan untung tempatan yang menyediakan makanan dan perlindungan berkata Midland – yang mempunyai penduduk 42,000 – memerlukan lebih banyak perumahan untuk penduduk berpendapatan rendah.

“Dari seseorang yang bekerja dengan orang tanpa tempat tinggal, sebahagian daripadaku mengakui dia sangat berdaya kreatif,” kata Saralyn Temple dari Pintu Terbuka Midland. “Jelas, kita tidak mahu orang bergantung kepada aktiviti haram untuk mendapatkan perumahan. Terdapat pilihan yang jauh lebih baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.