US-ENTERTAINMENT-POLITICS-SPORT-TIME-GALA

(SeaPRwire) –   Elon Musk secara tiba-tiba membatalkan rancangan “The Don Lemon Show” di rangkaian media sosialnya X selepas bekas penyampai berita CNN itu merakam temubual dengan jutawan itu untuk episod pertama yang belum disiarkan.

Musk memiliki X, dahulunya dikenali sebagai Twitter, dan sering mengumumkan dirinya sebagai “penyokong mutlak kebebasan bersuara.” Dalam satu kenyataan, syarikat berpangkalan di San Francisco itu hanya berkata setelah pertimbangan teliti, ia “memutuskan untuk tidak memasuki perkongsian komersial dengan rancangan tersebut.” Ia menambah rancangan Lemon “dibenarkan untuk menerbitkan kandungannya di X, tanpa sebarang penapisan, memandangkan kami percaya dalam menyediakan platform untuk pencipta meningkatkan kerja dan menyambung hubungan dengan komuniti baru.”

Dalam satu video yang dimuatnaik ke X, Lemon mengisytiharkan bahawa “” dan berkata beliau akan menyiarkan temubualnya dengan CEO Tesla itu di YouTube dan menerusi podcast pada Isnin.

Lemon tidak memberikan butiran tentang sumber ketidakpuasan hati Musk, tetapi menulis, “Sepanjang perbualan kami, saya terus mengingatkan beliau walaupun ianya tegang pada masa tertentu, saya fikir ia baik untuk orang melihat dan mendengar pertukaran kami dan mereka akan belajar daripada perbualan kami.”

“Tetapi rupanya kebebasan bersuara mutlak tidak terpakai apabila ia datang kepada soalan daripada orang seperti saya,” tambahnya.

Dalam perbincangan CNN selanjutnya bersama Lemon pada Isnin, penyampai berita Erin Burnett memainkan petikan temubual Lemon dengan Musk di mana CEO Tesla dan SpaceX itu menjadi marah apabila diminta tentang pengawalan kandungan dan penyebaran ucapan kebencian di platform X.

Dalam petikan itu, Lemon bertanya kepada Musk sama ada beliau percaya beliau dan rangkaian sosialnya memegang sebarang tanggungjawab untuk mengawal ucapan kebencian di X. Beliau menyenaraikan penyebaran “teori penggantian besar”, kepercayaan rasis yang dalam bentuk paling melampau, secara palsu mendakwa Yahudi berada di sebalik rancangan untuk mengurangkan pengaruh orang putih di AS.

Musk membalas dengan tajam bahawa beliau tidak perlu menjawab soalan daripada wartawan. “Satu-satunya sebab saya dalam temubual ini adalah kerana anda berada di platform X dan anda meminta,” katanya. “Jika tidak saya tidak akan melakukan temubual ini.” Apabila Lemon menyusul dengan soalan tentang kritikan yang dihadapi Musk atas isu ucapan kebencian, CEO itu membalas, “Saya dikritik sentiasa. Saya tidak peduli langsung.”

X mengumumkan “perkongsian kandungan baharu” dengan Lemon untuk rancangan itu, menyatakan ia akan memaparkan episod 30 minit tiga kali seminggu mengenai politik, budaya, sukan dan hiburan. Perjanjian itu adalah sebahagian usaha platform yang kesusahan itu untuk memperkukuh tawarannya dan menarik pengiklan. X juga menjadi tuan rumah bekas ahli Kongres Tulsi Gabbard dan penyampai radio sukan Jim Rome.

Lemon dipecat oleh CNN tahun lalu selepas berjalan selama 17 tahun bersama rangkaian berita itu. Pemberhentiannya datang hanya lebih kurang dua bulan selepas beliau memohon maaf atas komen semasa siaran langsung yang dibuatnya mengenai bekas calon presiden Republikan Nikki Haley yang tidak lagi “dalam zaman kegemilangannya” semasa beliau menjalankan tugas sebagai penyampai rancangan pagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.