(SeaPRwire) –   Masalah dengan Ghostbusters: Frozen Empire bermula dengan nama filem itu. Empat filem sebelumnya kesemuanya mempunyai tajuk yang jelas. Ada asal, yang betul-betul dinamakan Ghostbusters 2, yang dilupakan (juga dinamakan Ghostbusters), dan kemudian , yang agak lebih cerdik tetapi merupakan nama yang sesuai untuk kesinambungan warisan roh. Semua tajuk ini menjadikan Ghostbusters titik tumpu. Sementara itu, Frozen Empire membangkitkan sesuatu yang jauh lebih besar, epik, dan lebih berambisi—dan ia sepenuhnya tidak sesuai dengan apa yang siri komedi seram ini dibina untuk menjadi.

Ia mengejutkan untuk menonton Ghostbusters: Frozen Empire, kini ditayangkan di pawagam, dan cuba mengingati filem asal, kini berusia 40 tahun, sebenarnya apa. Walaupun plot supranatural ’84 Ghostbusters kedengaran agak kompleks—dewa kuno bernama Gozer the Gozerian perlu dua hamba separuh dewa untuk bersatu dan menggunakan bangunan okult yang merupakan antena rohani besar untuk melepaskan kemusnahan ilahi—lore itu kesemuanya wujud untuk menyokong plot berskala manusia. Ghostbusters ialah komedi kotor, tidak menonjol dengan sifat cerdik dan sifat jahat. Mereka tidak menjadi sebahagian warisan yang mulia memenuhi nubuat kuno. Mereka hanyalah tiga kawan yang memulakan perniagaan dan berakhir menangani. Mereka tidak lebih penting daripada tindakan yang dilakukan. Tetapi dalam dekad sejak itu, Ghostbusters telah dinaikkan ke tahap sentuhan budaya—dan, lebih baru-baru ini, menjadi harta intelek tentera—dan Ecto-1 sekadar tidak dibina untuk menyokong semua ini.

Ghostbusters: Frozen Empire mempunyai barisan wajah yang diperkenalkan dalam . Anak perempuan Egon Spengler yang telah meninggal dunia, Callie (McKenna Grace) dan cucu Trevor (Finn Wolfhard) dan Phoebe (McKenna Grace) berpindah dari Oklahoma ke Manhattan supaya mereka boleh meneruskan perniagaan keluarga yang baru diketahui dalam filem terakhir. Paul Rudd’s Gary, kini mengencani Callie, menyertai mereka, begitu juga watak sampingan Podcast (Logan Kim) dan Lucky (Celeste O’Connor), kedua-duanya mempunyai sebab yang agak lemah untuk JUGA telah berpindah dan berpindah ke Bandar Raya New York. Pengawal lama Bill Murray, Dan Aykroyd, dan Ernie Hudson ada juga, terperangkap dalam lembah aneh di antara plot A dan plot sampingan.

Ada banyak perkara berlaku, dan itu belum lagi menyebut lawatan ke Perpustakaan Awam New York di mana Ray Stantz (Dan Aykroyd) muncul untuk menerangkan sejarah kompleks melibatkan empayar dan dewa jahat kuno. Walaupun Ghostbusters: Frozen Empire pergi kepanjangan untuk menjadikan ancaman supranatural terbaru Ghostbusters kelihatan seperti ciptaan baru yang unik, ia terasa seperti plot generik yang lebih sesuai untuk filem Marvel akhir fasa. Ghostbusters kini wira, tetapi manakala filem sekuel yang kurang cuba menjadi dipandu karakter, ia tidak pernah terasa seolah-olah Ghostbusters berada di tempat pemandu filem mereka sendiri. Sebaliknya, mereka hanya terbawa oleh semua kekacauan ini berlaku kepada mereka—kontras tajam dengan filem asal. Ghostbusters ialah komedi dengan plot gila besar manakala Frozen Empire memimpin dengan plotnya yang besar tetapi tidak khusus kooky dan menjadikan semua perkara sekunder.

Mungkin dalam usaha untuk menjadikan Ghostbusters terasa seolah-olah mereka mempunyai sebanyak lore seperti villian filem, Frozen Empire terus menambah butiran retcon yang baru kepada filem asal. Balai bomba yang digunakan oleh pasukan, misalnya, didedahkan mempunyai kepentingan rohani yang hebat, dan adegan pembukaan pada awal 1900-an mempunyai pasukan pemadam kebakaran kuda meninggalkan balai bomba ini untuk menangani serangan Garraka yang pertama. Jangan lupakan bahawa dalam ’84 Ghostbusters, Egon Spengler menyatakan bahawa balai bomba yang terbiar itu sama sekali tidak sesuai untuk keperluan mereka dan ia hanya kerana Ray suka tiang bawah api sahaja mereka memilihnya.

Meskipun perkhidmatan peminat (yang banyak) cuba untuk meninggikan momen pengenalan ke dalam lore. Apabila Rudd merakam lirik lagu tema Ghostbusters kepada Coon, dia menjadikannya sebagai mantra penting daripada baris daripada iklan komersial. Murray yang gembira melihat bahawa penerima Janine Melnitz Annie Potts akhirnya dalam seragam Ghostbusters, seolah-olah dia mendapat keluar dari belakang meja adalah beberapa nubuat yang lama tertangguh yang akhirnya Frozen Empire genapkan. Marshmallow Stay Puft konsisten dengan makhluk supranatural daripada satu tindakan iklan mascot menjadi kaiju. Sangat sedikit perkara dari filem asal dibenarkan menjadi apa yang mereka adalah. Sebaliknya, mereka menjadi sebahagian sejarah besar.

Jenis “semua terhubung, semua penting” lore boleh berfungsi untuk alam cerita besar, tetapi ia tidak sesuai dengan semangat Ghostbusters, filem tentang beberapa kawan aneh yang melawan hantu. Ketidakserasian ini hadir dalam Afterlife juga, tetapi sekurang-kurangnya filem itu boleh memutar semula revisi francais ke dalam kesinambungan warisan yang berfungsi sebagai kisah dewasa. Kehidupan halcyon Amerika yang ikhlas Afterlife tidak seperti filem asal, tetapi ia berfungsi atas syaratnya sendiri.

Frozen Empire tiada apa-apa daripada itu. Sebaliknya, ia hanyalah sekumpulan gumpalan hantu tanpa apa-apa yang kukuh untuk dimiliki. Ghostbusters telah menjadi terlalu berminat dalam lore—kedua-dua sejarah rekaan yang diperlukan untuk pasukan mempunyai musuh baru untuk melawan dan tempat francais dalam budaya pop sebenar—untuk memberikan ruang untuk membasmi merasa baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.