Model AI Gemini

(SeaPRwire) –   Alphabet Inc. Google berkata ia akan menghentikan penghasilan imej orang untuk Gemini, sebuah model risikan buatan yang hebat, selepas kritikan perihal bagaimana ia menangani kaum.

“Kami telah mengusahakan isu-isu terkini dengan ciri penghasilan imej Gemini,” kata Google dalam satu hantaran pada X, Khamis. “Kami akan menghentikan penghasilan imej orang dan akan mengeluarkan semula versi yang lebih baik tidak lama lagi.”

Langkah silap itu berlaku ketika Google semakin memfokuskan pada AI selepas kemajuan oleh pesaingnya Microsoft Corp. dan OpenAI berpotensi mengancam perniagaan carian internet terasnya. Kemajuan dalam AI telah menimbulkan kebimbangan bahawa teknologi tersebut akan membolehkan pemalsuan mendalam, maklumat salah dan berat sebelah. 

Awal minggu ini, Google berkata bahawa mereka sedar Gemini menawarkan apa yang disebutnya “ketidaktepatan dalam beberapa gambaran penghasilan imej bersejarah.”

Langkah itu diambil selepas pengkritik pada X menyiarkan banyak contoh daripada model tersebut yang kelihatan memaparkan imej bersejarah yang tidak tepat berhubung kaum subjek.

Model AI yang dikemas kini, yang dipanggil Gemini 1.5 Pro, adalah minggu lalu kepada pelanggan dan pembangun awan supaya mereka boleh menguji ciri baharunya dan akhirnya mencipta aplikasi komersial baharu. Google dan pesaingnya telah membelanjakan berbilion dolar untuk meningkatkan keupayaan mereka dalam AI generatif dan berminat untuk menarik pelanggan korporat untuk menunjukkan pelaburan mereka berbaloi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.