(SeaPRwire) –   Kerajaan Hong Kong akan dilarang lagu perhimpunan terkenal selepas mahkamah rayuan membatalkan keputusan tahun lepas yang membenarkan penggunaannya.

Hakim pada Rabu menyatakan bahawa lagu itu telah digunakan sebagai “senjata”, menjadikannya berbahaya kepada pihak berkuasa jika dimainkan di tempat awam. Keputusan itu menimbulkan kebimbangan yang semakin meningkat tentang pengikisan kebebasan di Hong Kong dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Hakim menetapkan bahawa lagu itu masih boleh dimainkan untuk tujuan “akademik” atau “berita”.

Lagu itu, yang dinyanyikan dalam dialek tempatan Kantonis bandar itu, menjadi lagu perhimpunan tidak rasmi pro-demokrasi Hong Kong pada tahun 2019 dan mengandungi lirik seperti “Bebaskan Hong Kong.” Ia telah diharamkan di sekolah sejak 2020.

Hong Kong merupakan sebahagian daripada China tetapi mempunyai autonomi sejak penyerahan semula British pada tahun 1997. Undang-undang ekstradisi 2019 yang akan membolehkan suspek jenayah diekstradisi ke China daratan telah mencetuskan .

Rang undang-undang akhirnya ditarik balik tetapi pihak berkuasa Hong Kong telah menjatuhkan ratusan ahli parti pembangkang dan menindas media sejak itu. Pada tahun 2020, Hong Kong juga meluluskan undang-undang yang dikenali sebagai “Undang-Undang Keselamatan Negara” yang mengkriminalisasi sebarang ucapan awam yang menyeru pemisahan Hong Kong daripada China.

Parlimen Hong Kong sebulat suara meluluskan pada bulan Mac yang dituduh akan membawa kepada pengikisan demokrasi lebih lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.