Joaquin Phoenix in Napoleon

(SeaPRwire) –   Sebagai musim anugerah Hollywood semakin panas, satu filem terbitan besar yang sangat dinanti pada tahun 2023 akan menghadapi realiti yang kecewa kerana kurang diiktiraf berbanding watak sejarah abad ke-18 asalnya, jeneral tentera Corsica, Napoleon. Dengan empat kemenangan (termasuk dua anugerah “Yoga” satira) dan 39 pencalonan, berbanding Oppenheimer dengan hampir 400 pencalonan pelbagai, Napoleon Ridley Scott kelihatan telah menghadapi Waterloo.

Di box office, Napoleon, dengan masa tayang hampir tiga jam, juga kurang memberangsangkan. Filem ini disenaraikan sebagai nombor 43 dalam filem tertinggi kasar tahun 2023 di belakang PAW Patrol: The Mighty Movie dan Trolls Band Together (Box Office Mojo). Ulasan popular tentang Napoleon berada antara 2/5 (rogerebert.com), 58% (Rotten Tomatoes) dan 6.4/10 (IMDb). Pengkritik filem British dan Amerika Syarikat kebanyakannya positif, manakala rakan sejawat mereka di Perancis sebulat suara mengutuk.

Filem ini mencerminkan pendekatan Ridley Scott terhadap genre epik sejarah, melalui mana beliau mencipta cermin untuk memantulkan, mengkaji dan memberi komen terhadap dunia kontemporari penontonnya. Ketidaktepatan sejarah melimpah ruah, tetapi tidak penting. “Dapatkan kehidupan!” kepada jenis kritikan ini. Ini adalah sinema di mana kisah dan makna untuk penonton mempunyai nilai lebih daripada ketat kesetiaan kepada fakta, dan di mana sedikit fiksyen mungkin memegang kebenaran lebih daripada dijangka.

Sejak permulaan sejarah filem, pengarah telah menyesuaikan masa lalu untuk layar besar, sering memberi tumpuan kepada individu seperti Joan of Arc (Méliès 1900; Dreyer 1928); Napoleon (Gance 1927); dan Alexander Nevsky (Eisenstein 1938). Filem-filem awal ini secara kukuh meletakkan genre epik sejarah dalam tradisi sinematik yang mencampur fiksyen dan fakta. Sewaktu masa, dengan kemajuan teknologi daripada mewarnakan tangan gulung filem ke format skrin lebar, CGI, dan VFX, pengarah telah berunding realisme sejarah dengan penonton mereka.

Mungkin tiada yang lebih daripada Ridley Scott, yang telah menghasilkan enam epik sejarah (termasuk Gladiator II, akan dikeluarkan pada 2024), selain daripada satu epik alkitab, lima filem sains fiksyen, enam tegangan, beberapa drama, dan dua komedi. Dan seperti dengan Napoleon hari ini, filem-filem epiknya kerap dikritik kerana ketidaktepatan sejarah. Jadi mengapa ia terus berlanjut? Tepatnya kerana epik sejarah Scott yang provokatif dan tidak selesa dalam masa kini. Filem-filem ini menuntut supaya kita terlibat dengan isu-isu yang mereka bangkitkan – daripada kolonialisme ke demokrasi.

Dalam Gladiator (2000), Maximus (Russell Crowe) dan Commodus (Joaquin Phoenix), wira dan anti-wira, mewakili pertempuran untuk Republik menentang ambisi empayar pada awal abad pertama. Plot filem bermula pada 180 Masihi. Marcus Aurelius, maharaja dan bapa Commodus, telah melantik Maximus sebagai pentadbir sehingga Republik boleh dipulihkan, selepas mengisytiharkan Commodus tidak layak memerintah sebagai maharaja. Walau bagaimanapun, Commodus membunuh bapanya, mengadakan rampasan kuasa, dan menghamba Maximus. Klimaks filem berakhir dengan pertempuran gladiator antara Commodus dan Maximus di Koloseum, yang membawa kepada kematian Maximus.

Filem ini sangat tidak tepat. Kesimpulannya secara salah menunjukkan bahawa Republik Rom telah dipulihkan, dan membunuh Commodus (mangsa pembunuhan bermotif politik) dalam pertempuran gladiator. Tetapi filem itu menyambung dengan penonton pada permulaan abad ke-21 yang mencari pengesahan tentang ideal-ideal demokratik dan kuasa rakyat. Marcus Aurelius menyatakan mimpi ini dengan kuat apabila berkata kepada Maximus, “Saya mahu anda menjadi pelindung Rom selepas saya mati. Saya akan memberi kuasa kepadamu, untuk satu tujuan sahaja, untuk memberi kuasa kembali kepada rakyat Rom dan mengakhiri rasuah yang telah melumpuhkannya.”

Semasa penerbitan filem, George W. Bush sedang menjalankan kempen presiden menentang Al Gore, dengan ambisi untuk menggantikan Presiden Bill Clinton. Bush kalah undi popular tetapi menjadi presiden pada tahun 2000 selepas pertandingan yang kontroversi berakhir dengan Mahkamah Agung campur tangan. Pengeluaran filem secara tidak terelakkan menjemput perbandingan antara Presiden George W. Bush dan Commodus. Kedua-duanya adalah anak pemimpin, yang datang ke kedudukan kuasa dalam keadaan kontroversi, dan mempunyai reputasi untuk keanggunan dan ketidakjelasan etika.

Filem itu berkaitan lebih lagi dengan penonton kontemporari semasa invasi Afghanistan dan Iraq semasa presiden Bush menimbulkan perbandingan menarik dengan corak Empayar Rom menyerang dan meluaskan.

Lima tahun kemudian, Kingdom of Heaven (2005) Scott membuat kaitan ini dengan politik kontemporari lebih jelas. Dikeluarkan dalam kesan politik dan budaya selepas 9/11, filem ini meninjau semula Perang Salib, dan khususnya masa antara perang salib kedua dan ketiga. Sekali lagi, lukisan sejarah sangat condong. Watak utama filem, Balian, adalah seorang tukang besi, yang baru sahaja kehilangan isterinya kepada bunuh diri berikutan kematian anak mereka. Semasa pengebumian, Godfrey, Baron Ibelin, menunggang ke kampung itu dalam mencari anaknya Balian, yang tidak mengenali bapanya sehingga ini. Balian menaiki pangkat sosial dari tukang besi ke Baron Ibelin selepas mengikuti bapa barunya ke perang salib, akhirnya membentuk analogi ahistorik dan anakronistik kepada mimpi Amerika.

Tetapi Kingdom of Heaven mempunyai mesej jelas tentang politik Amerika kontemporari. Amerika Syarikat baru sahaja melancarkan apa yang Presiden George W. Bush namakan “Perang Terhadap Keganasan”. Pentadbirannya memfokuskan keselamatan negara melalui pengenalan Patriot Act dan Department of Homeland Security. Dasar-dasar ini dan lain-lain dikaitkan dengan peningkatan ketegangan apabila jenayah kebencian bermotif perkauman meningkat. Sebaliknya, filem ini menyajikan agama-agama yang disekular, dan menekankan persamaan antara kumpulan yang berbeza. Sepanjang filem, jeritan perang “Allah mengizinkannya!” menembusi barisan pertempuran kristian dan muslim sama-sama.

Ringkasnya, pembinaan watak Scott terhadap Balian bukanlah usaha untuk mencipta semula sejarah zaman pertengahan. Sebaliknya, watak itu ialah watak untuk penonton Amerika kontemporari yang hidup Perang Salib melalui lensa dasar luar negara moden.

Dinamik yang sama bermain dalam kisah Napoleon Scott, yang juga kurang tentang ketepatan sejarah dan lebih kritikan terhadap diktator untuk penonton abad ke-21 yang prihatin dengan kebangkitan autoritarianisme di seluruh dunia. Pemilihan Joaquin Phoenix sebagai Napoleon menghantar mesej yang jelas. Phoenix memainkan Napoleon sebagai anti-wira, dengan halus dan ironik menggoyahkan “teori lelaki hebat” sejarah. Napoleon beliau kelihatan aneh, tidak selesa, kekanak-kanakan, tidak matang emosi, dan sering mendapat apa yang dia mahu. Dalam adegan seks yang ketara dengan Joséphine, Napoleon menginjak-injak kakinya berulang kali, seperti kuda tidak sabar menendang tanah.

Napoleon adalah filem terbaru dalam siri Ridley Scott yang menimbulkan soalan tentang tren, kepentingan dan kebimbangan politik kontemporari melalui genre epik sejarah. Jika kita mengambil langkah ke belakang dan melihat tempat kita dalam sejarah terhadap latar belakang zaman lain, di mana kita sekarang dan ke mana kita pergi? Adakah demokrasi diliputi oleh desas-desus diktator? Adakah kita dalam empayar dalam penurunan? Adakah kita menang atau kalah, dan terhadap siapa? Di mana kita mengenalpasti keganasan dan kebarbaran dalam masyarakat kita? Adakah kami mempunyai suara dan siapa yang menceritakan kisah kami? Adakah kita mengulangi kesilapan sejarah? Bagaimana penonton masa depan akan mengalami sejarah kami di skrin?

Walaupun Napoleon mungkin mempunyai prestasi yang lemah di Anugerah Akademi minggu ini, ia telah menggunakan lanskap sejarah untuk menimbulkan soalan penting tentang kontur politik moden. Fakta bahawa Gladiator II sedang dalam pra-penerbitan dengan tarikh keluaran November 2024, hanya tiga minggu selepas sejarah

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.