(SeaPRwire) –   NEW DELHI – Puluh juta pengundi India di seluruh 93 konstituensi sedang mengundi pada hari Selasa ketika Perdana Menteri Narendra Modi meningkatkan retorik yang semakin menyindir terhadap Muslim.

Dalam perhimpunan kempen terkini, Modi telah memanggil Muslim sebagai “terlalu banyak anak”, merujuk kepada trope nasionalisme Hindu bahawa Muslim menghasilkan lebih banyak anak dengan tujuan untuk mengatasi bilangan Hindu di India. Beliau juga menuduh parti pembangkang India National Congress merancang untuk “mencuri” kekayaan dari penduduk Hindu negara dan mendistribusikannya kepada Muslim, yang membentuk 14% daripada lebih 1.4 bilion orang India.

Undian Selasa untuk pusingan ketiga mempunyai kerusi penting untuk dipertaruhkan di negeri-negeri termasuk Karnataka, Gujarat dan Uttar Pradesh. Kebanyakan tinjauan meramalkan kemenangan bagi Modi dan parti Bharatiya Janata, yang berhadapan dengan pakatan pembangkang yang luas yang diketuai oleh Congress dan AAP. dan undian akan dihitung pada 4 Jun.

Modi, yang mengundi di bandar Ahmedabad barat pada hari Selasa, telah memulakan kempennya dengan menumpukan kepada kemajuan ekonomi, dengan berjanji beliau akan menjadikan India sebuah negara maju menjelang 2047. Tetapi dalam minggu-minggu kebelakangan ini, beliau dan BJP memerintah telah menggandakan retorik yang sangat polarisasi, dengan Modi menggunakan beberapa retorik paling membahagiakan dalam sepuluh tahun berkuasa.

Ahli-ahli analisis mengatakan perubahan nada itu datang kerana BJP bertujuan untuk memenangi majoriti dua pertiga atau 543 kerusi yang dipertandingkan di Parlimen India yang lebih rendah dengan menyatukan undian komuniti Hindu majoriti, yang membentuk 80%. Mereka mengatakan parti Modi juga meningkatkan ucapan yang mempolarisasi untuk mengelirukan pengundi daripada isu-isu lebih besar, seperti pengangguran dan kesusahan ekonomi, yang telah difokuskan oleh pembangkang.

Walaupun ekonomi India adalah antara yang paling pesat berkembang di dunia, banyak orang menghadapi tekanan ekonomi yang semakin meningkat. Pakatan pembangkang berharap untuk menggerakkan pengundi pada isu-isu seperti pengangguran, inflasi, rasuah dan harga pertanian rendah, yang telah mewujudkan dua tahun .

“Topeng telah jatuh, dan saya fikir adalah keperluan politik yang telah membuat mereka melakukan ini,” kata Ali Khan Mahmudabad, profesor sains politik di Universiti Ashoka New Delhi.

Perubahan dalam kempen BJP juga mungkin tanda kebimbangan mengenai pengundian rendah yang tidak dijangka, kata Mahmudabad. Kadar pengundian dalam dua pusingan pertama telah sedikit lebih rendah daripada pusingan yang sama dalam pilihan raya terakhir pada 2019, mengikut data rasmi.

“Dalam pilihan raya terbaru, kemenangan BJP telah dikaitkan dengan mendapatkan pengundi keluar (untuk mengundi),” kata Mahmudabad. “Mungkin ada keletihan, anti-incumbency atau bahkan kecewaan,” yang telah membawa BJP meningkatkan retorik mereka.

Modi, dalam berpuluh-puluh ucapan dalam minggu-minggu kebelakangan ini, telah berkata harta wanita mungkin berisiko jika Congress berkuasa, mendakwa parti itu akan merampas “mangalsutra” mereka – rantai emas suci yang menunjukkan status perkahwinan wanita Hindu – dan memberikannya kepada pengundi mereka, rujukan terselubung kepada Muslim. Lawan tidak akan berhenti di situ, beliau telah berulang kali mendakwa, dengan mengatakan parti itu merancang untuk mengambil “harta anda” dan “mendistribusikannya kepada orang terpilih.”

Orang lain dalam parti Modi juga telah meniru kata-katanya. Satu video baru-baru ini yang dimuat naik oleh BJP di Instagram lebih terus. Video kempen animasi itu, yang kini telah dihapuskan dari platform media sosial, mengatakan jika parti Congress berkuasa, ia akan mengambil wang dan kekayaan dari bukan-Muslim dan mendistribusikannya kepada Muslim.

Parti Congress dan lawan politik lain telah menggambarkan kata-kata Modi sebagai “ucapan kebencian” yang boleh menyalakan ketegangan agama. Mereka juga mengemukakan aduan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya India, yang mengawal pilihan raya, kerana melanggar peraturan yang melarang calon merayu kepada “perasaan kasta atau perasaan komunal” untuk memperoleh undian.

Suruhanjaya boleh mengeluarkan amaran dan menggantung calon untuk tempoh masa tertentu atas pelanggaran kod tingkah laku, tetapi belum mengeluarkan sebarang amaran kepada Modi sehingga kini.

Critik Modi mengatakan tradisi kepelbagaian dan sekularisme India telah diserang sejak perdana menteri dan partinya berkuasa sepuluh tahun lalu. Walaupun selama ini telah wujud ketegangan antara komuniti majoriti Hindu dan Muslim, kumpulan hak mengatakan serangan terhadap minoriti menjadi lebih berani di bawah Modi.

Parti itu menafikan tuduhan dan mengatakan dasar-dasarnya memberi manfaat kepada semua rakyat India.

Mahmudabad, ahli sains politik, berkata parti Modi telah mengira undian dari semangat terhadap kuil Hindu yang dibina di atas masjid yang diruntuhkan yang dibuka oleh Modi pada Januari. Ramai yang melihat spektakel megah itu sebagai permulaan tidak rasmi kempennya.

“Sebaliknya, orang bercakap tentang inflasi, pengangguran dan kesusahan ekonomi,” kata Mahmudabad. “Dan oleh itu, untuk menggalakkan dan menyatukan undian mereka, BJP telah meningkatkan spektrum Muslim.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.