(SeaPRwire) –   MIAMI — Kapal layar terbesar di dunia akan memulakan pelayaran sulungnya Sabtu apabila ia berlepas dari Pelabuhan Miami.

Royal Caribbean’s Icon of the Seas, yang panjangnya hampir 1,200 kaki (365 meter) dari haluan ke buritan, akan meninggalkan Florida Selatan untuk pelayaran pertama tujuh hari melawat pulau-pulau di tropika. Kapal ini secara rasmi diberkati Selasa dengan bantuan bintang bola sepak dan rakan sepasukannya di Inter Miami.

“Icon of the Seas adalah pengkumulan lebih 50 tahun mimpi, mempelopori dan menjalankan misi kami — untuk menyediakan pengalaman percutian terbaik di dunia secara bertanggungjawab,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Royal Caribbean Jason Liberty awal minggu ini. “Dia adalah percutian keluarga pelbagai generasi yang terbaik, selamanya mengubah status quo dalam perjalanan keluarga dan memenuhi impian percutian untuk semua umur di atas kapal.”

Apabila Icon of the Seas pertama kali didedahkan pada Oktober 2022, kapal ini mencetuskan hari tempahan tunggal terbesar dan minggu tempahan volum tertinggi dalam sejarah 53 tahun Royal Caribbean, menurut syarikat layar.

Icon of the Seas dibahagikan kepada lapan kawasan di 20 dek. Kapal ini termasuk enam gelongsor air, tujuh kolam renang, gelanggang luncur ais, teater dan lebih 40 restoran, bar dan ruang duduk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.