(SeaPRwire) –   Satu kajian baru-baru ini mendakwa bahawa di kalangan orang dewasa muda, merokok adalah menarik. Tetapi walaupun mereka mungkin tergantung dari bibir pengaruh terkenal dan bintang filem, rokok mempunyai lebih ramai peminat dalam demografi yang lebih tua, mengikut data baru mengenai tingkah laku merokok orang dewasa di Amerika Syarikat. Dari 2011 hingga 2022, kekerapan tingkah laku merokok berkurangan dalam setiap kategori umur kecuali satu: kumpulan umur 65 tahun ke atas.

Kempen kesihatan awam dan program yang menggariskan bahaya merokok tidak benar-benar ditujukan kepada orang dewasa yang lebih tua, kata Rafael Meza, seorang pakar onkologi integratif di Institut Penyelidikan Kanser BC di Vancouver dan penulis utama kajian baru mengenai merokok orang dewasa. “Di AS, merokok benar-benar mempunyai corak generasi,” katanya.

Kajian itu, diterbitkan pada 1 Disember dalam JAMA Health Forum, menunjukkan bahawa walaupun orang berusia 40 hingga 64 tahun merokok paling banyak, orang Amerika berusia 65 tahun ke atas mula mengambil tabiat ini dengan cara tidak ada orang lain. Manakala kekerapan perokok tetap menurun kepada 15.2% dari 21.2% dalam lebih daripada satu dekad untuk kumpulan umur pertengahan itu, orang dewasa yang lebih tua menyaksikan peningkatan dari 8.7% ke 9.4% dalam tempoh masa yang sama.

Terdapat beberapa penjelasan yang mudah untuk ditunjukkan berhubung perpecahan generasi ini. Pertama, banyak orang Amerika yang lebih tua hari ini mungkin pertama kali terdedah kepada rokok dan tembakau sebelum campur tangan kesihatan awam yang meluas yang bertujuan untuk perokok bermula—jika bukan sebelum ia ditunjukkan secara muktamad bahawa merokok benar-benar mempunyai akibat kesihatan, kata Meza. Penghasil rokok tidak dikehendaki mencetak amaran kesihatan di bahagian kotak rokok sehingga 12 tahun selepas kertas yang menghubungkan antara merokok dan kanser paru-paru diterbitkan. Jika orang dewasa hari ini tidak cukup tua untuk merokok sendiri ketika itu, mereka mungkin masih melihat tabiat itu dinormalisasikan oleh ibu bapa, kawan, atau adik beradik yang lebih tua. “Dengan cara itu, ini adalah akibat apa yang berlaku pada masa itu,” kata Meza.

Tambah dengan fakta bahawa program penghentian merokok dan alat tidak selalu boleh diakses oleh semua orang, mudah untuk memahami bagaimana tabiat itu boleh kekal. Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), misalnya, hanya telah meluluskan dua ubat, kedua-duanya hanya boleh didapati atas preskripsi sahaja. Walaupun ia berfungsi dengan baik, akses tidak sama kepada penjagaan kesihatan boleh membuat mendapatkan ubat-ubatan ini pada mulanya mustahil bagi banyak orang. Memang, apabila Meza menganalisis data dari kumpulan umur mengikut tahap pendapatan, orang Amerika yang lebih kaya dalam tiga kumpulan umur yang lebih muda menyaksikan penurunan tabiat merokok yang lebih mendalam berbanding rakan-rakan yang kurang mampu. Demikian juga, walaupun tingkah laku merokok meningkat secara keseluruhan untuk orang dewasa 65 tahun ke atas, kekerapan tabiat itu dalam subkategori terkaya sahaja menurun.

Taktik pengiklanan dan lobi yang digunakan oleh syarikat tembakau besar juga sebahagiannya bertanggungjawab terhadap fakta bahawa campur tangan dan cubaan lain untuk mendidik tidak sesuai mencapai orang dewasa yang lebih tua, kata Meza. Syarikat-syarikat ini mempunyai sejarah panjang menarget kumpulan khusus berdasarkan umur dan etnik dalam pengiklanan mereka. Pada tahun 1980-an, misalnya, pengiklanan rokok ditayangkan dalam majalah yang bertujuan untuk remaja dan orang dewasa muda—banyak daripada mereka kini berusia 65 tahun ke atas.

Masih, tiada ini menjelaskan mengapa dasawarsa terakhir ini menyaksikan peningkatan dalam tingkah laku merokok di kalangan orang dewasa yang lebih tua. Mengapa memulakan tabiat baru, mengetahui apa yang kita ketahui hari ini?

Jie Yang, seorang ahli gerontologi dan profesor pembantu di Universiti East Carolina, menyalahkan masalah kesihatan awam yang lain: kesepihan. Dalam satu kajian, Yang mendapati bahawa kesepihan dalam orang berusia 65 tahun ke atas dikaitkan bukan sahaja dengan merokok secara keseluruhan, tetapi dengan bilangan rokok yang dihisap setiap hari. Dalam kedalaman pemencilan dan keputusasaan, sesetengah orang berfikir, “Walaupun saya mempunyai masalah paru-paru, saya hanya mempunyai beberapa tahun lagi. Apa yang saya takutkan?”, kata Jie. “Ini hampir isu keyakinan bahawa mereka tidak berfikir mereka mampu berhenti.”

Ia perlu dicatatkan bahawa mesej terkini mengenai merokok dari Rumah Putih secara jelas termasuk orang dewasa yang lebih tua. Pada forum Jun 2023 yang dianjurkan oleh Pentadbiran Biden, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan Amerika Syarikat mengumumkan kerja untuk usaha baru menghentikan merokok yang semakin memberi tumpuan kepada keadilan dalam peluang untuk berhenti, terperinci mana yang masih belum didedahkan. Forum itu menekankan kepentingan mengembangkan akses kepada rawatan untuk kanser paru-paru dan lain-lain yang berkaitan dengan merokok, bebanan yang jatuh pada orang dewasa yang lebih tua. Biden juga menyokong dorongan popular untuk satu

Ia juga berharga untuk “merayakan” yang baik dalam data baru, kata Meza. “Merokok benar-benar runtuh di kalangan remaja,” kata Meza, “Terdapat penurunan dramatik yang tidak kelihatan berhenti.” Ini adalah tanda yang baik bahawa campur tangan dasawarsa lalu, yang kebanyakannya difokuskan kepada kumpulan umur ini, berjaya. Harapannya bermakna bahawa mencapai orang dewasa yang lebih tua tidak memerlukan mencipta semula roda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.