US-CONGRESS-POLITICS-SECURITY

(SeaPRwire) –   Ketua-ketua perisikan Amerika Syarikat memberi amaran pada Isnin bahawa negara itu menghadapi “dunia yang semakin rapuh” ketika ia menavigasi pelbagai ancaman global yang diburukkan oleh penggunaan teknologi masa hadapan seperti AI oleh pesaing.

“Ancaman pemain jahat mengeksploitasi alat dan teknologi ini untuk menghalang kepentingan dan demokrasi Amerika Syarikat sangat berpotensi kerana pengundi akan ke tempat mengundi dalam lebih 60 pilihan raya di seluruh dunia tahun ini,” Kepala Perisikan Negara Avril Haines memberitahu Jawatankuasa Perisikan Senat dalam peringkat tahunan mengenai ancaman terbesar kepada negara.

Agensi perisikan Amerika Syarikat memberi tumpuan kepada usaha China untuk memanipulasi pilihan raya presiden 2024 Amerika Syarikat dan potensi pemain jahat menggunakan alat AI untuk mencipta dan memperkuatkan kempen disinformation. Amerika Syarikat menghadapi “China yang berambisi tetapi bimbang, Rusia yang konfrontasi, beberapa kuasa serantau seperti Iran, dan pemain bukan negara yang lebih berkemampuan [yang] mencabar peraturan antarabangsa yang lama serta keunggulan Amerika Syarikat dalam sistem itu,” kata laporan ancaman global komuniti perisikan.

Peringkat ini mewakili peluang tahunan bagi ahli-ahli undang-undang untuk secara awam mempersoalkan ketua-ketua perisikan teratas negara. Selain Haines, Pengarah CIA William Burns, Pengarah FBI Christopher Wray, Setiausaha Bantuan Negara Bagi Perisikan dan Penyelidikan Brett Holmgren, Pengarah Agensi Keselamatan Negara Jeneral Timothy Haugh, dan ketua Agensi Perisikan Pertahanan Pentagon, Leftenan Jeneral Jeffrey Kruse, hadir di hadapan panel Senat. Berikut adalah beberapa ancaman yang dibincangkan dalam peringkat dan laporan.

China mungkin menargetkan pilihan raya Amerika Syarikat 2024

Pegawai perisikan menganggarkan bahawa “China mungkin cuba mempengaruhi pilihan raya Amerika Syarikat 2024 pada tahap tertentu kerana keinginannya untuk menyingkirkan pengkritik China dan memperkuat perpecahan masyarakat Amerika Syarikat,” mengikut laporan itu.

Di bawah Presiden Xi Jinping, “Pemimpin China percaya ia penting untuk memproyeksikan kuasa secara global untuk dapat menentang tekanan Amerika Syarikat,” kata Haines. Tetapi beliau juga mencatatkan tumpuan Xi untuk meningkatkan ekonomi China mungkin meredakan sebarang campur tangan pilihan raya, yang akan membahayakan hubungan dengan Amerika Syarikat dan berpotensi merosakkan keupayaan China menarik pelaburan asing.

TikTok di bawah tembakan

Ahli-ahli undang-undang dari kedua-dua parti menimbulkan kebimbangan mengenai aplikasi media sosial popular itu, yang disebut ringkas dalam laporan perisikan. “Ia menggunakan data Amerika Syarikat untuk membaca fikiran anda dan meramal video apa yang anda mahu lihat,” Senator Marco Rubio dari Florida berkata. “Masalahnya algoritma yang menggerakkan ia dikawal oleh syarikat di China yang mesti lakukan apa sahaja yang diperintahkan oleh Parti Komunis China.”

Dalam laporan itu, ketua perisikan Amerika Syarikat menyatakan bahawa China “menunjukkan tahap kecanggihan yang lebih tinggi dalam aktiviti pengaruhnya, termasuk eksperimen dengan AI generatif.” Akaun TikTok yang dikendalikan oleh lengan propaganda China dilaporkan menargetkan calon Demokrat dan Republikan semasa pilihan raya tengah penggal 2022 Amerika Syarikat.

Terdapat persetujuan bipartisan bahawa aplikasi perkongsian video itu, yang dimiliki syarikat China ByteDance, membawa ancaman keselamatan negara. Satu rang undang-undang yang akan memerlukan syarikat itu menjual aset dari platform yang sangat popular dengan kira-kira 170 juta pengguna Amerika Syarikat, atau menghadapi larangan dijangka akan datang untuk undian di Dewan Perwakilan minggu ini. Ia akan memerlukan ByteDance menjual TikTok dalam tempoh enam bulan atau dilarang daripada Apple, Google, dan perkhidmatan hosting dan laman web Amerika Syarikat lain. Langkah itu disokong oleh Republikan, tetapi mendapat sokongan bipartisan yang besar. Presiden Joe Biden, kempen yang baru-baru ini mencipta akaun TikTok sendiri, memberitahu wartawan: “Jika mereka meluluskannya, saya akan menandatangani.”

“Tinggi” risiko eskalasi di Timur Tengah

Perang di Gaza dan krisis kemanusiaan yang menyusul telah menggalakkan negara-negara Arab di rantau itu, di mana terdapat “perasaan awam menentang Israel dan Amerika Syarikat atas kematian dan kemusnahan,” menurut laporan pegawai perisikan Amerika Syarikat.

“Walaupun terlalu awal untuk memberitahu, kemungkinan konflik Gaza akan memberi kesan generasi terhadap keganasan,” kata Haines kepada ahli undang-undang dalam peringkat, yang berulang kali terganggu oleh pemrotes anti-perang. Terinspirasi oleh Hamas, kumpulan pengganas termasuk al-Qaeda dan ISIS telah mengarahkan penyokong untuk menjalankan serangan terhadap kepentingan Israel dan Amerika Syarikat ketika perang itu berlarutan, kata Haines.

Walaupun laporan itu menyatakan bahawa komuniti perisikan Amerika Syarikat menganggarkan bahawa “Pemimpin Iran tidak merancang mahupun mengetahui awal” serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel, serangan kumpulan yang disokong Iran sedang mengancam mendestabilisasi Lubnan, Iraq, Teluk, dan Laut Merah. “Risiko eskalasi ke dalam konflik antara negara secara terus, sama ada disengajakan atau tidak, kekal tinggi,” kata laporan perisikan.

Sokongan Amerika Syarikat untuk Ukraine penting

Ketika perang di Ukraine memasuki tahun ketiga, ketua perisikan Amerika Syarikat menekankan pentingnya sokongan tentera berterusan Amerika Syarikat. “Ukraina tidak kehabisan semangat dan keberanian, mereka kehabisan peluru,” kata Burns kepada ahli undang-undang. “Dan kita sedang kehabisan masa untuk membantu mereka.”

Jika Amerika Syarikat dilihat meninggalkan sokongan untuk Ukraine, “bukan sahaja itu akan menimbulkan keraguan di kalangan sekutu dan rakan kita di Asia Pasifik, ia akan menggalakkan ambisi kepimpinan China,” kata ketua perisikan Amerika Syarikat.

Pemimpin perisikan menyatakan cabaran yang dibawa oleh hubungan Rusia yang semakin kuat dengan China, Iran dan Korea Utara, yang mereka kata menguatkan pengeluaran pertahanan dan ekonomi Rusia. “Matlamat strategik Putin kekal tidak berubah,” kata Haines kepada panel Senat. “Beliau terus melihat pengembangan NATO dan sokongan Barat untuk Ukraine menguatkan kepercayaan jangka panjangnya bahawa Amerika Syarikat dan Eropah cuba mengehadkan kuasa Rusia dan mengancamnya.”

Ketua perisikan juga memberi amaran bahawa Rusia boleh “mempertaruhkan norma global yang lama dalam penggunaan senjata asimetri atau strategik yang merosakkan stabiliti, termasuk di angkasa dan dalam domain siber.” Bulan lepas, Rumah Putih berkata Rusia sedang mengejar keupayaan anti-satelit berasaskan angkasa yang membahayakan keselamatan negara secara serius.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.