Kim Ki-nam menghadiri upacara peringatan untuk bekas Presiden Korea Selatan Kim Dae-jung di Dewan Negara di Seoul, Korea Selatan, pada 21 Ogos 2009.

(SeaPRwire) –   Kim Ki Nam, seorang mastermind propaganda yang membantu membentuk kultus peribadi untuk dinasti keluarga yang telah memerintah Korea Utara sejak penubuhannya pada Perang Dingin, telah meninggal dunia pada usia 94 tahun.

Kim, yang telah sakit selama beberapa tahun, meninggal dunia pada hari Selasa, Agensi Berita Pusat Korea melaporkan, dengan mengatakan beliau telah mengabdikan hidupnya untuk “perjuangan suci mempertahankan dan memperkukuhkan kemurnian ideologi revolusi kami.”

Biografi rasmi yang dikeluarkan oleh KCNA menyatakan bahawa Kim bangkit dari kesukaran masa kanak-kanak untuk bekerja di Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja Korea dari tahun 1956, dan memenangi kepercayaan pengasas negara Kim Il Sung. Beliau menghabiskan lebih 60 tahun mengkonsolidasikan asas ideologi parti dan membantu melatih bakat yang akan menyokong negara, lapor KCNA.

Sebagai salah satu kuasa besar di sebalik kuasa, Kim memainkan peranan penting dalam membentuk pesanan negara ketika kepimpinan dipindahkan kepada Kim Jong-il, anak kepada pengasas, dan membantu dalam pertukaran kepimpinan semasa pemimpin Kim Jong-un, cucu kepada pengasas.

“Kim Ki Nam adalah seorang propagandis karir elit sepanjang hayatnya, bermula pada tahun 1960-an,” kata Rachel Minyoung Lee, felo senior dengan Program 38 Utara di Pusat Stimson di Amerika Syarikat.

“Kim Jong-un juga mempercayai dan bergantung kepada veteran propaganda ini dari masa Kim Il-sung, dan kemudian bapanya, dengan mengekalkannya dalam jawatan propaganda utama selama bertahun-tahun sebelum beliau bersara dari adegan propaganda pada awal 2019,” kata Lee, yang pernah bekerja sebagai penganalisis untuk Enterprise Sumber Terbuka CIA selama hampir dua dekad.

Bersama-sama dengan peranannya sebagai setiausaha jawatankuasa maklumat dan publisiti parti – juga dikenali sebagai jawatankuasa propaganda dan agitasi – Kim Ki Nam dinamakan penyunting utama akhbar utama negara, Rodong Sinmun, pada tahun 1976 dan menjadi pengerusi persatuan wartawan negara, menurut laman web North Korea Leadership Watch.

Tanah latihan

Peranannya yang terkemuka dalam aparatus propaganda parti dan panduan media memberinya kuasa luar biasa untuk mengarahkan pesanan negara secara harian. Beliau juga membantu menetapkan prinsip Kim Il-sung tentang kemandirian diri yang dikenali sebagai juche dan ideal Kim Jong-il tentang kekuatan tentera yang dikenali sebagai songun.

Jawatankuasa propaganda dan agitasi telah menjadi tanah latihan untuk dinasti keluarga Kim. Kim Jong-il menyertai jawatankuasa itu sebelum mengambil kuasa, dan Kim Yo-jong, adik kepada pemimpin semasa yang memainkan peranan penting dalam pesanan antarabangsa, memegang jawatan terkemuka dalam kumpulan itu.

Kim Jong-il melantik semula Kim Ki Nam sebagai pengarah jawatankuasa itu pada Mei 2010, hanya beberapa bulan sebelum Kim Jong-un membuat penampilan rasmi, yang mungkin bertujuan untuk memastikan peralihan kuasa yang lancar, kata Lee.

Mungkin ukuran terbesar pengaruhnya ialah bahawa Korea Utara adalah satu-satunya dinasti keluarga besar yang ditubuhkan pada Perang Dingin yang terus berkuasa sejak tahun 1940-an.

Ia telah berbuat demikian sebahagiannya dengan menumpukan fokus pesanannya selama dekad. Korea Utara pada asalnya mempromosikan dirinya sebagai lebih makmur dan diurus dengan lebih baik berbanding Korea Selatan. Tetapi sebagai jirannya menjadi jauh lebih kaya dan Kesatuan Soviet, yang telah menjadi penaung utama Pyongyang, runtuh pada awal tahun 1990-an, negara itu mempromosikan imej sebagai pelindung rakyat Korea.

Ia membenarkan kesusahan ekonomi sebagai pengorbanan yang perlu untuk membina arsenal nuklear yang boleh mencegah serangan Amerika Syarikat, seraya menyalahkan presiden Amerika Syarikat berturut-turut kerana menggunakan sanksi dan pemaksaan kewangan untuk menyekat pertumbuhannya. Amerika Syarikat dan rakan-rakannya telah menawarkan Korea Utara peluang untuk mengambil bahagian dalam ekonomi yang makmur di rantau ini dengan membuang program senjata nuklearnya, yang Barat salahkan sebagai perbelanjaan tidak perlu yang telah menjadikan negara itu salah satu yang termiskin di dunia.

Memalingkan tuduhan

Lawatan medan menjadi bahan propaganda negara, menunjukkan pemimpin melawat ladang, kilang dan projek pembinaan. Ini membantu memalingkan tuduhan untuk pengurusan ekonomi yang buruk dari keluarga Kim, yang digambarkan sangat prihatin terhadap butiran terkecil negara, dan mengalihkan kesalahan kepada pegawai yang gagal melaksanakan arahan pemimpin.

Kim Ki Nam juga telah membuat tanda di luar negara. Beliau memimpin delegasi ke Korea Selatan apabila bekas Presiden Kim Dae-jung meninggal dunia pada tahun 2009 dan bertemu dengan Presiden Korea Selatan ketika itu, Lee Myung-bak. Kim Dae-jung membuat lawatan sejarah pada tahun 2000 ke Pyongyang untuk bertemu Kim Jong-il, menimbulkan harapan bahawa semenanjung yang terbahagi boleh berbaik.

Sebutan terakhir dalam media negara tentang penampilan awam Kim Ki Nam ialah pada tahun 2021, apabila beliau berada di platform pegawai terkemuka menonton perarakan pasukan paramilitari untuk menandakan ulang tahun ke-73 penubuhan negara.

Tahun ini, pemimpin semasa Kim Jong-un telah bergerak untuk memadamkan idea perpaduan aman dari perlembagaan negara dan menurunkan tugu yang didirikan oleh bapanya dan datuknya yang didedikasikan kepada konsep semenanjung yang bersatu. Ini telah menimbulkan kebimbangan bahawa pemimpin semasa mungkin sedang bersiap sedia untuk perang – kebimbangan yang diperkukuhkan dengan Kim Jong-un membina arsenal nuklearnya dan mengabaikan panggilan dari Amerika Syarikat untuk kembali ke meja rundingan.

Kim Jong-un membayar penghormatan kepada Kim Ki Nam dengan melawat peti mayat dan merasakan “kesedihan pahit atas kehilangan revolusioner veteran yang tetap setia kepada cita-cita PKK,” lapor KCNA.

“Kim Ki Nam dianggap salah satu tokoh paling penting dalam propaganda Korea Utara,” kata Cheong Seong-chang, penyelidik di Institut Sejong, berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.