TOPSHOT-RUSSIA-NKOREA-POLITICS-DIPLOMACY

(SeaPRwire) –   Korea Utara telah menghantar bekas yang boleh memuatkan berjuta-juta butir peluru meriam ke Rusia, kata seorang pegawai kanan Korea Selatan, membenarkan Presiden Vladimir Putin untuk mengekalkan serangannya terhadap Ukraine kerana stok peluru Kyiv semakin berkurangan.

Menteri Pertahanan Korea Selatan memberitahu wartawan bahawa Korea Utara dianggarkan telah menghantar kira-kira 6,700 bekas ke Rusia, mempercepatkan kadar penghantaran sejak Putin mengadakan summit dengan Kim Jong Un pada September, Yonhap News melaporkan pada Selasa. Bekas-bekas itu boleh memuatkan kira-kira 3 juta butir peluru meriam 152 mm, kata Shin.

Sebagai balasan, Rusia menyediakan Korea Utara dengan makanan, bahan mentah dan bahagian yang digunakan dalam pembuatan senjata, kata Shin. Bantuan makanan itu telah membantu Kim menstabilkan harga barang keperluan, katanya, dengan menambah jika pemindahan senjata berkembang, Rusia dijangka menghantar lebih teknologi tentera kepada Kim, yang boleh meningkatkan ancaman Wilayah itu.

Semakin meningkatnya perdagangan antara Korea Utara-Rusia dengan penaklukan kini memasuki tahun ketiga, aliran bantuan tentera AS ke Kyiv semakin terancam. Di samping itu, Kesatuan Eropah hanya menghantar kira-kira 30% daripada jumlah 1 juta butir peluru meriam yang dijanjikan untuk diberikan kepada Kyiv menjelang Mac, kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky minggu ini.

Pemimpin Ukraine itu berkata negaranya percaya Korea Utara telah memindahkan 1.5 juta butir peluru meriam ke Rusia dan bilangan tidak diketahui peluru berpandu, dengan menambah bahawa Pyongyang bersedia untuk terus menyediakan senjata.

Walaupun Korea Utara dan Rusia menafikan sebarang pemindahan senjata, imej satelit komersial menunjukkan kira-kira empat buah kapal kargo berulang-alik antara pelabuhan Najin Korea Utara berhampiran sempadan Rusia dan pelabuhan Rusia Dunay, bekas pelabuhan kapal selam Soviet kira-kira 180 kilometer (110 batu) jauhnya. Rumah Putih berkata ia telah mengesan sesetengah daripada penghantaran itu ketika mereka bergerak melalui kereta api di Rusia untuk disimpan di gudang di Rusia berhampiran Ukraine.

Rakan sekutu Zaman Perang Dingin Rusia dan Korea Utara telah membentuk perkongsian baharu sejak Kremlin menyerang penuh skala, dibina berdasarkan Pyongyang memegang beberapa stok peluru terbesar di dunia yang serasi dengan senjata yang telah dikerahkan Moscow ke medan pertempuran di Ukraine.

Pemindahan roket balistik, butiran meriam dan peralatan tentera lain oleh Pyongyang untuk mengekalkan agresi Putin di Ukraine memberikan dorongan kepada ekonomi yang lama terpencil oleh sanksi antarabangsa. Ini akan membolehkan Kim mengelak daripada penglibatan dengan AS selama bertahun-tahun akan datang, serentak meningkatkan keupayaannya untuk menggunakan satelit pengintip dan membangunkan program senjata nuklearnya.

Ekonomi tahunan Korea Utara kira-kira $25 bilion, mengikut anggaran Bank Pusat Korea Selatan, dan negara itu memerlukan makanan, minyak, bahan binaan dan wang tunai untuk perdagangan antarabangsa. Senjata yang disediakan Kim untuk Rusia dianggarkan bernilai berbilion-bilion dolar dan sokongan yang diterimanya daripada Putin mungkin mewakili beberapa keuntungan terbesar yang dilihat Kim sejak beliau berkuasa kira-kira setahun lalu.

Putin telah menunjukkan penghargaannya dengan memberikan pemimpin Korea Utara kenderaan baru buatan Rusia. Kenderaan itu adalah limousin Aurus, serupa dengan yang ditunjukkan Putin kepada Kim apabila mereka bertemu pada September di Rusia untuk perjalanan yang memperdalam kerjasama tentera mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.