Desks fill a classroom in a high school

(SeaPRwire) –   Cikgu S. mengajar bahasa Inggeris dan matematik di sebuah kawasan berpendapatan rendah di Bandar Raya New York. Beliau salah seorang guru berpengalaman di sekolahnya, telah berada di sana selama dua tahun. Beliau mempunyai ijazah perniagaan, tetapi pengambilan sekolah terus menghubunginya selepas tamat belajar jadi beliau memutuskan untuk mencuba mengajar. “Saya benar-benar menikmati masa berkualiti yang saya boleh lalui dengan kanak-kanak ini,” kata Cikgu S., yang tidak menggunakan nama penuhnya, kerana beliau tidak diberi kebenaran oleh sekolahnya untuk bercakap. “Mereka sangat menyeronokkan untuk bersama.”

Tetapi ia tidak mudah. “Pergantian guru begitu tinggi,” katanya. “Saya fikir hanya lapan daripada kami kembali daripada kira-kira 40 guru baru tahun lepas. Dan daripada orang-orang itu, hanya mungkin lima daripada kami masih di sini.” Beliau berada di kelas dengan 30 pelajar dan guru lain, kerana ia adalah kelas pengajaran bersama bersepadu, di mana pelajar dengan dan tanpa kecacatan belajar bersama-sama. Tiada daripada beliau atau guru kerjasama beliau, yang baru mula mengajar tahun ini, mempunyai latihan dalam pendidikan, apatah lagi dalam mengajar kanak-kanak dengan kecacatan.

Cabaran tetap bagi Cikgu S. adalah menyambung jurang antara sumber minimum yang tersedia untuknya dan jangkaan maksimum yang diletakkan oleh ibu bapa dan pentadbiran sekolahnya. Baru-baru ini pengetua sekolahnya (juga baru tahun ini) membawa 15 pelajar tambahan ke kelasnya kerana mereka telah menamatkan ujian lebih awal daripada pelajar lain. Dalam kekeliruan itu, pergaduhan meletus. Pada hari mengambil anak, ibu salah seorang pelajar yang terlibat menghentam Cikgu S. secara terbuka, dan tiada pengurusnya yang tersedia untuk membantunya menangani perkara itu. “Anda perlu menjadi seseorang yang mampu menerima banyak maklum balas,” kata Cikgu S. tentang pekerjaannya. “Anda perlu dapat menangani tekanan dengan baik.”

Hari kerjanya bermula pada pukul 7 pagi dan tamat pada pukul 4:15 petang – jika ibu bapa tepat masa mengambil anak. Dan selalu kelihatan ada kerja selepas beliau pulang ke rumah. “Ia sukar untuk melihat orang lain pulang dari kerja dan dapat berehat dan menikmati waktu dengan tenang manakala masih ada perkara yang perlu saya selesaikan,” katanya. “Saya perlu menghubungi ibu bapa dan membincangkan apa yang berlaku hari ini, dan muat naik tugasan rumah dan menilai tugasan rumah setiap hari. Saya mahu hanya bersosial dan membuat makan malam dan menikmati malam yang menyenangkan, tetapi ia seperti masih banyak perkara lain yang saya tertinggal, jadi ia seperti tekanan yang berterusan.”

Menurut kajian terbaru dari Pusat Kajian Pew, pengalaman Cikgu S. adalah bersama-sama. Pew mendapati suasana hati di kalangan guru adalah suram. Lebih daripada separuh responden tidak akan mengesyorkan kerjaya ini kepada orang muda. Lebih daripada dua pertiga daripada mereka mengatakan mereka mendapati mengajar memberi beban, mungkin sebahagiannya kerana menurut 70% daripada mereka, sekolah mereka kekurangan staf.

Laporan Pew, , yang disusun daripada tinjauan dalam talian terhadap 2,531 guru awam K-12 di Amerika Syarikat pada akhir 2023, juga mendapati lebih daripada 90% guru berkata kemiskinan, ketidakhadiran kronik, dan kebimbangan dan kemurungan adalah masalah di sekolah mereka, dengan kira-kira separuh menyatakan isu-isu ini sebagai masalah besar. Cikgu S., yang bekerja di kawasan berpendapatan rendah, mengatakan bosnya menekan untuk keputusan yang sepadan dengan sekolah di kawasan yang kurang terjejas kemiskinan. “Kami semua cuba memberitahu pihak pengurusan bahawa itu adalah jangkaan yang tidak realistik,” katanya. “Ibu bapa kami bekerja dua pekerjaan dan mereka sebenarnya tidak mempunyai masa atau wang untuk mengupah tutor, atau mengajar anak mereka apabila mereka pulang dari kerja. Jika mereka mempunyai pekerjaan waktu malam, mereka tidak berada di sekolah selepas waktu sekolah.”

Tetapi ada tingkah laku pelajar yang menjadikan pekerjaan mereka lebih sukar. Hampir separuh guru yang disoal selidik berkata pelajar menunjukkan sedikit kepentingan untuk belajar, dan angka lebih buruk di sekolah menengah. Sepertiga guru secara keseluruhannya berkata – dan 77% guru sekolah menengah. Hampir 60% guru berkata mereka perlu menangani isu tingkah laku pelajar setiap hari, dan angka meningkat seiring kawasan di sekeliling sekolah menjadi lebih miskin. Lebih daripada dua pertiga guru dalam tinjauan Pew berkata mereka pernah mengalami penganiayaan lisan daripada pelajar. Dan menurut guru, mereka tidak boleh mengharapkan ibu bapa untuk membantu: hampir 80% daripada mereka memberitahu Pew bahawa ibu bapa melakukan terlalu sedikit untuk memegang anak-anak mereka bertanggungjawab atas tingkah laku buruk di kelas.

Bagi Cikgu S., pelajar telah menjadi titik cahaya. Beliau gembira apabila berjaya membantu seorang wanita muda yang dilihatnya cerdas tetapi bersikap nakal. “Dia berpindah dari gagal pada awal tahun ke lulus setiap hari,” katanya. “Dia hanya memerlukan seseorang untuk mempercayainya.”

Kerana pengalaman seperti itu, mengajar dahulu dianggap sebagai salah satu kerjaya paling memuaskan yang tersedia, tetapi angka Pew menunjukkan bahawa guru kini mempunyai kepuasan yang lebih rendah daripada pekerja purata Amerika. Laporan tentang moral guru yang rendah telah meletus di mana-mana. Satu kajian menggunakan data Rand menunjukkan bahagian guru yang mengatakan mereka bersemangat tentang pekerjaan mereka merosot dari sedikit di atas 60% pada 2010 ke hanya 20% pada 2020. Dan menurut Education Week’s , suasana hati di kalangan guru sekolah rendah khususnya rendah.

Ketidakpuasan ini sebahagiannya merupakan hasil daripada dan perpecahan politik yang semakin melebar yang telah melihat sekolah menjadi medan pertempuran. Di atas gesekan sosial itu adalah , kenaikan keraguan ibu baba terhadap sistem sekolah awam, dan beban kerja tambahan yang datangnya daripada mengakomodasi banyak . Laporan Pew menggambarkan banyak ketidakpuasan itu, tetapi satu angka menonjol. Guru khususnya kecewa dengan apa yang mereka dibayar; hanya 15% guru sekolah awam berkata mereka sangat gembira dengan gaji mereka. Cikgu S. menyatakan rakan sebiliknya mendapat pendapatan yang sama seperti dirinya tetapi tidak perlu bekerja apabila mereka pulang.

Bilangan orang yang mengikuti kursus latihan guru dalam dasawarsa antara 2011 dan 2021, dan satu kajian terbaru mendapati hampir 80% sekolah mengalami kesukaran mencari guru berkelayakan yang cukup. Dan sementara lebih daripada separuh guru masih mendapati pekerjaan mereka memberi kepuasan, 30% memberitahu Pew ia mungkin mereka akan mencari pekerjaan baru tahun akademik ini dan 11% berkata sangat mungkin.

Berkenaan Cikgu S., kekal di sekolahnya bukan lagi pilihan. Tanggungjawabnya yang banyak menyebabkan beliau gagal mengikuti program ijazah sarjana yang diperlukan sekolahnya untuk terus mengajar di sana. Kemungkinan besar beliau tidak akan lulus peperiksaannya. “Ini akan menjadi tahun ketiga saya,” katanya. “Saya sebenarnya mempunyai pengalaman. Dan sekarang apabila saya akhirnya belajar bagaimana untuk melakukannya, mereka mengusir saya keluar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.