The album cover for Ariana Grande's album Eternal Sunshine

(SeaPRwire) –   Album studio ketujuh Ariana Grande iaitu Eternal Sunshine tidak berbeza, daripada tajuk yang diilhamkan filem sehingga penghormatan kepada Paula Abdul dalam video untuk lagu . Keluar pada Jumaat, ini merupakan album sulungnya sejak 2020 iaitu Positions. Berikut adalah segala-galanya yang perlu diketahui mengenai Eternal Sunshine dan maksud di sebalik tajuk album.

Apakah yang dirujuk oleh Eternal Sunshine ?

Tajuk album ini merujuk kepada filem , Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Filem sains fiksyen dan romantik ini, diarahkan oleh Michel Gondry dan ditulis oleh Charlie Kaufman, mengisahkan tentang pasangan yang berpisah dan memutuskan untuk memadamkan ingatan antara satu sama lain melalui prosedur perubatan. (Secara kebetulan, 19 Mac menandakan ulang tahun ke-20 bagi filem tersebut).

Mengapa Ariana Grande menamakan album Eternal Sunshine?

Grande pernah menyebut kasih sayangnya terhadap Jim Carrey. Dalam satu temubual pada 2015, beliau berkongsi tentang bagaimana beliau mula menangis buat kali pertama bertemu dengan pelakon tersebut.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind juga merupakan filem kegemaran rapper Mac Miller, yang pernah menjalin hubungan dengan Grande selama dua tahun. Miller, yang meninggal dunia akibat pengambilan dadah berlebihan pada 2018, merujuk filem ini dalam karyanya dan berkongsi kasih sayangnya terhadap Carrey juga. “Saya suka Jim Carrey apabila dia berlakon secara serius. Dia membunuh watak ini,” katanya kepada . “Apabila saya bercakap dengan seseorang wanita, saya sentiasa memberitahu mereka untuk menonton Eternal Sunshine. Ia sangat dalam.”

Apa yang perlu diketahui mengenai Eternal Sunshine Grande?

Penonton mula mengetahui nama album ini melalui video muzik untuk , yang mengandungi penghormatan kepada filem tersebut. Dalam video itu, beliau menjemput kumpulan pengkritik untuk menonton persembahan eksklusif. Ketika pengkritik menaiki lif, mereka melihat kad yang mempunyai koordinat di bahagian hadapan yang membawa ke Montauk, New York—lokasi .

Eternal Sunshine dilabelkan sebagai “album konsep”, yang pertama bagi Grande. Penyanyi ini melancarkan satu video pada Februari di mana beliau untuk kumpulan orang di label rakamannya. “Saya ingin berkongsi dengan anda bahawa ini adalah sejenis album konsep kerana ia semua bahagian berbeza daripada kisah yang sama pengalaman yang sama,” katanya. Beliau berkata rakaman album ini dilakukan semasa mogok pelakon.

Pada 27 Februari, Grande selepas berkongsi beberapa judul lagu sepanjang bulan lepas. Satu lagu, “We Can’t Be Friends (Wait For Your Love)”, mendapat treler teaser pada 1 Mac dan mengesahkan tema Eternal Sunshine lebih lanjut.

Dalam video itu, beliau membaca borang pendedahan untuk “Brighter Days Inc.,” satu rujukan kepada Lacuna Inc.—syarikat di sebalik prosedur penghapusan ingatan dalam filem. “Anda sedar bahawa semua harta berkaitan ingatan ini akan dilupuskan secara kekal dan tidak boleh dipulihkan mengikut piawaian kemudahan perubatan,” kata kertas itu. “Anda telah memberi pemikiran mendalam mengenai keputusan anda dan memberi ‘Brighter Days Inc.’ kebenaran eksklusif untuk menghapuskan orang ini sepenuhnya dari ingatan anda.” Grande menandatangani dokumen itu sebagai “Peaches,” satu rujukan kepada watak Winslet, Clementine.

Dalam temubual dengan podcaster Zach Sang, Grande berkata album itu meliputi banyak emosi, dan menyentuh tema kehilangan, dukacita, cinta, dan patah hati sambil menimbang ringan dan gelap.

Sebagai contoh, katanya, dalam trek kedua, “bye”, beliau menyanyikan tentang negatif sambil juga menekankan perkara positif. “Ini merupakan keseimbangan yang sukar bagi saya kerana saya mempunyai sesi penulisan yang lebih emosional dan bertindak balas tetapi ini juga sangat manusia jadi saya tidak mahu memadamkan semua daripadanya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.