An adult orangutan moves slowly towards a wooden terrace at the Semenggoh Wildlife Centre in Kuching, Malaysia, on Feb. 18, 2023.

(SeaPRwire) –   Malaysia merancang untuk memberi orang utan kepada pembeli utama minyak sawitnya, sebuah komoditi yang lama disalahkan kerana memusnahkan habitat haiwan terancam punah ini.

Penanam sawit terbesar kedua di dunia ini mengambil inspirasi daripada “Diplomasi Panda” China, dan sedang mempertimbangkan untuk memberi haiwan berbulu oren ini kepada sesetengah rakan perdagangannya, termasuk Kesatuan Eropah, sebagai sebahagian daripada “gerakan diplomatik strategik” negara ini.

“Ini akan menjadi manifestasi bagaimana Malaysia memelihara hidupan liar dan memastikan kelestarian hutan kami, terutamanya dalam skala ladang sawit,” kata Menteri Perladangan dan Komoditi Malaysia, Johari Abdul Ghani dalam satu pos di X. Langkah ini akan membuktikan kepada dunia bahawa Malaysia komited terhadap pemuliharaan biodiversiti, katanya.

Gagasan ini berikutan dakwaan dan sekatan oleh sesetengah pembeli minyak sawit, seperti Eropah, bahawa penanamannya memusnahkan hutan hujan, mengancam haiwan terancam punah, dan berkaitan dengan penderaan buruh. Kumpulan alam sekitar meningkatkan pemeriksaan terhadap tanaman ini, sementara Kesatuan Eropah sedang memperkenalkan peraturan untuk menghentikan produk yang menyebabkan kemusnahan hutan daripada dijual di kedai-kedai.

“Malaysia tidak boleh mengambil sikap bertahan terhadap minyak sawit,” kata Johari. “Sebaliknya, kita perlu menunjukkan kepada dunia bahawa Malaysia ialah pengeluar minyak sawit lestari dan komited untuk melindungi hutan serta kelestarian alam sekitar.”

Indonesia dan Malaysia, pengeluar minyak sawit terbesar di dunia yang secara kolektif menghasilkan kira-kira 85% jumlah output global, telah berjanji bekerjasama untuk melawan “kempen anti-minyak sawit” yang dilancarkan oleh sesetengah negara barat.

Orang utan boleh didapati di hutan hujan pulau Borneo dan Sumatera di Asia Tenggara, menurut Tabung Alam Sedunia. Haiwan besar ini terancam pupus – dengan jumlah perkiraan sekitar 120,000 ekor – dan terancam oleh penebangan hutan secara pesat terutamanya kerana ladang sawit dan tanaman pertanian lain, kata pertubuhan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.