Daylight Savings

(SeaPRwire) –   Pada lawatan terbaru saya ke Tucson, saya tidak mendengar sebarang aduan mengenai kehilangan tidur selama satu jam yang akan datang. Pada 10 Mac 2024 – apabila kebanyakan jam di seluruh negara akan maju satu jam untuk waktu simpanan siang – tiada seorang pun di bandar itu akan tergesa-gesa mengingati cara menyesuaikan masa pada microwave atau papan pemuka mereka. Dan ketika pemimpin negeri berjiran, termasuk negeri saya Washington, mengadakan perbincangan sama ada untuk meninggalkan amalan lapuk berpindah ke hadapan dan ke belakang – dengan pandangan yang sangat bertentangan mengenai arah untuk mengunci jam – pemimpin Arizona tidak perlu. Negeri itu telah berjalan pada masa piawai sejak 1968.

Kebanyakan kami yang lain dijadualkan untuk mengulangi tarian dua kali setahun ini. Mengatakan kepada kami bahawa mengubah jam kita membebankan kita dengan masalah kesihatan dan keselamatan, selain daripada ketidaksenangan. Mereka memberitahu kita bahawa kita secara meluas bersetuju bahawa kita harus berhenti. Bahkan membenarkan kita, dan pakar masa dan pakar kesihatan memohon kita, untuk mengikuti contoh Arizona dan Hawaii dan memilih keluar daripada waktu simpanan siang demi masa piawai sepenuh masa. Namun di sini kita masih berada mengubah jam kita, tanpa penghujung amalan itu dalam pandangan.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Oregon dan Washington meluluskan undang-undang masa piawai kekal masing-masing. Negeri-negeri lain terus membincangkan bil yang serupa – semuanya kelihatan telah diperkenalkan kerana tidak sabar. Oregon dan Washington adalah antara negeri yang sudah meluluskan undang-undang untuk waktu simpanan siang sepanjang tahun yang lebih popular awam. Tetapi langkah itu bergantung kepada Kongres mengubah undang-undang persekutuan untuk membenarkannya. Dan momentum telah merosot. Versi terkini Akta Perlindungan Cahaya Matahari, yang hampir diluluskan pada 2022, mempunyai kurang penyokong. Soalan “Berapa masa sekarang?” telah menjadi isu politik panas.

Sudah tiba masanya untuk berpisah daripada perbalahan ini dan mengalihkan perbualan daripada jam di dinding dan lengan kita kepada jam di dalam kita.

Simfoni jam kecil yang berdetik – secara metaforik, tentu sahaja – di seluruh badan anda. Jam sirkadian mengawal masa di mana-mana dari hati anda, paru-paru anda ke hidung dan jari kaki anda. Mereka bergantung kepada corak planet yang boleh diramalkan untuk kekal selaras dan, sebagai gantinya, untuk mengekalkan otak dan badan anda berjalan dengan optima. Isinya yang paling kuat ialah terbit dan terbenam matahari. Mencari pagi terang dan malam gelap membantu memastikan ritma harian anda kecergasan, metabolisme, dan kekuatan, antara aspek fisiologi lain, mencapai masa yang betul. Masa piawai membantu kita melaksanakan kedua-duanya. Ia memusatkan jam siang awal. Ahli sains bahkan telah membandingkan orang yang tinggal di tepi terbalik zon masa. Di tepi barat, di mana matahari terbit lebih lewat masa jam dinding, kajian mendapati kadar gaji yang lebih rendah dan kadar kemurungan, bunuh diri, dan kemalangan kereta yang lebih tinggi. Jam tambahan cahaya semula jadi pada waktu malam di tepi barat lebih lagi merampas orang tidur purata 19 minit setiap malam. Berpindah ke hadapan satu jam meniru perpindahan dari tepi timur ke tepi barat zon masa dan memperburuk kekurangan mereka yang sudah ada di sana. Walau bagaimanapun, mengamalkan waktu simpanan siang jauh daripada satu-satunya pemberat yang kita lemparkan kepada jam biologi kita.

Purata, rakyat Amerika dan Eropah menghabiskan lebih daripada 90% masa mereka di dalam – di bawah cahaya buatan yang berjuta-juta kali lebih redup daripada cahaya matahari dan berjuta-juta kali lebih terang daripada cahaya bulan. Kita makan, bekerja, dan bermain pada semua waktu siang dan malam. Kehidupan moden meredam isyarat masa yang penting, kaburkan sempadan siang dan malam, dan mengelirukan jam dalaman kita. Gangguan ini mungkin tidak kelihatan kepada kita, tetapi kesannya nyata. Mereka merangkumi tidur yang buruk, penurunan produktiviti, dan perubahan mood kepada risiko yang lebih tinggi untuk menambah berat badan, gangguan pencernaan, dan penyakit jantung.

Untungnya, bidang sains sirkadian yang berkembang pesat menunjukkan penyelesaian yang mengejutkan mudah untuk jam dalaman kita yang rosak. Sebagai individu, kita boleh keluar pada waktu pagi. Malah 20 minit di bawah langit mendung akan membantu. Kita boleh cenderung lebih dekat kepada tingkap – atau, jika kita mempunyai akses, gunakan sistem pencahayaan baharu yang bertujuan untuk meniru cahaya semula jadi – semasa di dalam sepanjang hari. Kita boleh mengurangkan cahaya selepas matahari terbenam dan elakkan makanan atau minuman lewat malam. Sebagai masyarakat, kita boleh menyusun semula jadual mengikut kitaran semula jadi berbanding seni bina masa sosial usang, dengan matlamat berani untuk menjadikan jam weker tidak perlu. Kita boleh mengkaji semula atau melonggarkan masa kami menghendaki pekerja dan pelajar tiba pada waktu pagi. Masa bermula awal khususnya menjadi masalah untuk remaja yang ritma sirkadian secara semula jadi hanyut lewat. Kehilangan cahaya pagi, hampir pasti apabila loceng sekolah berbunyi sebelum matahari terbit, memperburuk kecenderungan remaja untuk berada terjaga lewat malam.

Organisasi ini juga mengesyorkan mengambil masa piawai kekal. Kerana kita cenderung membincangkan isu berkaitan secara berasingan, bagaimanapun, kita mungkin dengan mudah terlepas bagaimana waktu simpanan siang kekal akan memadamkan keuntungan yang diterbitkan dalam kehadiran, gred, dan keputusan ujian daripada menangguhkan masa bermula sekolah. Di Seattle, mengunci jam pada waktu simpanan siang akan mendorong matahari terbit selepas pukul 8:30 pagi untuk lebih daripada dua bulan setahun – membatalkan perubahan loceng baru-baru ini yang dibuat oleh sekolah awam Seattle. Dan kita mungkin dengan mudah melupakan bagaimana rasanya menghadapi musim sejuk tanpa cahaya pagi. Kali terakhir rakyat Amerika mencuba waktu simpanan siang kekal adalah semasa krisis tenaga pada tahun 1970-an. Perubahan itu singkat. Kebimbangan terhadap keselamatan kanak-kanak semasa pagi gelap musim sejuk dengan segera memaksa negara untuk mengundurkan jam.

Ketika kita memberi perhatian kepada jam dalaman kita, memperbetulkan jam luaran kita kepada masa piawai harus menjadi matlamat yang lebih popular dan boleh dicapai. Kita mungkin tidak perlu pergi jauh. Dalam tinjauan pendapat YouGov yang sama 2023 yang menunjukkan rakyat Amerika lebih suka waktu simpanan siang kekal berbanding masa piawai, orang masih meletakkan ritma sirkadian yang sihat dan tidak memaksa kanak-kanak pergi ke sekolah dalam gelap sebagai nilai yang paling penting ketika “memilih sistem yang optimal”. Penyataan soal selidik dan undang-undang kemungkinan memihak respon. Akta Perlindungan Cahaya Matahari adalah satu contoh. Alberta, Kanada juga sempit menolak undi pada Oktober 2021 di mana pengundi diminta sama ada mereka mahu mengambil “waktu musim panas”.

Sayangnya, tiada cara untuk memanjangkan waktu siang pada musim sejuk untuk menyerupai hari dan malam pertengahan musim panas yang indah. Kita tidak boleh mengimbangi condong Bumi. Tetapi dengan memperbetulkan ketidakpadanan dalam mesej dan pemahaman, kita sekurang-kurangnya boleh mula memperbetulkan ketidakpadanan antara jam luaran dan dalam kita. Kita boleh mula mencipta konsistensi dan kontrast yang ritma sirkadian kita dambakan.

Geografi Tucson merupakan anugerah untuk penduduk pengawalan masa biologi. Kedudukannya berhampiran khatulistiwa – terutamanya berbanding bandar asal saya Seattle – mengekalkan panjang hari agak konsisten di seluruh musim. Hari juga konsisten terang, dan malam konsisten gelap. Kawan saya yang baru berpindah dari Seattle ke Tucson berkata dia jarang menyimpang dari jadual harian barunya bangun awal dan tidur awal. Pada musim panas, penduduk Tucson bangun awal untuk mengelakkan haba. Baki tahun, katanya, “kerana kebiasaan.”

Saya menikmati kontrast cahaya-gelap semasa menginap di Airbnb di pinggir bandar, perubahan yang menyegarkan daripada Seattle yang suram. Saya terkejut dengan betapa mudahnya saya bangun pada pagi hari kelima untuk menyertai kumpulan sarapan pagi 7: 30 malam kawan saya. Semasa di Tucson, saya juga bercakap dengan Jay Pea, presiden Save Standard Time, sebuah pertubuhan bukan untung yang menyokong masa piawai kekal. Penolakan Arizona terhadap waktu simpanan siang adalah faktor utama dalam keputusannya baru-baru ini untuk berpindah dari California. Seperti yang ditegur olehnya, Arizona tidak bersendirian. Kebanyakan negara di seluruh dunia tidak mengubah jam mereka dua kali setahun.

“Marilah cuba mendefinisikan masa secara objektif sejauh mungkin,” katanya kepada saya. “Kita boleh menyelesaikannya dari situ.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.