TOPSHOT-JAPAN-CHINA-FOOD-AUSTRALIA-COMPUTERS-BUSINESS

(SeaPRwire) –   Operasi rantai makanan segera global McDonald’s telah melambat pada hari Jumaat, kerana gangguan sistem IT yang meluas melanda kedai-kedai di pelbagai negara di rantau Asia-Pasifik dan seterusnya, meninggalkan kakitangan tidak mampu memproses pesanan elektronik dan pelanggan lapar yang terganggu.

McDonald’s Jepun pada petang Jumaat waktu tempatan menyatakan bahawa mereka mengalami “kegagalan sistem” dan dalam satu lagi kenyataan menyatakan bahawa “banyak kedai di seluruh negara sementara ditutup.”

Skrin kiosk tempahan sendiri serta terminal tempahan yang digunakan oleh kakitangan sama ada gelap atau memaparkan mesej “tidak berkhidmat”, mengikut foto yang diambil di restoran di Australia dan New Zealand, sementara pelanggan telah membuat aduan bahawa mereka juga tidak dapat memesan melalui aplikasi McDonald’s.

Media Australia melaporkan bahawa beberapa kedai telah ditutup sepenuhnya manakala yang lain hanya menerima pesanan tunai. Di New Zealand dan Kanada, kakitangan McDonald’s telah dilihat menerima wang tunai daripada pelanggan dan mengira pesanan secara manual.

“Kami sedari berlaku gangguan teknologi yang sedang memberi kesan ke atas restoran kami di seluruh negara dan kami sedang bekerja untuk menyelesaikan isu ini secepat mungkin,” kata jurucakap untuk McDonald’s Australia kepada media. “Kami memohon maaf atas kesulitan dan terima kasih kepada pelanggan atas kesabaran mereka.”

Ia tidak jelas apa yang menyebabkan gangguan meluas. Pengurus restoran di Australia melaporkan bahawa mereka tidak menerima apa-apa penjelasan daripada pejabat ibu pejabat lebih daripada satu jam ke dalam gangguan, dengan semua skrin komputer di restoran menjadi gelap.

“Isu ini kini sedang diselesaikan,” kata McDonald’s Corporation, berpangkalan di AS, dalam kenyataan kepada TIME. “Perlu dicatatkan, isu ini tidak berkaitan dengan peristiwa keselamatan siber,” ia menambah, kerana desas-desus telah berlegar di media sosial mengenai syarikat itu disasarkan oleh pengganas siber.

Kedai-kedai di New Zealand juga terjejas, dengan jurucakap menyatakan bahawa mereka “mengalami isu TI yang memberi kesan keupayaan mereka untuk memproses pesanan.”

“Pasukan kami sedang bekerja untuk memperbetulkan isu secepat mungkin dan kami terima kasih kepada pelanggan atas kesabaran mereka,” jurucakap itu menekankan.

McDonald’s Hong Kong menyatakan bahawa pesanan mudah alih dan kiosk tempahan sendiri tidak berfungsi kerana “kegagalan sistem komputer”, dengan mendesak pelanggan untuk memesan secara terus dengan kakitangan di restoran.

McDonald’s Taiwan menyatakan bahawa perkhidmatan penghantaran mereka telah ditangguhkan untuk “penyelenggaraan sistem.”

Gangguan itu juga kelihatan memberi kesan kepada kedai-kedai rangkaian itu di China. Di Weibo, frasa “McDonald’s China” merupakan topik trending teratas, dengan jumlah lebih daripada 48 juta pandangan dan meningkat mengenai isu itu.

Di media sosial dan Downdetector, platform di mana pengguna boleh melaporkan dan melihat gangguan secara langsung, orang melaporkan masalah teknikal yang serupa dengan pesanan di Austria, Kanada, Jerman, Belanda, Sweden, United Kingdom, dan Amerika Syarikat.

Sejak penubuhannya pada tahun 1940 di California, McDonald’s telah berkembang menjadi salah satu rantai makanan segera terbesar di dunia, dengan kira-kira 40,000 kedai di seluruh dunia, termasuk lebih daripada 12,000 di Asia dan lebih daripada 1,000 di Australia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.