(SeaPRwire) –   Amaran: Kandungan ini mengandungi maklumat yang mengikut cerita untuk .

Netflix baru-baru ini mempunyai siri baru yang dijamin akan memecahkan hati anda.

One Day, yang akan ditayangkan pada 8 Februari dan berdasarkan novel terlaris 2009 karya David Nicholls dengan judul yang sama, menjejaki hubungan antara Emma Morley (Ambika Mod) dan Dexter Mayhew (Leo Woodall) selama lebih satu dasawarsa. Bermula di Edinburgh pada 15 Julai 1988, hari yang dikenali sebagai Hari Swithin di UK, Em dan Dex bertemu buat kali pertama pada malam tamat pengajian mereka di kolej. Walaupun terdapat perbezaan di antara mereka—Emma yang berpendidikan kelas pekerja dan berhasrat menjadi penulis untuk mengubah dunia berbanding Dexter yang berasal dari keluarga kaya raya tanpa sebarang rancangan untuk masa depan—satu malam yang gagal membawa kepada persahabatan yang sentiasa berada di ambang menjadi sesuatu yang lebih.

One Day sebelum ini diadaptasi (daripada skrip Nicholls) kepada filem 2011 yang dibintangi oleh Anne Hathaway dan Jim Sturgess yang menerima ulasan yang agak negatif. menggambarkan filem ini sebagai, “adaptasi novel yang sangat popular…filem yang membuatkan anda rasa tidak senang pada musim panas dan hampir contoh sempurna bagaimana tidak mengubah buku kepada filem.”

Tetapi perkara berbeza kini, menurut Nicholls, yang memberitahu bahawa format siri lebih sesuai untuk penceritaan semula kisah sumbernya dengan cara yang lebih meyakinkan dan terperinci. Walaupun Nicholls merupakan penerbit eksekutif rancangan ini, kali ini penulis siri Nicole Taylor (Wild Rose) berkhidmat sebagai penulis utama.

“Dalam filem, bab-bab, hari-hari menjadi titik cerita yang merupakan sebahagian daripada plot utama: rantai pautan,” kata Nicholls. “Dalam siri, setiap bab, setiap hari merupakan kisah sendiri, dengan permulaan, pertengahan dan penghujung. [Ia kerap mempunyai] gaya dan nada tersendiri; komedi romantik solo, drama gelap, farsa. Yang memberikan kebebasan yang hebat kepada penulis skrin.”

Apakah yang One Day ini membincangkan?

Setiap episod pertama 12 siri ini mengikuti Emma dan Dexter—kadang-kadang bersama, kadang-kadang berasingan—pada setiap 15 Julai berikutnya dari pertemuan pertama mereka pada 1988 sehingga 1999, menjejaki naik turun hubungan mereka di latar belakang kejayaan, kegagalan dan kesedihan peribadi mereka.

“Premis novel itu seharusnya seperti melihat album foto di mana foto itu menangkap satu momen masa, bahawa hari-hari ini adalah cerita kecil bagaimana anda pada masa itu,” Nicholls memberitahu . “Jadi itulah hasratnya dengan siri ini, bahawa mereka akan menua.”

Keadaan luar dan sedikit sabotaj diri menyebabkan pasangan ini gagal berjaya. Itulah sehingga Dexter—baru sahaja bercerai dari isteri pertamanya Sylvie (Eleanor Tomlinson), ibu kepada anak perempuannya Jasmine (Billie Gadsdon)—mengunjungi Emma di Paris untuk mengakui perasaannya kepadanya. Dia telah bertemu seseorang yang baru dan fikir dia “akhirnya bebas” daripada Dexter. “Saya tidak fikir anda boleh,” katanya kepada Emma selepas satu pengakuan emosi di apartmennya berikutan pengakuan perasaannya.

Bagaimana One Day berakhir?

Nampaknya bintang-bintang telah berpihak dan Em dan Dex akhirnya bersama. Dalam episod kedua terakhir, kita menyaksikan mereka semakin rapat dan berjaya baik secara individu mahupun sebagai pasangan ketika dua 15 Julai berikutnya berlalu. Kemudian, kurang daripada setahun selepas perkahwinan mereka, pada 15 Julai 2002, Emma dengan tidak sengaja dilanggar dan terbunuh oleh pemandu yang ceroboh ketika menunggang basikal ke London untuk melihat rumah yang dipertimbangkan oleh dia dan Dexter untuk dibeli.

Episod terakhir siri ini melompat ke hadapan ke 2003 dan 2004 apabila Dexter yang kacau membabitkan diri dalam kegiatan merosakkan diri secara destruktif dalam cubaan menangani dukacitanya. Lima tahun selepas kemalangan itu, pada 2007, Dexter akhirnya nampaknya menerima kematian Emma apabila mengenang kenangan awal mereka bersama ketika mengunjungi Edinburgh bersama Jasmine.

Tapi…mengapa?

Dua episod terakhir siri ini memberikan penghujung yang menyayat hati yang pasti akan meninggalkan anda berasa seolah-olah telah ditipu. Ini kerana ia kebanyakannya setia kepada buku.

Sejak kemunculannya pada 2009, novel Nicholls telah diterjemahkan ke 40 bahasa dan terjual lebih enam juta salinan di seluruh dunia. Ia merupakan kejayaan tetapi penutupan yang menyayat hatinya telah menimbulkan banyak kritikan.

Berikutan keluaran filem 2011, Willa Paskin , “One Day’s kematian terakhir minit, yang juga sebahagian daripada novel 2009 dan sama mengejutkan dan mengganggu di sana, bukanlah plot yang organik, ia adalah permainan berani untuk yang lebih tinggi…Ia tidak sepadan dengan nada, yang sehingga kemudian, telah menjadi komedi romantik untuk pemikir.”

Pada masa itu, Lone Scherfig, yang mengarah filem itu, berkata bahawa “ia tidak akan menjadi kisah yang baik jika tidak mengambil arah yang sangat tidak dijangka,” manakala menggambarkan plot pusingan—menurut —sebagai mengekalkan One Day daripada menjadi “cerita ‘akan atau tidak’ antara kawan terbaik yang boleh menjadi sesuatu yang lebih…cerita lama yang paling ada.”

Setakat tayangannya, One Day Netflix telah menerima ulasan am yang positif daripada pengkritik, mendapat skor 78 di dan 94% di . Walau bagaimanapun, tindakan akhir kisah masih menjadi persoalan di tengah pujian.

“Penghujung, yang tidak sepenuhnya layak kecepatannya dan, lebih buruk lagi, menggariskan satu watak terutamanya sebagai kenderaan untuk pembangunan watak yang lain, masih menjadi masalah,” . “Tetapi segala-galanya yang membawa kepadanya, dari semua pertukaran cerdas hingga empati yang disalurkan bahkan kepada teman lelaki cemburu dan bekas teman wanita marah, cukup menyeronokkan sehingga penutupan itu kurang mengganggu pengalaman keseluruhan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.