(SeaPRwire) –   Musim panas tahun 2023 merupakan musim panas yang paling panas sejak 1850, dan musim panas ini juga mungkin akan sama panasnya. Ini membuat orang tua – kumpulan yang sangat rentan terhadap penyakit yang berkaitan dengan panas – menghadapi risiko kesihatan yang lebih tinggi untuk beberapa keadaan dan hasil kesihatan. Orang tua kurang mampu mengawal perubahan suhu badan dan persekitaran, dan suhu yang lebih tinggi meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi untuk dehidrasi, strok panas, perubahan tekanan darah, kekejangan otot, dan pening.

Isu-isu ini kemungkinan akan menjadi jauh lebih meluas daripada yang sekarang. Dari sekarang hingga 2050, bilangan orang berusia 60 tahun ke atas akan menggandakan kepada , membentuk 21% daripada jumlah penduduk global, mengikut ramalan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Giacomo Falchetta, seorang saintis di Pusat Euro-Mediterania mengenai Perubahan Iklim di Itali, dan pasukannya mahu memahami skop masalah ini dengan lebih baik. Dalam satu kajian baru , mereka mengkorelasikan usia penduduk tertentu dengan suhu kawasan untuk meramalkan bagaimana orang tua akan terjejas oleh cuaca panas.

Mereka mendapati bahawa menjelang 2050, lebih daripada 23% daripada penduduk dunia berusia 69 tahun ke atas akan tinggal di tempat-tempat di mana suhu puncak mencapai melebihi 99.5°F (37.5°C), berbanding hanya 14% daripada kumpulan itu hari ini. Bermakna sehingga 246 juta orang tua lagi akan terdedah kepada suhu yang sangat panas.

“Di seluruh dunia, kita melihat peningkatan jangka hayat, yang membawa lebih ramai orang tua ke dalam sistem penjagaan kesihatan disebabkan oleh perubahan iklim,” kata Falchetta.

Falchetta dan pasukannya menggunakan data penduduk daripada Bahagian Penduduk PBB dan anggaran perubahan iklim yang terkenal meramalkan pemanasan suhu dalam tahun-tahun akan datang. Data tersebut membolehkan mereka menyisihkan faktor-faktor utama yang memacu pendedahan panas untuk orang tua di pelbagai bahagian dunia. Di kawasan serdahana termasuk Amerika Utara dan Eropah contohnya, suhu global yang lebih tinggi akan menjadi faktor utama yang mempengaruhi pendedahan panas bagi orang tua, manakala di bahagian-bahagian dunia yang lebih panas seperti Asia, Afrika, dan Amerika Selatan, pertumbuhan penduduk, dan peningkatan jangka hayat lebih cenderung untuk menyumbang kepada lebih ramai orang tua yang terdedah kepada penyakit berkaitan panas.

Falchetta berharap kajian ini dapat meyakinkan pembuat dasar untuk menangani perlanggaran penduduk yang akan datang, peningkatan jangka hayat, dan perubahan iklim. Pemahaman di mana populasi orang tua berisiko terhadap masalah kesihatan berkaitan panas, contohnya, boleh membantu kerajaan untuk memfokuskan sumber kesihatan dan menangani keperluan infrastruktur, seperti membina rangkaian tenaga untuk menguruskan permintaan elektrik yang meningkat untuk penyejuk udara dan pusat sejuk, dan menyediakan lebih banyak ruang hijau bandar.

“Kami berharap dapat melibatkan perancang kesihatan awam, perancang ekonomi negara, dan pertubuhan antarabangsa seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk memberikan gambaran mengenai apa yang dijangka keperluan populasi yang menjadi tua di alam semakin panas,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.