A single desk sitting in front of a blackboard in a classroom

(SeaPRwire) –   Salah satu genius muzik terbesar di zaman kini ialah —tetapi membawa beban gelaran itu sebagai kanak-kanak tidak mudah. Pemain biola virtuoso itu menggambarkan pendidikan muzik awalnya sebagai “segi tiga neraka”, dengan tekanan daripada (dan di antara) gurunya dan ibu bapanya. Moto mereka: buat apa yang saya kata. Apabila Perlman tiba di Juilliard, beliau terkejut apabila dia digalakkan oleh guru barunya untuk menjadi lebih ekspresif dan introspektif. Kini, dalam program untuk pemuzik muda yang beliau jalankan bersama isterinya Toby, beliau menggunakan gaya yang serupa dengan pelajar sendiri , menggalakkan setiap orang untuk menjadi versi terbaik diri mereka.

Perlman menyatakan bahawa media sering meminta untuk melihat Itzhak bekerja dengan pelajar terbaiknya. Masalahnya mereka tidak mempunyai “pelajar terbaik”. Mereka tidak percaya wujudnya “pelajar terbaik”. Sebaliknya, mereka menggalakkan semua orang untuk membangun pada kadar masing-masing dan bekerjasama daripada bersaing. Mereka berusaha untuk menggalakkan atmosfera kreatif di mana terdapat ruang untuk kecerdasan sejati setiap orang untuk membangun.

Di satu pihak, mudah untuk menolak pengalaman awal Perlman sebagai cara yang salah pada masa lalu dan meyakinkan diri kita bahawa kita tidak meletakkan kanak-kanak melalui neraka dengan tekanan membuktikan dan prestasi lagi. Bahawa kita tidak memilih dan merayakan pelajar yang kita lihat sebagai bintang sambil mengasingkan yang lain ke status yang lebih rendah. Namun, secara kesannya, ini ialah tindakan tepat apabila —amalan biasa tidak sahaja dalam sistem pendidikan semasa, tetapi juga dalam sistem keluarga kita dan seterusnya. Sama ada ia berlaku di sekolah, di rumah, atau di tempat lain (dan sama ada ia berkaitan dengan akademik, sukan, muzik, atau seni), penyelidikan telah membuktikan bahawa .

Niat kita dalam melabelkan kanak-kanak sebagai berbakat secara besar adalah positif. Selepas semua, jika anda ialah ibu bapa atau guru salah satu kanak-kanak ini, ia adalah semula jadi untuk mahu memastikan mereka akan mendapat akses kepada sumber yang diperlukan untuk membesar. Dan lagi, bukankah kita mahu itu untuk setiap kanak-kanak? Bukankah kita mahu mereka semua dicabar dan disokong dengan betul supaya mereka dapat memaksimakan potensi tertinggi mereka?

Apabila kita memilih mereka yang dianggap luar biasa, kita mencipta apa yang saya panggil sebagai budaya kepintaran. Ini ialah persekitaran di mana pemain bintang mendapat sumber terbanyak dan di mana kepercayaan dominan ialah mindset tetap: sesetengah mempunyai, dan sesetengah tidak. Dalam budaya kepintaran, yang luar biasa layak mendapat perhatian tambahan, strategi terbaik, dan sokongan lebih. Sebaliknya, dalam budaya pertumbuhan, kepercayaan inti ialah mindset pertumbuhan: kepercayaan dalam potensi universal—bukan semestinya bahawa semua orang boleh mencapai puncak kejayaan tertinggi, tetapi bahawa semua orang mempunyai keupayaan untuk tumbuh, belajar, dan memberikan sumbangan dari mana sahaja mereka berada. Dalam budaya pertumbuhan, semua orang menerima sumber dan arahan yang diperlukan untuk membangun.

Dan mari kita jangan memberi diri kita terlalu banyak kredit untuk mampu memilih . Selepas semua, sama ada atau mungkin tidak akan dilabelkan sebagai luar biasa oleh guru sekolah rendah mereka—kedua-duanya mengalami kesukaran di sekolah. Sara Blakely, pengusaha billion berjaya tidak mencapai markah yang cukup tinggi dalam LSAT untuk memasuki sekolah undang-undang. Mengenal pasti kepintaran tidak semudah kelihatan. Hanya kerana bunga tidak mekar dengan segera bukan bermakna ia tidak akan pernah, dan hanya kerana kanak-kanak berkembang awal bukan bermakna mereka akan mencapai kehebatan. Sebenarnya, melabelkan mereka sebagai berbakat mungkin sebenarnya mengurangkan peluang kejayaan mereka. Pertimbangkan berapa banyak pengetua sekolah tinggi—kebanyakannya mungkin dilabelkan sebagai berbakat—yang terus gagal. Penyelidikan saya menunjukkan kenapa.

Seperti yang ditemui oleh pasukan saya dalam kerja kami dengan ribuan pelajar di ratusan bilik darjah (dan dengan ribuan orang dewasa di tempat kerja mereka juga), persekitaran yang mempunyai budaya kepintaran yang kuat sebenarnya menghasilkan kurang genius, dan kurang berjaya secara keseluruhan apabila dibandingkan dengan budaya pertumbuhan. Dalam bilik darjah ini, semua orang tertumpu pada tampilan pintar. Ini akhirnya menyelewengkan pelajar daripada belajar dan menjejaskan prestasi mereka—dan impak ini lebih teruk bagi , kanak-kanak minoriti kaum, kanak-kanak dari latar belakang pendapatan rendah, dan sesiapa sahaja yang tergolong dalam kumpulan yang ditetapkan negatif untuk kecerdasan dan keupayaan mereka. Sebenarnya, kami mendapati jurang pencapaian kaum di kelas dengan budaya kepintaran yang kuat adalah dua kali lebih besar berbanding di bilik darjah dengan budaya pertumbuhan yang kuat—di mana semua prestasi lebih baik.

Sekali kanak-kanak tertentu dipilih sebagai luar biasa, anda meletakkan mereka di atas podium—satu yang sering menjadi takut jatuh daripadanya. Jika mereka gagal dalam sesuatu, yang tidak dapat dielakkan jika mereka dicabar dan belajar, mereka bimbang akan kehilangan status dan mengecewakan orang dewasa di sekeliling mereka. Oleh itu, mereka cenderung menurunkan matlamat dan mengambil risiko yang kurang. Daripada memanjangkan diri untuk belajar atau berinovasi, banyak kanak-kanak ini mengambil tugas yang jelas berada dalam keupayaan mereka. Ia seperti memilih teka silang kata yang mudah kerana anda tahu anda boleh menyelesaikannya daripada memilih satu yang akan memerlukan anda belajar perkataan baru.

Selain itu, mereka yang dilabelkan sebagai berbakat cenderung melihat diri mereka sebagai dan sebagai itu, kurang cenderung untuk meluaskan diri ke dalam bidang baru. Ini mempunyai akibat untuk pembangunan jangka panjang mereka. Jika saya telah diberitahu kekuatan saya ialah matematik, dan pembelajaran itu sentiasa terasa mudah, maka saya tidak berkemungkinan membangunkan sisi seni diri saya yang mungkin memerlukan usaha lebih, mengalami kegagalan, dan menerima strategi baru. Terdapat banyak orang dewasa yang telah digalakkan untuk “mengikuti kekuatan” dan kini melihat betapa membataskannya nasihat ini telah menjadi. Ramai kini merindui untuk meluaskan dan mencuba sesuatu yang baru tetapi bertanya sama ada ia “terlalu lewat” untuk mereka melakukannya. (Petunjuk: ia tidak pernah terlalu lewat!) Kita menetapkan kanak-kanak kita untuk merasa terbatas oleh kekuatan mereka apabila kita melabel mereka berbakat dalam bidang kehidupan sempit.

Dan akibatnya tidak hanya perseorangan. Budaya kepintaran menyebabkan isu-isu antara peribadi juga. Dalam komuniti termasuk rumah, sekolah, dan tempat kerja, penyelidikan saya menunjukkan bahawa . Dan berada di atas tidak sebaik yang mungkin kita fikirkan. Dalam persekitaran ini, di mana kesilapan dianggap sebagai tanda bahawa orang tidak pintar atau tidak mampu, bintang tidak mampu bersantai dan mengambil cabaran. Mereka juga sentiasa memantau belakang kerana bintang baru dilahirkan setiap hari. Sementara itu, mereka yang dikatakan “tidak berbakat” di bawah hierarki itu boleh merasa terabaikan dan mula meragui keupayaan mereka. Selain itu, dengan akses ke sumber yang lebih sedikit dan bekerja di bawah jangkaan yang lebih rendah, mereka kurang berkemungkinan untuk prestasi atau membangun kepada potensi mereka. Kajian kami menunjukkan budaya kepintaran juga lebih cenderung untuk menggalakkan persaingan yang tidak sihat, pertengkaran dalaman, dan tingkah laku tidak beretika, termasuk menipu.

Tanpa syak, sesetengah pelajar mempunyai lebih banyak sumber dan sokongan yang membantu mereka membangunkan kepintaran—dan sesetengah kelihatan semula jadi untuk usaha tertentu. Namun apabila kita membina kepercayaan mindset tetap kepintaran ini ke dalam persekitaran pembelajaran kita, kita menghadkan “pemimpin cemerlang” ini—dan semua orang yang lain. Kita semua mempunyai kuasa untuk mencipta budaya pertumbuhan dalam keluarga, sekolah, dan tempat kerja kita dengan mengekalkan kepercayaan bahawa semua orang boleh belajar dan memberikan sumbangan, dan dengan menyokong satu sama lain dalam perjalanan kejayaan. Kerana kita tahu bahawa ia dalam budaya pertumbuhan di mana kepintaran sebenar berada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.