(SeaPRwire) –   Merek kosmetik Youthforia menerima kritikan secara dalam talian atas warna tergelap rangkaian asasannya yang disebut sebagai ‘cat hitam jet’.

Youthforia, dilancarkan pada 2021, selepas menerima 15 warna kulit Date Night yang beberapa pengaruh kecantikan, terutamanya mereka dengan kulit lebih gelap, mengkritik kerana tidak inklusif.

Merek ini memperluaskan julat warna mereka pada bulan Mac, melancarkan 10 warna asas baru, berikutan kritikan. Tetapi cubaan Youthforia untuk membetulkan kesilapan mereka kini menerima lebih banyak kecaman.

Mengapa Youthforia di bawah api

Pengaruh kecantikan Golloria George, yang mempunyai siri biasa di laman webnya di mana dia menyapu warna tergelap produk kosmetik yang ditawarkan oleh pelbagai jenama kecantikan, memaparkan video pada Isnin mengenai ujian sapuan untuk warna 600 asas Youthforia, warna paling gelap dalam barisan itu. Bagaimanapun, video ini bermula sedikit berbeza daripada kiriman biasa George. Ia menunjukkan bahawa di satu bahagian mukanya, dia mengaplikasikan asas; di bahagian yang lain, dia mengaplikasikan cat muka hitam untuk mendedahkan bahawa kedua-duanya kelihatan sama.

warna tergelap rangkaian Date Night Youthforia.

“Mana bahagian mukaku yang menggunakan cat hitam atau asas Youthforia? Teh, anda tidak boleh memberitahu. Tahu kenapa? Tar dalam botol,” katanya sambil mengangkat botol asas.

Video itu mendapat lebih 11.6 juta tontonan dalam kurang 24 jam. Dalam video lanjutan yang kini mempunyai lebih daripada 2 juta tontonan, George menguji warna kedua tergelap Youthforia, 590, yang cenderung terlalu merah untuk ton kulitnya. “Saya sedikit lebih sejuk daripada 590, guys, yang bermakna Youthforia tidak membuat warna saya langsung,” katanya sebelum membandingkan warna 590 dengan warna 600.

Menjawab @_sarah_herman

“Apabila kami berkata kami mahu anda membuat warna untuk kami, kami tidak bermaksud [untuk anda] pergi ke makmal dan meminta warna hitam,” kata George dalam video itu. “Maksud kami adalah untuk anda mengambil perang yang telah anda buat dan mencipta aliran bawah. Lakukan apa yang perlu anda lakukan di makmal supaya ia warna perang yang lebih gelap.”

Dalam temubual dengan TIME, George berkata dia terkejut dan marah apabila menyapu asas itu untuk pertama kalinya. “Ia adalah pengalaman luar biasa, luar daripada dunia ini,” katanya. “Ia hampir tidak kelihatan nyata.”

Pada Oktober, George cuba warna asas tergelap Youthforia pada masa itu, 495, yang tidak sepadan. Dia mengkritik jenama itu kerana membuat warna kelihatan berbeza pada laman web dan dalam botol berbanding bagaimana ia sebenarnya kelihatan pada kulitnya. Selepas mencuba warna dalam terbaru, George berkata dia tertekan. “Tahun lepas, warna itu tidak cukup gelap. Bukan sahaja anda meleset sekali, anda kembali dan meleset lagi,” katanya. “Ini hanya menunjukkan banyak tentang etos jenama itu. Ia mengganggu saya, dan saya fikir, ‘Ini sangat menyakitkan.’”

Menjawab @ratnips7

Kerja-kerja untuk ketidaktercakupan mereka “berat” bagi George. Walaupun video-videonya sentiasa menjadi viral, mereka “dihadapi dengan ketidaktoleranan terhadap hitam dan warna kulit.” Dia berkata bahawa ia “mudah bagi TikTok dan internet untuk mengawal pengalaman wanita berkulit gelap dalam kecantikan dan apabila datang ke perkara yang tidak bekerja untuk kami.”

Beberapa jenama kecantikan lain telah membuat produk yang boleh diakses untuk pelbagai julat kulit; oleh itu, George berkata ia mengecewakan apabila jenama adalah eksklusif. George mencadangkan bahawa Youthforia menyingkirkan warna 600 sepenuhnya dan bekerja untuk membetulkan arah dengan menggunakan warna 590 sebagai tempat untuk menyesuaikan dan membuat perubahan kepada julat warna.

Beberapa lain telah menjahit video George untuk menyatakan ketidaksukaan mereka terhadap warna terbaru Youthforia. Dalam video mengenai asas itu, ahli kimia kosmetik Javon Ford menunjukkan perbezaan antara warna lebih terang jenama itu dan warna tergelap. Senarai bahan-bahan untuk salah satu warna lebih terang termasuk tiga warna yang berbeza, ditunjukkan oleh penanda “CI” di bahagian bawah. Ford menjelaskan apa yang diwakili oleh setiap satu dan berkata bahawa itu adalah “hampir-hampir satu-satunya warna yang diperlukan untuk mencipta warna lebih terang.”

Ford kemudiannya meninjau senarai bahan-bahan untuk warna tergelap, yang hanya mengandungi satu nombor “CI”.

“Asas ini hanya mempunyai pigmen hitam tulen,” katanya. “Masalah ini begitu dapat dielakkan. Jenama ini tidak peduli terhadap kami.”

Menjahit @golloria

Ayeyi, seorang pengguna TikTok yang mengatakan dia telah bekerja dalam industri kecantikan selama 10 tahun, menjahit video George untuk berkata bahawa jenama kecantikan “tahu apa yang mereka lakukan. Ini bukanlah sukar untuk memanjangkan julat warna.”

Saya mahu berkata saya terkejut tetapi saya rasa saya benar-benar telah melihat segalanya…industri kecantikan secara keseluruhan perlu berbuat lebih baik. @golloria

“Warna ini yang mereka keluarkan sebenarnya bodoh,” katanya. “Ia begitu jelas bagi saya bahawa jenama ini mengeluarkan warna ini dengan enggan sebagai semacam hadiah penghiburan separuh masak.”

Pengasas Youthforia Fiona Co Chan telah dipertanggungjawabkan terhadap kritikan terhadap julat jenama sejak melancarkan 15 warna asas pertama tahun lepas. Dalam video yang kini dihapuskan, Chan berkata jatuh pertama adalah “konsep bukti” untuk melihat sama ada jenama akan berjaya. YouTuber Jackie Aina, yang kerap dikreditkan dengan membuka jalan pengaruh dalam talian cuba memegang jenama bertanggungjawab, menjahit video beliau dan berkata bahawa sebagai pemilik perniagaan, beliau memahami mengapa Chan membuat video ini tetapi boleh melihat mengapa ia “bodoh”.

“Apa yang anda kata secara tidak langsung adalah bahawa sesiapa yang bukan kulit gelap adalah piawai, dan jika mereka suka terlebih dahulu, barulah yang lain akan mendapatkannya,” kata Aina.

dengan @Youthforia begitu merendahkan untuk berkata “tunggu giliran anda guys seperti yang saya kata” ?? seolah-olah ini bukan strategi pelancaran yang kami tolak selama bertahun-tahun lol

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.