Electric Vehicle Infrastructure in Spain's Capital

(SeaPRwire) –   Tesla Inc. telah menghapuskan hampir keseluruhan organisasi Superchargernya, yang telah membina rangkaian besar stesen mengecas awam yang hampir setiap pengeluar utama kini sedang menggunakannya di Amerika Syarikat.

Keputusan untuk memotong kumpulan hampir 500 orang ini, termasuk pengarahnya, Rebecca Tinucci, telah dibuat oleh Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk dalam minggu lepas, menurut seorang individu yang mengetahui perkara tersebut. Ia datang sebagai tambahan kepada pemotongan staf lebih 10% yang diperintahkan pada pertengahan April, individu tersebut berkata.

Langkah ini akan melambatkan pertumbuhan rangkaian itu, menurut seorang individu yang mengetahui bahagian itu, yang meminta supaya tidak dikenalpasti apabila membincangkan perkara peribadi. Sudah ada perbincangan mengenai mengambil semula sebahagian daripada mereka yang terlibat supaya dapat mengendalikan rangkaian sedia ada dan memperluaskannya pada kadar yang jauh lebih perlahan, individu itu berkata. Dalam satu pos di X, Musk mengesahkan pertumbuhan rangkaian akan melambat.

Pemotongan pekerjaan ini telah meninggalkan eksekutif daripada sekurang-kurangnya satu lagi pengeluar kereta, Rivian Automotive Inc., bingung dan bimbang, menurut individu lain yang mengetahui perbincangan dalaman syarikat. Rivian, Ford Motor Co. dan General Motors Co. adalah antara pengeluar kereta yang menggunakan sambungan pengecas Tesla untuk kereta kuasa bateri mereka, memberi ribuan pelanggan akses ke rangkaian pengecas Tesla.

Kenderaan daripada pengeluar tersebut pada asalnya direka bentuk untuk menggunakan piawaian bernama Sistem Pengecas Gabungan. Terdapat kurang pengecas CCS di Amerika Syarikat berbanding pengecas Supercharger Tesla, yang menggunakan apa yang Tesla namakan Piawaian Pengecas Amerika Utara. Infrastruktur Tesla juga dianggap lebih pantas dan lebih boleh dipercayai.

Pemotongan pekerjaan bermakna Rivian, Ford dan yang lain telah kehilangan titik perhubungan utama mereka dalam unit pengecas Tesla sedikit sebelum permulaan musim perjalanan sibuk musim panas. Tinucci adalah salah seorang eksekutif utama membina dan mengurus perkongsian luar dan dianggap tinggi, dua orang yang pernah bekerja dengannya di dalam dan luar Tesla berkata.

Bloomberg mengesahkan bahawa Tinucci tidak lagi disenaraikan dalam carta organisasi dalaman sebagai pada Selasa. Salah seorang eksekutif wanita tertinggi Tesla, beliau berucap pada Hari Pelabur syarikat pada Mac 2023. Beliau tidak menjawab permintaan untuk komen.

Sebahagian daripada pasukan servis Supercharger, yang mengurus capaian pihak ketiga ke rangkaian itu, kekal utuh, menurut salah seorang individu tersebut. Tesla telah membina pemampat CCS-ke-NACS di Buffalo, New York, dan menghantar mereka kepada pengeluar kereta rakan kongsi. Syarikat yang telah menandatangani kontrak pengecas dengan Tesla kebanyakannya menggunakan pemampat sebagai penyelesaian sementara. Sebagai contoh, pelanggan kereta elektrik Ford boleh menggunakan rangkaian Supercharger dengan pemampat kini, dan teknologi itu akan menjadi kenderaan bermula 2025.

Rivian dan Ford masih menghantar pemampat kepada pelanggan mereka, menurut kenyataan daripada syarikat-syarikat tersebut. Ford memberitahu pemilik kereta elektriknya pada Jumaat, sebelum pemotongan lebih besar pasukan Supercharger Tesla, penghantaran mungkin ditangguhkan dalam beberapa kes disebabkan “keterbatasan” dengan pembekal.

Akses mudah ke pengecas berkelajuan tinggi secara meluas dianggap penting untuk penggunaan EV, dan Tesla melabur berbilion dolar untuk membangunkan rangkaian global Supercharger yang menjadi iri pengeluar kereta lain. Ia juga merupakan komponen penting jualan Tesla, dan syarikat itu berkata bahagian itu berkembang semasa keputusan suku pertama minggu lepas.

“Bermula pada akhir Februari, kami mula membuka Rangkaian Supercharger Amerika Utara kami kepada lebih pemilik kenderaan elektrik bukan Tesla,” Tesla menulis dalam bungkusan pemegang sahamnya.

Syarikat yang diketuai Musk juga telah menandatangani perkongsian pengecas dengan pengeluar termasuk Stellantis NV, Volvo, Polestar, Kia, Honda, Mercedes-Benz dan BMW. Belum jelas siapa yang kini akan menyelia perkongsian Tesla dengan syarikat-syarikat tersebut. GM, Volvo dan Polestar semuanya dijadual membuka pengecas NACS kepada pelanggan mereka dalam masa terdekat, menurut . Tesla.

Tesla mempunyai 6,249 stesen Supercharger dan lebih daripada 57,000 sambungan pada akhir suku pertama. Ia mempunyai lebih banyak pengecas laju di AS berbanding semua pembekal lain digabungkan, menurut BloombergNEF.

The Information dahulu melaporkan pemotongan pasukan Supercharger, dengan merujuk kepada mesej daripada Elon Musk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.