Tal Wax holds a poster with a photograph of her uncle Keith Samuel Siegel, an Israeli-American hostage held in Gaza since the Oct. 7 attacks by Hamas during a press conference in Madrid, Spain, on Jan. 25, 2024.

(SeaPRwire) –   Beberapa bulan yang lalu, anak perempuanku yang berusia enam tahun bertanya kepadaku, “Adakah peperangan di Israel?” “Ya,” kata saya, sambil mempersiapkan diri untuk soalan seterusnya. Walaupun kami adalah warga Amerika, dia tahu bahawa kebanyakan keluarga kami – bibi, pak cik dan sepupu kami – tinggal di Israel. “Adakah sesiapa yang mati kerana peperangan itu?” dia bertanya seterusnya, dan saya menjawab dengan jujur. “Ya,” kata saya, “Sayangnya, ramai orang telah mati.” “Adakah sesiapa dalam keluarga kami yang terbunuh?” dia bertanya. “Tidak,” kata saya, tetapi saya tidak tahu berapa lama lagi saya akan dapat memberi jawapan itu.

Ketika berlaku, keluarga saya terkejut bersama-sama dengan dunia. Israel bukan sahaja sebuah negara untuk orang Yahudi – kewujudannya adalah sumber ketenangan bagi kami semua yang mengetahui sejarah dan trauma kaum kami. Sejak pak cik saya dan isterinya berpindah ke Kibbutz K’far Aza pada tahun 1980-an, telah berlaku tembakan roket dan pertempuran – bahkan serangan bom atau serangan menikam sekali-sekala. Timur Tengah tidak dikenali dengan kestabilannya. Tetapi tidak pernah berlaku apa-apa di Israel pada hari itu. Jumlah perancangan, tindakan bersama-sama dengan motosikal dan glider, keganasan yang sangat terhadap orang awam – semuanya melepasi apa yang minda kolektif kami akan membenarkan kami untuk membayangkan.

Dalam tempoh 24 jam pertama, kami mengetahui penculikan dan, selepas berjam-jam cuba menghubungi Keith dan Aviva, kami mula memahami bahawa mimpi buruk kami baru sahaja bermula. Beberapa hari kemudian, kami melihat bukti video bahawa mereka telah diculik bersama-sama dengan lebih daripada . Saya bersyukur bahawa mereka masih hidup dan kelihatan bersama-sama. Tetapi saya bimbang bagaimana mereka sedang diperlakukan di tangan kumpulan yang telah membunuh , termasuk .

Seperti yang saya telah belajar, setiap keluarga yang terperangkap dalam situasi yang tidak dapat dibayangkan ini mula berunding dalam fikiran masing-masing. Saya berkata kepada diri saya bahawa kerana Keith dan Aviva adalah datuk dan warga awam, penculik mereka akan menyedari kesilapan mereka, dan melepaskan mereka. Kemudian saya berkata kepada diri saya bahawa kerana Keith adalah warga Amerika, mereka akan melepaskannya dengan cepat. Tentu sahaja, Hamas tidak mahu masalah dengan Sam Uncle. Tetapi selepas sementara, kami semua keluarga mula memahami bahawa penculikan itu tidak mempunyai kaitan dengan orang yang telah diambil. Tawanan diambil kerana tujuan politik. Dan realisasi itu meninggalkan kami merasa tidak berdaya dan terlibat dalam dinamik politik yang meletakkan orang kami yang dicintai pada senarai bersama banyak lagi perkara yang satu pihak atau pihak lain mahu.

Former Hamas hostage Aviva Siegel poses with a t-shirt showing a picture of her husband Keith Siegel during an interview with AFP during her visit to the 55th session of the UN Human Rights Council in Geneva on Feb. 28, 2024.

Jauh sebelum 7 Oktober, kerajaan AS telah belajar bahawa menggabungkan rundingan pembebasan tawanan dengan pelbagai isu dasar adalah pendekatan yang salah. Jadi pada tahun 2015, satu untuk membantu melepaskan warganegara yang ditahan dan untuk merawat kebebasan mereka sebagai isu berasingan daripada keutamaan kerajaan yang lain telah ditubuhkan.

Tetapi kerajaan Netanyahu tidak belajar daripada pelajaran itu, dan itulah yang membuat saya paling takut. Krisis tawanan adalah satu isu kemanusiaan. Tetapi ketika saya cuba untuk menyatukan semula keluarga saya, dan membawa Keith pulang, saya tidak mempunyai pilihan selain melihat politik yang menentukan sama ada dia hidup atau mati. Hanya ada satu pihak yang bertanggungjawab atas kemusnahan yang berlaku pada 7 Oktober, dan itu adalah Hamas. Tetapi hari ini, kerajaan Netanyahu adalah penghalang utama untuk menjamin perjanjian bagi semua tawanan pulang ke rumah. Perdana Menteri itu untuk kegagalan perisikan terbesar dalam sejarah Israel. Kredibiliti Netanyahu tidak diragui, kecuali jika beliau dapat “menang” perang terhadap Hamas. Kumpulan itu telah berulang kali menyatakan bahawa mereka yang akan membawa kepada penyelesaian politik perang dan, sebagai balasan, mereka akan melepaskan tawanan. Tetapi jika itu berlaku, Netanyahu tidak akan menang atas syaratnya sendiri, hasil yang kelihatan tidak bersedia untuk diterima.

Apa yang beliau gagal sedar, tetapi yang jelas kepada keluarga tawanan, orang Israel dan Gaza sama-sama, dan masyarakat antarabangsa, adalah bahawa tidak ada kemenangan di sini. Puluh ribu nyawa yang tidak bersalah, kebanyakannya orang Palestin, telah hilang atas nama status quo yang tidak dapat dipertahankan secara politik, secara umum tidak selamat untuk semua orang awam, dan . Di sini, Encik Netanyahu mempunyai pilihan – satu yang akan menentukan warisannya. Beliau boleh diingati sebagai pemimpin yang berkempen atas keselamatan tetapi menyelia kegagalan keselamatan terbesar dalam sejarah Israel. Seorang pemimpin yang mengakibatkan perang yang meninggalkan tetapi gagal membawa tawanan yang tinggal – dari 25 negara – pulang dalam usaha untuk memusnahkan Hamas. Atau beliau boleh memilih untuk membuat perjanjian yang membawa tawanan pulang dan meletakkan negaranya di jalan ke masa depan yang lebih selamat, satu dengan potensi untuk secara fundamental mengubah seluruh rantau itu untuk lebih baik.

Pada bulan November, bibi saya Aviva dibebaskan dari tawanan Hamas selepas . Entah bagaimana, beliau menegaskan bahawa kemajuan boleh dan akan berlaku – dan beliau kini memimpin keluarga kami dalam usaha kami untuk membawa Keith pulang. Baru-baru ini, berkat kerja gigih kerajaan AS, Qatar dan Mesir, bersama-sama dengan perjuangan luar biasa keluarga tawanan, satu cadangan telah disampaikan kepada Hamas yang akan membawa semua tawanan pulang, dan diharapkan akan memulakan kita di jalan ke aman di rantau ini.

Pada 6 Februari, AS dan Qatar mengumumkan bahawa Hamas telah menerima perjanjian secara prinsip dan usaha sedang dilakukan untuk menyelesaikan butir-butir yang tinggal. Jadi sekarang, kami menunggu. Kami tahu bahawa Keith juga sedang menunggu dan berharap. Berharap dia tidak berada di tempat yang salah apabila bom meletup. Berharap dia boleh terus hidup sehari lagi di terowong. Berharap bahawa dia akan melihat keluarganya lagi.

“Mengapa ada peperangan di Israel?” Itulah soalan akhir anak perempuanku pada hari itu. “Ada banyak sebab,” kata saya. “Tetapi peperangan dan keganasan tidak pernah menjadi jawapan.” Kita memerlukan kepimpinan yang memberi tumpuan kepada keperluan rakyatnya daripada semua kepentingan lain. Banyak pemimpin antarabangsa, tetapi terutamanya Presiden Joe Biden dan , telah menunjukkan jenis kepimpinan ini selama beberapa bulan kebelakangan ini. Saya berharap bahawa Encik Netanyahu akan segera mengikuti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.