(SeaPRwire) –   Telah lama melihat buku-bukunya diadaptasi ke layar lebar. Lebih dari sepuluh novel terlarisnya telah dijadikan filem, dari Message in a Bottle (1999) hingga The Choice (2016). Dan tentu saja, ada filem 2004 The Notebook berdasarkan novel tercinta 1996 beliau. Filem itu, yang dibintangi Ryan Gosling dan Rachel McAdams, mengutip lebih daripada $100 juta di box office dan menjadi kegemaran di . Kini, untuk pertama kalinya, Sparks mengalami bagaimana rasanya menonton novelnya berpindah dari layar lebar ke pentas apabila The Notebook membuat debutnya di Broadway.

Musical, dengan buku oleh Bekah Brunstetter dan muzik serta lirik oleh Ingrid Michaelson, mengikuti cerita yang sama seperti novel dan filem, mengikuti hubungan jangka panjang antara , dua orang dari dunia yang sangat berbeza yang jatuh cinta. Dalam adaptasi baharu ini, yang dibuka di Broadway pada 14 Mac, tiga set pelakon memainkan pasangan di tempoh yang berbeza dalam hidup mereka; pada tempoh terkini ini, Noah menjaga Allie ketika beliau mengalami penyakit Alzheimer.

Sparks berbual dengan TIME mengenai persembahan itu, kuasa kekal cerita The Notebook dan kesukaan beliau.

TIME: Apakah penglibatan anda dalam pembikinan muzikal Notebook?

Sparks: Saya bekerja rapat dengan penerbit. Apabila mereka memikirkan Ingrid Michaelson untuk muzik, mereka menghantar beberapa lagu beliau untuk saya tentukan sama ada beliau dapat menangkap cerita ini dengan cara asal dan berbicara dengan suara baru. Saya fikir, ya, tentu saja. Satu perkara yang saya pelajari tentang mengadaptasi karya saya ke dalam pelbagai medium, kerana saya telah mempunyai beberapa filem dan kini satu persembahan Broadway, ialah bahawa mereka adalah medium yang berbeza. Novel ialah kisah diceritakan dengan perkataan. Filem ialah kisah diceritakan dengan gambar. Muzikal ialah versi hidup dan bernafas kisah itu diceritakan dengan lagu dan tarian. Penting untuk menyedari apabila memasuki sebarang adaptasi bahawa beberapa perkara bekerja dengan baik dalam satu medium, dan tidak bekerja dalam yang lain.

Adakah anda mempunyai lagu kegemaran?

“Sadness and Joy” agak sukar untuk ditandingi. Saya gembira kerana kedua-dua lagu oleh Ingrid dan buku oleh Bekah Brunstetter benar-benar melengkapi antara satu sama lain dengan cara yang membuat persembahan itu terasa sempurna dan mudah diikuti. Ini adalah persembahan tentang naik turun kenangan, dan apa yang kita bayangkan masa depan kita mungkin. Saya fikir mereka melakukannya dengan luar biasa. Salah satu kegembiraan terbesar saya ialah bagaimana mereka memasukkan humor ke dalam persembahan dengan cara paling hebat. Ini bukan komedi, tetapi terdapat momen di mana anda tertawa dan boy, mereka melakukan pekerjaan yang luar biasa.

Bagaimana rasanya menonton buku anda diwujudkan di pentas?

Perkara utama yang saya rasakan ialah kagum. Apa yang mengejutkan saya paling ialah bahawa ia bukan buku, dan bukan filem. Ia adalah versi tersendiri cerita ini.

The Notebook ialah novel terlaris. Filem 2004 ialah blockbuster. Mengapa penonton begitu tertarik dengan cerita ini?

Pastinya terdapat beberapa unsur universal. Ia tentang kehidupan, nafsu, cinta. Ia tentang memilih untuk menjadi siapa anda mahu menjadi sebanyak ia tentang memilih siapa anda cintai. Kebanyakan orang mengenali unsur-unsur menyayat hati penyakit Alzheimer. Cerita ini berbicara kepada keinginan universal untuk dicintai tidak kira apa, walaupun apabila perkara menjadi buruk. Dengan semua itu dikatakan, saya menulis buku itu. Ia benar-benar terserah kepada semua orang lain untuk memutuskan apa yang menarik perhatian mereka tentang The Notebook. Adakah ia cinta? Adakah ia nafsu? Adakah keputusan Allie? Semua orang mungkin mempunyai persamaan dalam jawapan mereka, tetapi mungkin juga terdapat beberapa jawapan yang membuat anda terkejut.

Apakah respon peminat yang memori untuk The Notebook?

Ia mengingatkan untuk sebab yang sedih. Saya berada di tandatangan buku, dan seorang wanita berkata, “Suami saya selama 42 tahun baru sahaja meninggal dunia, pengkebumiannya dalam tiga jam, dan saya bertanya-tanya sama ada anda akan tidak keberatan jika saya meletakkan laluan ini dalam peti matinya.” Dia mempunyai salinan laluan yang dia khususnya sukai. Saya kata, “tentu sahaja.” Saya juga menerima ratusan surat dari orang yang memberitahu saya, “Ini adalah kisah datuk bondanya saya” atau “Anda menulis tentang ibu bapa saya!”

Bagaimana pendapat anda mengenai momentum besar novel romantik di?

Sebagai penulis, saya hanya mahu orang membaca, dan bukan untuk kepentingan diri saya sendiri. Buku-buku telah memberi saya kegembiraan besar dalam hidup saya. Apabila saya mendapati novel yang beresonansi dengan saya, saya akhirnya menghargai pengalaman itu. Itulah perasaan terbaik di dunia.

Apakah beberapa novel romantik kegemaran anda?

Anda akan bermula dengan Jane Austen, tetapi kemudian anda akan pergi ke A Farewell to Arms. Jika itu ditulis hari ini? Ia mungkin akan menjadi penjual terbaik. Saya juga suka The Horse Whisperer dan The Bridges of Madison County. Saya fikir Outlander oleh Diana Gabaldon benar-benar asli dan ditulis dengan baik dengan rasa epik sedemikian.

Adakah anda mudah menangis?

Saya kurang mudah menangis sekarang berbanding dahulu. Saya masih muda apabila kehilangan ibu saya. Kemudian, saya kehilangan bapa dan kakak saya dalam tempoh tujuh tahun. Saya rasa seperti saya telah menangis habis, kerana itulah yang berlaku apabila anda kehilangan orang-orang yang penting bagi anda. Saya diberkati kerana anak-anak saya sihat. Jika berlaku apa-apa kepada mereka, saya akan menjadi lumpuh.

Filem manakah yang pernah buat anda menangis?

Toy Story 3. Asal Toy Story adalah filem pertama anak sulung saya dapat duduk melalui, dia berusia 3 atau 4 tahun. Kemudian, Toy Story 3 keluar pada masa yang tepat, dan Andy sedang membesar tepat apabila anak-anak saya sedang bersiap untuk berangkat ke kolej. Ia membawa air mata ke mata saya dengan cara terbaik.

Jika anda boleh memilih salah satu buku anda yang lain untuk menjadi muzikal, yang mana yang akan anda pilih?

A Walk to Remember, kerana muzik sudah menjadi sebahagian daripada filem itu. Ia adalah kisah yang akan meminjamkan diri dengan baik ke pentas kerana ia meliputi tempoh singkat. Beberapa novel saya meliputi bulan dan bulan atau mereka mempunyai pelbagai watak dan sudut pandangan pelbagai. Tetapi tiada yang meminta pendapat saya tentang itu. Kita akan lihat bagaimana The Notebook berjalan—saya gembira untuk orang melihatnya—saya fikir mereka akan mencintainya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.