2020 U.S. Olympic Track & Field Team Trials - Day 3

(SeaPRwire) –   Nike melancarkan uniform larian dan padang baharu bagi atlet Pasukan A.S untuk bertanding dalam temasya Sukan Olimpik Paris pada musim panas ini, namun apa yang sepatutnya menjadi pandang pertama yang menarik kepada uniform itu, telah berubah menjadi bencana bagi syarikat itu kerana mengadakan rekaan itu.

“Beritahu saya bahawa ia adalah pereka lelaki tanpa memberitahu saya bahawa ia adalah pereka lelaki,” tulis pelari profesional Jessica Hanson dalam komen yang mendapat lebih 11,000 suka. “Ini jelas sekali senda gurau 🤣😩…. Saya seorang ibu kepada seseorang, saya tidak boleh mendedahkan diri saya dengan cara begitu. Mana seluar pendeknya ?! lol,” komen dua kali atlet paralimpik Femita Ayanbeku. 

Rekaan itu, yang diumumkan minggu lepas, dipamerkan pada manikin berbentuk lelaki dan perempuan. Manikin lelaki itu mempunyai gabungan baju singlet dan seluar pendek konvensional, manakala manikin perempuan itu memakai sesuatu yang kelihatan lebih seperti baju renang satu keping dan kelihatan terdedah jelas terutamanya di sekitar kawasan ari-arinya. 

Sinclair Johnson, pelari profesional yang ditaja oleh Nike, mempertahankan syarikat itu dengan mengatakan bahawa dia telah menyertai proses ujian bagi rekaan itu, dan bahawa imej manikin itu mengelirukan. “Lolol komen-komen ini membuatkan saya 💀 tetapi, Nike melibatkan ramai daripada kami dalam proses ujian kit dan saya dapat pastikan bahawa bahagian bawahnya tidak kelihatan seperti ini pada manusia yang sebenar,” tulisnya di Instagram. 

Nike memberi respons dengan berkata bahawa rekaan yang dipamerkan dalam imej itu adalah hanya satu pilihan daripada 50 gaya dan gabungan yang mungkin, dan atlet perempuan mempunyai beberapa pilihan untuk dipilih, termasuk beberapa yang berseluar pendek. 

“Kami mempamerkan beberapa uniform Olimpik baharu di majlis Nike On Air di Paris — tetapi, memandangkan kami tinggal beberapa bulan sebelum Sukan dan bekerja dengan sampel terhad dalam format persembahan terhad, tidak semua rupa dan gaya dipamerkan,” kata jurucakap Nike. Nike belum lagi menjawab permintaan TIME untuk komen. 

Meskipun demikian, ramai yang masih percaya bahawa rekaan paparan perempuan yang begitu berbeza berbanding rekaan paparan lelaki itu adalah bukti seksisme. 

“Kit perempuan haruslah berfungsi untuk prestasi, dari segi mental dan fizikal. Jika pakaian ini benar-benar bermanfaat untuk prestasi fizikal, lelaki akan memakainya,”, seorang atlet trek dan padang profesional yang sudah bersara, di Instagram. “Ini adalah kostum yang lahir daripada kuasa patriarki yang tidak lagi diterima atau diperlukan untuk menarik perhatian terhadap sukan perempuan.”

Pemenang pingat emas Olimpik acara lompat bergalah Katie Moon, yang juga ditaja oleh Nike, mengkritik uniform itu tetapi tidak menyokong desakan supaya uniform lelaki dan perempuan dibuat seserupa yang mungkin. “Saya secara peribadi menyukai kelawang kerana saya mahu fabrik yang minimum melekat pada saya apabila saya panas dan berpeluh (yang berlaku dalam 99% perlawanan yang saya sertai). Intinya ialah kita ADA pilihan untuk memakai apa, dan sama ada kita berasa paling selesa dengan guni kentang atau baju renang semasa berlawan, kita harus menyokong kebebasan itu,” . 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.