(SeaPRwire) –   Persatuan Juruterbang Bersekutu, kesatuan untuk juruterbang American Airlines, telah mengeluarkan amaran terkini kepada ahli-ahli mereka memberi amaran bahawa kumpulan itu “telah mengesan peningkatan ketara dalam masalah keselamatan dan penyelenggaraan dalam operasi kami.”

Trend masalah termasuk alat-alat yang ditinggalkan di roda, jumlah perlanggaran antara pesawat yang ditarik semakin meningkat, tindakan penyelenggaraan yang ditutup dengan salah ulang tulisan, tekanan untuk mengembalikan pesawat ke perkhidmatan untuk mengekalkan prestasi tepat masa kerana kekurangan suku cadang dan selang masa antara pemeriksaan rutin pesawat yang dilanjutkan, mengikut kenyataan yang dipaparkan pada laman sesawang kesatuan pada 13 April.

Amaran itu datang ketika pengeluar pesawat Boeing dan beberapa syarikat penerbangan AS sedang dalam skrutini berikutan beberapa insiden keselamatan tahun ini.

Pada Januari, berlaku kemalangan tengah udara pada penerbangan Alaska Airlines. Pegawai persekutuan berkata sangat beruntung tiada sesiapa cedera parah atau terbunuh, tetapi insiden itu menimbulkan kebimbangan dan siasatan berterusan. United Airlines juga mengalami beberapa masalah sejak awal tahun ini, termasuk tayar jatuh daripada pesawat dalam penerbangan meninggalkan San Francisco.

Di tengah-tengah kekeliruan itu, pemberi maklumat Boeing dijangka memberi keterangan di hadapan jawatankuasa subsenat Rabu mengenai pengeluar, yang telah menghadapi tekanan.

Kesatuan juruterbang American Airlines berkata dalam kenyataannya bahawa isu-isu itu tidak unik kepada pesaingnya: “Walaupun United Airlines kini di bawah skrutini awam dan kerajaan, ia boleh menjadi American Airlines.”

TIME telah menghubungi Persatuan Juruterbang Bersekutu untuk maklumat lanjut dan American Airlines untuk ulasan.

Kesatuan itu mewakili 15,000 juruterbang American Airlines, mengikut laman sesawatnya. Dalam kenyataan pada 15 April, presiden kesatuan Ed Sicher menulis bahawa kesatuan itu telah bertemu dengan pengurusan kanan awal bulan ini untuk membincangkan risiko operasi yang dikenal pasti. Beliau berkata mereka sejak itu telah mendapat komitmen untuk melibatkan kesatuan lebih awal dalam proses penilaian risiko keselamatan dan meminta “untuk mempunyai kerusi di meja untuk proses jaminan kualiti keseluruhan.”

Kesatuan itu mengingatkan ahli-ahlinya bahawa kapten mesti mematuhi semua piawaian keselamatan.

“Walaupun ketidakpatuhan di Amerika Syarikat membawa risiko tertentu kepada kerjaya anda, ketidakpatuhan di luar Amerika Syarikat membawa bahaya jelas dan segera kepada kebebasan peribadi anda,” kenyataan keahlian menyatakan. “Baru-baru ini, salah satu krew kami mengalami kecemasan terbang dan pemulihan kembali ke negara asing. Pihak berkuasa asing mengumpul semua dokumentasi dan memeriksa pesawat dengan teliti, menyoalsiasat krew, dan menuntut mereka menerangkan dan membenarkan prosedur senarai semak yang mereka lakukan.”

Kesatuan itu memberi amaran kepada ahli-ahlinya untuk meletakkan keselamatan terlebih dahulu walaupun tekanan pekerjaan.

“Ingat: Jangan tergesa-gesa, jangan ditekan, dan jangan dipaksa melakukan sesuatu yang tidak lulus “uji bau”. Hanya kerana ia sah tidak bermakna ia selamat,” amaran itu membaca.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.