Israel Palestinians

(SeaPRwire) –   Sebuah briged kereta kebal Israel mengambil kawalan Selasa ke atas sebelah Jalur Gaza kepada Laluan Rafah dengan Mesir, pihak berkuasa berkata, bergerak ke hadapan dengan serangan di bandar selatan walaupun rundingan gencatan senjata dengan Hamas masih berada di tepi pisau.

Langkah itu datang selepas beberapa jam bergolak dalam perang Israel-Hamas, dengan kumpulan militan itu pada Isnin berkata mereka menerima cadangan gencatan senjata yang dimediasi oleh Mesir dan Qatar. Sementara itu, Israel berkeras rundingan itu tidak memenuhi tuntutan inti mereka. Langkah diplomasi dan ketegangan tentera berat sebelah itu meninggalkan sedikit harapan hidup – tetapi hanya dengan susah payah – untuk persetujuan yang boleh membawa sekurang-kurangnya jeda dalam peperangan 7 bulan lalu yang telah merosakkan Jalur Gaza.

Briged 401 Israel memasuki laluan Rafah awal Selasa pagi, tentera Israel berkata, mengambil “kawalan operasi” laluan penting itu. Ia merupakan laluan utama untuk bantuan memasuki kawasan terkepung dan keluar bagi mereka yang mampu melarikan diri ke Mesir. Israel menguasai sepenuhnya semua akses masuk dan keluar dari Gaza sejak peperangan bermula.

Filem yang dikeluarkan oleh tentera Israel menunjukkan kereta kebal memasuki laluan itu. Butiran video itu sepadan dengan ciri-ciri yang diketahui laluan itu dan menunjukkan bendera Israel berkibar dari kereta kebal yang merampas kawasan itu.

Tentera Israel mendakwa mereka merampas laluan itu selepas menerima maklumat ia “digunakan untuk tujuan pengganas.” Tentera tidak menyediakan bukti serta-merta untuk menyokong dakwaan itu, walaupun mendakwa kawasan sekitar laluan itu telah digunakan untuk melancarkan serangan mortar yang membunuh empat askar Israel dan mencederakan yang lain berhampiran Laluan Kerem Shalom.

Tentera juga berkata pasukan darat dan serangan udara menyasarkan kedudukan yang disyaki milik Hamas di Rafah.

Wael Abu Omar, jurucakap Pihak Berkuasa Laluan Sempadan Palestin, mengakui pasukan tentera Israel merampas laluan itu dan menutup kemudahan itu buat sementara waktu. Beliau berkata serangan menyasarkan kawasan sekitar laluan itu sejak Isnin.

Jurucakap Kementerian Luar Mesir enggan memberi komen serta merta mengenai pengambilalihan Israel. Sebelum ini Mesir telah memberi amaran pengambilalihan Rafah boleh melihat orang Palestin melarikan diri ke seberang sempadan, satu senario yang boleh mengancam perjanjian damai 1979 dengan Israel yang menjadi tulang belakang keselamatan serantau.

Serangan itu sekali lagi meningkatkan risiko serangan penuh Israel ke atas Rafah, satu langkah yang kuat ditentang Amerika Syarikat dan kumpulan bantuan memperingatkan akan menjadi bencana bagi kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang mengambil pelarian di sana.

Pegawai Mesir berkata cadangan itu memanggil untuk gencatan senjata beberapa peringkat bermula dengan pembebasan tebusan terhad dan penarikan sebahagian tentera Israel dalam Gaza. Kedua-dua pihak juga akan rundingkan “keadaan tenang kekal” yang akan membawa kepada pembebasan tebusan penuh dan penarikan keluar Israel yang lebih besar dari wilayah itu, kata mereka.

Hamas menuntut jaminan lebih jelas untuk tuntutan utama mereka pengakhiran peperangan dan penarikan keluar Israel yang lengkap sebagai balasan untuk pembebasan semua tebusan, tetapi tidak jelas jika sebarang perubahan dibuat.

Pemimpin Israel berulang kali menolak pertukaran itu, bersumpah untuk teruskan kempen mereka sehingga Hamas dimusnahkan selepas serangan Oktober 7 ke atas Israel yang memulakan peperangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.