Houthi-missile-attack-fatal

(SeaPRwire) –   DUBAI, United Arab Emirates — Serangan peluru berpandu oleh pemberontak Houthi di Yemen di kapal komersial di Teluk Aden telah menyebabkan kematian dua anak kapalnya dan memaksa mangsa terselamat untuk meninggalkan kapal pada Rabu, menurut pegawai, dalam serangan pertama yang membawa maut dalam kempen serangan oleh kumpulan yang disokong Iran selama di .

Serangan terhadap kapal bongkah Barbados True Confidence ini semakin meningkatkan konflik di laluan laut penting yang menghubungkan Asia dan Timur Tengah ke Eropah yang telah mengganggu perkapalan global. Mereka telah melancarkan serangan sejak November, dan AS telah memulakan kempen serangan udara pada Januari yang sehingga kini belum dapat menghentikan serangan mereka.

Sementara itu, Iran mengumumkan pada Rabu bahawa ia akan merampas kargo minyak mentah Kuwait bernilai $50 juta untuk syarikat tenaga Amerika Syarikat di atas kapal tangki yang ia rampas hampir setahun lalu. Ini adalah pusingan terbaru dalam perang bayangan bertahun lamanya yang bermain di laluan air Timur Tengah bahkan sebelum serangan Houthi bermula.

Serangan Rabu terhadap True Confidence itu datang selepas ia telah dipanggil melalui radio oleh lelaki yang mendakwa mereka adalah tentera Yemen, menurut pegawai. Houthis telah memanggil kapal melalui radio di Laut Merah dan Teluk Aden sejak memulakan serangan mereka, dengan pakar mengesyaki pemberontak mahu merampas kapal.

Dua pegawai AS, berbual atas syarat tidak dikenali kerana mereka tidak dibenarkan bercakap secara terbuka, berkata serangan peluru berpandu anti-kapal membunuh dua anak kapal di atas kapal dan mencederakan enam orang lain.

Di Jabatan Negara di Washington, jurucakap Matthew Miller mengesahkan kehilangan nyawa dalam sidang akhbar bersama wartawan. “Kami terus meninjau serangan ceroboh ini tanpa mengambil kira kesejahteraan orang awam yang tidak bersalah yang sedang melalui Laut Merah. Dan sekarang mereka telah, sayang sekali dan tragik, membunuh orang awam tidak bersalah,” katanya.

Skala kerosakan penuh kepada kapal Liberian-milik True Confidence masih tidak jelas, tetapi anak kapal meninggalkan kapal dan menggunakan bot penyelamat.

Kapal perang Amerika Syarikat dan tentera laut India berada di tapak, cuba membantu usaha menyelamat.

Brig Jen Yahya Saree, jurucakap tentera Houthi, mendakwa serangan dalam mesej rakaman terlebih dahulu, mengatakan tembakan peluru berpandu mereka menyala kapal. Beliau berkata serangan pemberontak hanya akan berhenti apabila “kepungan di Gaza ditanggalkan.”

Pemberontak berulang kali menyerang kapal di Laut Merah dan perairan sekitarnya selama perang Israel-Hamas, tetapi sehingga Rabu belum membunuh mana-mana anak kapal. Kapal termasuk sekurang-kurangnya satu dengan minyak mentah untuk Iran, penaung utama Houthis, dan kapal bantuan kemudian menuju wilayah di bawah kawalan Houthi.

Walaupun lebih sebulan dan setengah serangan udara dipimpin Amerika Syarikat, pemberontak Houthi kekal mampu melancarkan serangan besar. Ini termasuk serangan bulan lalu ke atas kapal kargo membawa baja, Rubymar, yang tenggelam pada Sabtu selepas berlayar selama beberapa hari, dan penembakan drone Amerika bernilai puluhan juta dolar.

Tidak jelas mengapa Houthis menyerang True Confidence. Walau bagaimanapun, ia sebelum ini dimiliki oleh Oaktree Capital Management, dana Los Angeles berpusat yang membiayai kapal dengan cicilan. Oaktree menolak memberi komen.

Sementara itu, serangan Houthi berasingan pada Selasa kelihatan menyerang kapal perang USS Carney, sebuah kapal pembinasa kelas Arleigh Burke yang terlibat dalam kempen Amerika menentang pemberontak. Carney menembak jatuh drone bom dan satu peluru berpandu anti-kapal balistik, menurut Pusat Pemerintah Tentera Pusat AS. Saree mengakui serangan itu juga.

AS kemudian melancarkan serangan udara memusnahkan tiga peluru berpandu anti-kapal dan tiga bot bom berdrone, menurut Pusat Pemerintah Tentera Pusat.

Houthis belum menawarkan sebarang penilaian kerosakan yang mereka alami dalam serangan udara dipimpin Amerika Syarikat yang bermula Januari, walaupun mereka telah mengatakan sekurang-kurangnya 22 pejuang mereka terbunuh. Satu orang awam dilaporkan terbunuh.

Jabatan Perbendaharaan AS secara berasingan mengumumkan sanksi baru menyasarkan pembiaya Houthi dan Pasukan Quds Tentera Bersenjata Revolusi Islam Iran, yang menggerakkan pemberontak.

Houthis memegang ibu negara Yemen, Sanaa, sejak 2014. Mereka berperang dengan gabungan Arab Saudi sejak 2015 dalam perang yang lama berlarutan di sana.

Sementara itu, India merilis video anak kapalnya dari INS Kolkata berjuang api di atas MSC Sky II, yang telah disasarkan oleh Houthis di Teluk Aden pada Isnin. Mediterranean Shipping Co., syarikat berpusat di Switzerland, berkata peluru berpandu menyerang kapal ketika bergerak dari Singapura ke Djibouti. Tiada yang cedera.

Iran secara berasingan mengumumkan rampasan minyak mentah di atas Advantage Sweet melalui pengumuman disiarkan oleh berita Mizan agensi berita kerajaan kehakiman. Pada masa itu, Iran mendakwa bahawa Advantage Sweet bertabrakan dengan kapal lain, tanpa menawarkan sebarang bukti.

Perintah mahkamah untuk rampasan menawarkan sebab yang sepenuhnya berbeza untuk penyitaan. Mizan berkata ia adalah sebahagian daripada perintah mahkamah mengenai sanksi AS yang didakwa melarang pengimportan ubat Sweden yang digunakan untuk merawat pesakit yang mengalami epidermolisis bullosa, keadaan genetik yang jarang menyebabkan gelembung di seluruh badan dan mata. Ia tidak menyelaraskan sebab yang berbeza untuk penyitaan.

Advantage Sweet berada di Teluk Parsi pada akhir April, tetapi laluannya tidak menunjukkan tingkah laku luar biasa ketika melalui Selat Hormuz, di mana lima per sepuluh minyak diperdagangkan melalui. Iran telah membuat dakwaan dalam penyitaan lain yang kemudian runtuh kerana jelas Tehran cuba memanfaatkan penangkapan sebagai mata dagangan untuk rundingan dengan negara asing.

Chevron, berpusat di San Ramon, California, berkata pada Rabu bahawa Advantage Sweet telah “ditangkap atas alasan palsu” dan syarikat “tidak pernah berkomunikasi terus dengan Iran mengenai penyitaan kapal.”

“Chevron tidak dibenarkan akses ke kapal dan menganggap kargo sebagai kerugian penuh disebabkan tindakan haram Iran,” kata Chevron dalam kenyataan. “Kami kini menganggap kargo sebagai tanggungjawab kerajaan Iran.”

Penyitaan kapal dan letupan telah mengganggu rantau itu sejak 2019. Insiden bermula selepas Presiden AS secara sepihak menarik diri Amerika Syarikat daripada perjanjian nuklear dengan kuasa-kuasa dunia.

Copp melaporkan dari Washington. Penulis Diplomatik Agensi Berita Matthew Lee di Washington dan Penulis Berita Associated Press Nasser Karimi di Tehran, Iran, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.