(SeaPRwire) –   Lima setengah tahun yang lalu telah melihat aliran berterusan laporan yang membimbangkan mengenai pelanggaran hak asasi manusia yang serius yang berkaitan dengan perikanan perindustrian. Pertama datang pendedahan panjang mengenai buruh paksa di laut yang berkaitan dengan ratusan kapal nelayan Cina yang menyediakan banyak restoran dan rantai kedai runcit terbesar di AS dan Eropah. Kemudian siasatan berpindah ke darat, penggunaan meluas oleh kilang pemprosesan Cina terhadap buruh paksa yang disokong negara – khususnya pekerja Korea Utara dan Uighur, kedua-duanya dilarang sama sekali terlibat dengan sebarang produk yang diimport ke AS.

Kemudian baru-baru ini sorotan ini beralih ke India. Seorang pembocor, bernama , mengeluarkan dokumen dalaman, invois, e-mel, panggilan zoom yang direkod, rakaman keselamatan, pertukaran whats app yang berkaitan dengan loji pemprosesan udang di mana beliau adalah pengurus. Kisah itu, yang diterbitkan oleh Outlaw Ocean Project yang saya asaskan, penting bagi rakyat Amerika kerana satu pertiga udang yang mereka makan datang dari India. Dokumen kelihatan menyokong kenyataan pembocor dan menimbulkan pelbagai kebimbangan serius mengenai pelanggaran hak asasi manusia yang berkaitan dengan pekerja di loji udang India serta isu-isu keselamatan makanan berkaitan dengan udang mungkin telah dihantar ke AS yang menguji positif untuk antibiotik.

Pembocor adalah seorang Amerika dan eksekutif industri laut berpengalaman, dan beliau menunjukkan keberanian luar biasa dalam mengeluarkan dokumen kerana beliau mungkin baru sahaja membuang seluruh kerjayanya dalam melakukannya. Selain berbual dengan wartawan, beliau mengikuti saluran yang betul, dengan mengemukakan aduan pemangku amanah persekutuan kepada pegawai undang-undang di Jabatan Negara, Kastam dan Sempadan, Kementerian Buruh dan FDA, yang sudah berbual dengan beliau dan memulakan siasatan.

Kongres secara rasmi menulis kepada pembocor untuk meminta dokumen kerana mereka juga bercadang untuk menyiasat loji itu. Ini sering menjadi prakursor kepada perbicaraan. Untuk risiko diambil dan keberanian yang ditunjukkan dalam mengeluarkan dokumen, pengacara podcast telah menamakan pembocor, “Snowden Laut”, dan beliau juga dipuji secara awam sebagai “wira” oleh pelbagai penyokong dan orang lain, termasuk Hulk. (Pelakon Mark Ruffalo menghantar mesej yang menyatakan pembocor adalah wira nyata untuk tindakannya). Syarikat di pusat pendedahan mengambil pandangan yang berbeza dan secara kategorik menafikan bahawa ia tidak melakukan apa-apa yang haram atau tidak beretika.

Kisah mengenai keadaan di loji udang di India datang menentang latar belakang yang lebih luas. Pada minggu yang sama dokumen pembocor diterbitkan, Corporate Accountability Lab, yang merupakan kumpulan pengadvokasian peguam dan penyelidik, mengeluarkan laporan yang terperinci kes-kes buruh tawanan dan paksa serta kebimbangan alam sekitar yang kerap berkaitan dengan air sisa di pelbagai loji udang lain di India.

Adalah baik untuk mengingat sejarah di sini. Pelanggaran buruh berkaitan dengan makanan laut bukanlah masalah baru. New York Times dan Associated Press menangani isu ini secara meluas sepuluh tahun yang lalu, terutamanya berkaitan dengan Thailand. Bahkan sebelum itu, NGO hak asasi manusia bernama Environmental Justice Foundation melaporkan masalah yang meluas dengan buruh paksa dan kanak-kanak di udang Thai pada tahun 2013. Laporan EJF dan liputan berita seterusnya telah mendorong siri pembaharuan mendadak oleh kerajaan Thailand untuk lebih melindungi pekerja dari penyalahgunaan sedemikian. Tetapi pembaharuan ini datang dengan harga, menyebabkan peningkatan kos buruh di Thailand ketika hampir separuh pengeluaran udang negara itu dimusnahkan oleh penyakit. India muncul untuk mengisi kekosongan, dengan bantuan kerajaannya yang memperkukuh subsidi dan melonggarkan undang-undang yang membatasi pelaburan asing. Menjelang 2021, India mengeksport lebih daripada $5 bilion udang secara global, dan bertanggungjawab untuk hampir suku daripada eksport udang dunia.

Sebahagian daripada masalah dengan makanan laut global ialah syarikat dan kerajaan hampir tidak mengetahui di mana kapal-kapal ini bekerja, jauh sekali bagaimana mereka berkelakuan. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature pada Januari 2024 mendedahkan bahawa 75 peratus armada perikanan perindustrian dunia tidak dilacak secara awam. Kajian itu, menggunakan pembelajaran mesin dan imej satelit, mengesan aktiviti kapal di laut yang sebelum ini “gelap” di kawasan perlindungan laut dan di perairan negara yang sebelumnya menunjukkan kesan penangkapan ikan yang jauh lebih rendah. Jika kita tidak tahu di mana kapal-kapal itu berada, tentu sahaja kita tidak tahu jika pekerja di atasnya ditrafik.

Bahkan di darat, syarikat dan kerajaan adalah sedikit maklum mengenai apa yang berlaku di ladang ikan dan loji pemprosesan sebahagiannya kerana audit yang bertujuan untuk mengesahkan syarat beretika dan sah berkaitan dengan perlakuan pekerja, keselamatan makanan, dan kelestarian lautan adalah sangat cacat.

Penyelidik buruh, kesatuan, akademik dan konsultan industri telah memberi amaran bahawa kebimbangan ini akan terus muncul sehingga pembeli utama – khususnya syarikat restoran dan runcit – memutuskan untuk memperbaiki rantai bekalan mereka supaya mereka tahu apa yang berlaku pada setiap langkah sepanjang jalan, dari umpan ke piring. Pakar-pakar ini juga menyatakan bahawa syarikat-syarikat perlu berhenti bergantung kepada firma audit yang mendakwa memeriksa perkara-perkara di tempat-tempat (seperti India dan China) di mana mereka sebenarnya mempunyai keupayaan terhad untuk melakukannya dengan berkesan.

Sehingga ketika itu, bau busuk di dalam industri ini cenderung akan menjadi lebih teruk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.