(SeaPRwire) –   Perbincangan mengenai masa depan AI terlalu apokaliptik. Atau lebih tepatnya, mereka memfokuskan pada jenis apokaliptik yang salah.

Terdapat kebimbangan yang besar mengenai masa depan AI, terutamanya kerana telah meningkatkan, risiko Kecerdasan Artifisial Umum (AGI) – AI yang lebih cerdas daripada manusia. Mereka bimbang bahawa AGI akan menyebabkan pengangguran besar-besaran atau bahawa AI akan berkembang melampaui kawalan manusia – atau lebih buruk (filem Terminator dan 2001 terbayang).

Membincangkan kebimbangan ini kelihatan penting, begitu juga memikirkan ancaman yang lebih sederhana dan segera seperti penyebaran berita palsu, deep fakes, dan penyebaran yang dibantu oleh AI. Tetapi fokus pada peristiwa apokaliptik juga merampas kebanyakan daripada kita daripada agensi kita. AI menjadi sesuatu yang kita bangun atau tidak bangun, dan tidak ada sesiapa di luar beberapa puluh eksekutif Silicon Valley dan pegawai kerajaan tertinggi benar-benar mempunyai kata putus mengenai.

Tetapi realitinya kita sudah hidup dalam hari-hari awal Zaman AI, dan pada setiap tahap organisasi, kita perlu membuat beberapa keputusan yang sangat penting mengenai apa sebenarnya ia bermakna. Menunggu untuk membuat pilihan ini bermakna mereka akan dibuat untuk kita. Ia membuka kita kepada banyak kecil apokaliptik, kerana pekerjaan dan tempat kerja terganggu satu demi satu dengan cara yang mengubah hidup dan mata pencarian.

Kita tahu ini merupakan ancaman nyata, kerana, terlepas daripada sebarang jeda dalam penciptaan AI, dan tanpa sebarang pembangunan AI lanjut di luar apa yang tersedia hari ini, AI akan memberi kesan bagaimana kita bekerja dan belajar. Kita tahu ini untuk tiga sebab: Pertama, AI benar-benar kelihatan mempercepatkan produktiviti dengan cara yang belum pernah kita lihat sebelum ini. Satu kajian pada September 2023 menunjukkan peningkatan skala besar dalam tugas-tugas kerja, hasil daripada menggunakan AI, dengan penjimatan masa lebih 30% dan keluaran berkualiti tinggi bagi mereka yang menggunakan AI. Tambahkan itu pencapaian oleh GPT-4, dan jelas mengapa penggunaan AI sudah menjadi biasa di kalangan syarikat dan pekerja, walaupun mereka menyembunyikannya.

Kita juga tahu bahawa AI akan mengubah bagaimana kita bekerja dan belajar kerana ia memberi kesan kepada satu set pekerja yang tidak pernah benar-benar menghadapi kejutan automatikan sebelum ini. Pelbagai kajian menunjukkan pekerjaan yang paling terdedah (dan oleh itu orang yang pekerjaan mereka akan membuat pusingan paling sukar akibat AI) adalah pekerja berpendidikan dan bergaji tinggi, dan mereka yang mempunyai kebolehan kreativiti terbanyak dalam pekerjaan mereka. Tekanan ke atas organisasi untuk mengambil pendirian terhadap teknologi yang memberi kesan kepada pekerja ini akan menjadi sangat besar, terutamanya apabila keuntungan produktiviti AI menjadi meluas. Alat ini dalam proses menjadi sebahagian daripada alam kerja kita. Microsoft, misalnya, telah mengeluarkan alat Co-Pilot GPT-4 untuk aplikasi pejabat yang meluasnya, walaupun Google melakukan yang sama untuk alat pejabatnya.

Oleh itu, naluri semula jadi di kalangan banyak pengurus mungkin mengatakan “buang orang, simpan wang.” Tetapi ia tidak perlu menjadi demikian – dan ia tidak sepatutnya. Terdapat banyak sebab mengapa syarikat tidak seharusnya menukar keuntungan kecekapan kepada pengurangan kakitangan atau kos. Syarikat yang mengetahui cara menggunakan tenaga kerja yang lebih produktif mempunyai peluang untuk mendominasi mereka yang cuba mengekalkan keluaran pasca-AI mereka sama seperti keluaran pra-AI mereka, hanya dengan kurang orang. Syarikat yang komited untuk mengekalkan tenaga kerjanya kemungkinan besar akan mempunyai pekerja sebagai rakan kongsi, yang gembira untuk mengajar orang lain mengenai penggunaan AI di tempat kerja, berbanding pekerja yang takut yang menyembunyikan AI kerana takut digantikan. Motivasi adalah penting untuk kejayaan pasukan inovatif, terutamanya apabila dihadapkan dengan perubahan pesat. Bagaimana syarikat menggunakan kecekapan tambahan ini adalah pilihan, dan satu yang sangat berkonsekuensi.

Terdapat petunjuk tersembunyi dalam kajian tentang jalan ke hadapan. Pekerja, walaupun bimbang tentang AI, cenderung menyukai penggunaannya kerana ia mengeluarkan bahagian paling membosankan dan mengganggu dari pekerjaan mereka, meninggalkan mereka dengan tugas paling menarik. Jadi, walaupun AI mengeluarkan beberapa tugas yang sebelumnya bernilai dari pekerjaan, kerja yang tinggal boleh menjadi lebih bermakna dan bernilai tinggi. Tetapi ini bukanlah tidak dapat dielakkan, jadi pengurus dan pemimpin mesti memutuskan sama ada dan bagaimana mereka akan komited untuk menyusun semula kerja mengenai AI dengan cara yang membantu, bukan merosakkan, pekerja manusia mereka. Mereka perlu bertanya “apa visi saya tentang bagaimana AI membuat pekerjaan lebih baik, bukan lebih buruk?”.

Daripada hanya bimbang tentang satu malapetaka AI yang raksasa, kita perlu bimbang tentang banyak malapetaka kecil yang boleh dibawa oleh AI. Pemimpin yang tidak imaginatif atau tertekan mungkin memutuskan untuk menggunakan alat-alat baru ini untuk pengawasan dan pemberhentian. Pendidik mungkin memutuskan untuk menggunakan AI dengan cara yang meninggalkan sesetengah pelajar di belakang. Dan itu hanyalah masalah yang jelas.

Tetapi AI tidak perlu menjadi bencana. Dengan betul digunakan, AI boleh mencipta kemenangan tempatan, di mana kerja yang sebelumnya membosankan atau tidak berguna menjadi produktif dan memberdayakan. Di mana pelajar yang ditinggalkan di belakang boleh mencari jalan baru ke hadapan. Dan di mana peningkatan produktiviti membawa kepada pertumbuhan dan inovasi.

Perkara tentang teknologi yang boleh digunakan secara meluas ialah keputusan mengenai bagaimana ia digunakan tidak terhad kepada kumpulan kecil orang. Ramai orang dalam organisasi akan memainkan peranan dalam membentuk apa yang bermakna AI untuk pasukan mereka, pelanggan mereka, pelajar mereka, alam sekitar mereka. Tetapi untuk membuat pilihan itu bermakna, perbincangan serius perlu bermula di banyak tempat – dan segera. Kita tidak boleh menunggu keputusan dibuat untuk kita, dan dunia sedang maju terlalu cepat untuk kekal pasif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.