(SeaPRwire) –   NEW YORK — Pegawai kesihatan AS sedang memberi amaran kenaikan penyakit bakteria jarang yang boleh menyebabkan meningitis dan mungkin kematian.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengeluarkan satu amaran kepada doktor AS pada hari Khamis tentang peningkatan kes bagi satu jenis penyakit meningokokus invasif, kebanyakannya disebabkan oleh strain bakteria tertentu.

Tahun lepas, 422 kes penyakit ini dilaporkan di AS — paling tinggi dalam tempoh setahun sejak tahun 2014. Sehingga kini, terdapat 143 kes dilaporkan pada tahun ini, yang bermaksud jangkitan itu mungkin akan mengatasi tahun 2023, kata CDC. Kebanyakan kes tahun lepas tidak melibatkan meningitis, meskipun sekurang-kurangnya 17 pesakit meninggal dunia. Kes-kes itu kebanyakannya lebih biasa dalam kalangan dewasa yang berumur 30 hingga 60 tahun, dalam kalangan orang kulit hitam dan dalam kalangan orang yang menghidap HIV, kata CDC.

Bakteria itu boleh menyebabkan keradangan otak dan tulang belakang yang berbahaya yang digelar meningitis, dengan gejala-gejala yang mungkin termasuk demam, sakit kepala, leher tegang, mual dan muntah. Bakteria itu juga boleh menyebabkan jangkitan aliran darah dengan gejala-gejala seperti menggigil, kelesuan, tangan dan kaki sejuk, pernafasan yang cepat, cirit-birit atau, dalam peringkat seterusnya, ruam ungu tua.

Jangkitan itu boleh dirawat dengan antibiotik, namun rawatan yang pantas adalah penting. Kira-kira 10% hingga 15% pesakit yang dijangkiti meninggal dunia dan mereka yang terselamat kadang-kala mengalami ketulian atau kehilangan anggota badan.

Terdapat juga vaksin untuk melawan penyakit meningokokus.

Pegawai mencadangkan supaya semua kanak-kanak diberikan vaksin konjugat meningokokus, yang melindungi terhadap strain yang meningkat, dalam masa mereka memasuki sekolah menengah. Oleh kerana perlindungan vaksin merosot, CDC juga mencadangkan dos penggalak pada umur 16 tahun. Suntikan juga dicadangkan untuk orang yang berisiko tinggi, seperti mereka yang berada di tempat yang wabak berlaku atau mereka dengan jangkitan HIV atau masalah kesihatan lain yang tertentu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.