Students Protest In Support of Palestine Outside The Sciences PO University

(SeaPRwire) –   Seruan “ungkap, cabut pelaburan, kami tidak akan berhenti, kami tidak akan bersantai” bergema di seluruh dunia apabila protes yang diketuai pelajar menyokong Palestin muncul di luar AS dan negara seperti Australia, Mexico, dan UK ketika konflik memasuki bulan ketujuh.

Lebih daripada 2,000 orang mengambil bahagian dalam lebih 100 demonstrasi telah ditangkap sepanjang beberapa minggu yang lalu. Video dan gambar polis membersihkan khemah di Universiti California, Los Angeles, dan Universiti Columbia pastinya memberi semangat kepada belia di negara lain, mencetuskan kebangkitan global di kampus universiti di seluruh dunia. “Columbia dahulu, USYD [Universiti Sydney] seterusnya, semua universiti mesti cabut pelaburan,” dari laman Facebook Students for Palestine – Sydney Uni.

Tuntutan dari pelajar berbeza, tetapi kebanyakan membuat panggilan serupa kepada institusi mereka untuk mendedahkan portfolio pelaburan mereka dan menarik diri daripada syarikat yang mempunyai hubungan perniagaan dengan Israel. Beberapa penganjur bahkan meminta kolej mereka memutuskan sebarang hubungan dengan institusi akademik Israel.

Berikut adalah sesetengah negara di mana pelajar juga telah menubuhkan protes mereka sendiri:

Australia

Ratusan telah berkumpul di sekurang-kurangnya enam universiti Australia, termasuk Universiti Melbourne dan Universiti Curtin. Di Universiti Sydney, polis mengawasi penunjuk perasaan pro-Palestin dari pintu masuk sekolah apabila penunjuk perasaan pro-Palestin bertemu dengan penunjuk perasaan pro-Israel. Beberapa akademik telah menyatakan ketidakselesaan dengan seruan “Intifada” dan “dari sungai ke laut,” menurut .

Naib Canselor Universiti Sydney Mark Scott telah membenarkan protes untuk terus berlangsung kerana tidak berlaku keganasan seperti yang dilihat di AS, katanya kepada media tempatan pada Khamis.

Penunjuk perasaan lain, seperti mereka di Universiti Queensland, telah berkemah sejak 29 April. Pelajar mahu universiti menghentikan kerjasama dengan Pusat Penyelidikan dan Teknologi Boeing Australia, dan berhenti bekerja dengan syarikat penerbangan ruang angkasa Amerika Northrop Grumman—yang mengeluarkan beberapa pesawat tentera—antara syarikat lain.

Kanada

Di Universiti McGill di Quebec, penunjuk perasaan pro-Palestin diberi kemenangan sementara selepas hakim menolak permintaan untuk injunksi yang akan memaksa penunjuk perasaan untuk meninggalkan premis pada hari Rabu. Keesokan harinya, penunjuk perasaan pro-Palestin bertemu dengan penunjuk perasaan pro-Israel, walaupun polis telah memanggil protes aman. Selepas mendirikan kem pada 27 April, penyokong pro-Palestin telah mengambil alih kawasan kira-kira 4,000 meter persegi sehingga kini, .

Laporan menunjukkan bahawa protes tidak terhad kepada pelajar McGill, dengan alumni dan pelajar dari Universiti Concordia dan Université de Montréal juga telah datang untuk menyertai.

Penunjuk perasaan pro-Palestin juga telah menetap di Universiti Toronto, menamakan kawasan mereka sebagai Circle Rakyat untuk Palestin. Selain penarikan pelaburan, pelajar meminta sekolah mereka untuk berhenti bekerjasama dengan sebarang institusi akademik Israel yang “beroperasi di wilayah Palestin yang diduduki, atau mengekalkan dasar apartheid, pencerobohan dan penempatan haram wilayah-wilayah tersebut.”

Pihak berkuasa sekolah memberi amaran kepada penunjuk perasaan untuk meninggalkan kampus menjelang pukul 10 malam Khamis, tetapi kemudian mengumumkan bahawa mereka tidak akan mengeluarkan sesiapa dari kampus selama protes kekal aman, . Walau bagaimanapun, pentadbiran memberi amaran bahawa akan ada kehadiran polis yang lebih besar di kawasan itu.

“Kami sedar bahawa Perkhidmatan Polis Toronto sedang memantau protes itu. Sila galakkan orang lain untuk kekal aman … Ucapan kebencian, ancaman, dan bahasa atau tingkah laku diskriminasi lain tidak menyusun protes aman,” kata Naib Canselor Universiti Toronto Sandy Welsh dalam kenyataan universiti. Pelajar kekal teguh mereka tidak akan pergi sehingga tuntutan mereka dipenuhi. Presiden Universiti Toronto Meric S. Gertler memberitahu ahli kumpulan Occupy untuk Palestin universiti bahawa universiti akan menanggapi permintaan mereka.

Perancis

Pertembungan berterusan antara pelajar, polis dan pentadbir universiti telah mencetuskan ketegangan di Paris di Sciences Po yang terkenal. Pada 24 April, pentadbir sementara universiti meminta polis untuk mengeluarkan kira-kira 60 pelajar yang mengambil bahagian dalam protes duduk, . Ini kali pertama universiti menghantar polis untuk memecahkan protes, .

Penganjur pelajar untuk Palestin kekal gigih—meminta sekolah mereka menyiasat hubungannya dengan universiti Israel, melindungi pelajar Palestin lebih baik, dan menghantar kenyataan untuk mengutuk tindakan tentera Israel. Puluh pelajar memilih untuk menduduki bangunan sekolah pada Khamis, yang mendorong Sciences Po untuk . Sekurang-kurangnya enam pelajar juga mengambil bahagian dalam mogok lapar. (Sciences Po menawarkan program ijazah ganda dengan Universiti Columbia, yang menghantar polis untuk mengeluarkan penghuni pelajar dan mengehadkan akses media kepada protes.)

Syndicat Alternative Paris 1, kesatuan pelajar di Universiti Sorbonne, sedang meminta permintaan mereka dipenuhi. Penunjuk perasaan dibersihkan juga oleh polis pada 29 April, Reuters melaporkan.

Lebanon

Kira-kira 200 orang berkumpul di Universiti Amerika Beirut untuk memprotes menyokong Palestin. Penunjuk perasaan diberi kebenaran untuk berbuat demikian selama dua jam di kawasan kampus.

“Memandang kepada orang Palestin di Gaza dan pelajar di Gaza yang kehilangan universiti, nyawa dan keluarga mereka, ijazah tidak akan bermakna kepada kami sebanyak Palestin bebas dari sungai ke laut,” kata Rayyan Kilani . “Tentu saja kami terinspirasi oleh protes di AS dan Universiti Columbia.”

Demonstrasi lain di Universiti Amerika Lebanon, yang beroperasi di Beirut dan Byblos, juga diadakan. Sekurang-kurangnya satu pelajar di situ berkata bahawa mereka tidak diilhami oleh pelajar di AS, dan bahawa pelajar Amerika diilhami oleh mereka. “Pelajar Amerika diilhami oleh kita,” kata Batoul kepada . Seruan “mati kepada Amerika” juga dilaporkan di perhimpunan itu.

Mexico

Di Universidad Nacional Autónoma de México, universiti terbesar Mexico, penganjur telah menubuhkan kem untuk memanggil “[un] alto al genocidio imperialista en Gaza,” atau menghentikan “genosid imperialis di Gaza,” El País melaporkan.

Pelajar meminta kedua-dua universiti mereka dan negara Mexico untuk mengakhiri semua hubungan diplomatik dengan Israel. Negara Amerika Latin lain, termasuk, baru-baru ini telah mengakhiri hubungan mereka dengan negara Timur Tengah itu.

Sekurang-kurangnya 40 tenda telah ditubuhkan sejak Khamis, menurut El País, di mana pelajar Yahudi dan Arab mengambil bahagian dalam kem itu.

UK

Demonstrasi yang diketuai pelajar juga telah berlangsung di Manchester, Newcastle dan seluruh UK. BBC melaporkan bahawa walaupun bilangan penunjuk perasaan lebih kecil daripada yang dilihat di AS, aktivisme pelajar sedang berkembang. Jurucakap Perdana Menteri UK Rishi Sunak memberitahu BBC bahawa polis akan mendapat “sokongan penuh” Sunak untuk menurunkan kem jika protes menjadi serupa dengan yang berlaku di AS.
Goldsmiths, Universiti London mencapai persetujuan dengan penganjur selepas pelajar menduduki perpustakaan sekolah pada hari Rabu. Pihak berkuasa universiti bersetuju untuk membenarkan pelajar “menyampaikan bukti keterlibatan Goldsmiths dengan Israel kepada jawatankuasa kewangan universiti,” mencipta biasiswa siswazah untuk Palestin, menulis kenyataan kepada kerajaan UK meminta gencatan senjata, dan lebih lanjut. Kumpulan pelajar yang menganjurkan untuk Palestin merayakan kemenangan mereka pada hari Jumaat melalui X.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.