(SeaPRwire) –   Dalam budaya makanan segera, mungkin tiada yang lebih baik untuk kesihatan anda berbanding membuat hidangan rumah yang mudah. Tetapi sementara hidangan itu sendiri mungkin merupakan idea yang baik, proses memasaknya boleh menjadi masalah – sekurang-kurangnya jika anda memiliki dapur gas asli atau gas petroleum.

Penemuan ini merupakan hasil kerja baru yang dijalankan di Universiti Stanford oleh ahli sains alam sekitar Rob Jackson dan pelajar sarjana Yannai Kashtan. Jackson telah lama menjejaki masalah dapur gas – telah menjadi penulis bersama kajian menunjukkan bahawa metana yang bocor dari dapur rumah AS bersamaan dengan pelepasan setengah juta kereta setahun.

Dapur gas dan petroleum menghasilkan NO2 apabila mereka memanaskan udara begitu panas sehingga dua atom oksigen bergabung dengan satu atom nitrogen. Dapur elektrik, yang tidak menjadi begitu panas, tidak menyebabkan tindak balas yang sama. NO2 mengakibatkan saluran pernafasan, mengurangkan fungsi paru-paru, dan memperburuk batuk dan sesak nafas, menurut Persatuan Paru-Paru Amerika. Ia mudah untuk mendapat terlalu banyak pendedahan NO2, kerana NO2 tidak hanya dikeluarkan oleh dapur, tetapi juga oleh pembakaran dan lain-lain.

Untuk mengkaji seberapa serius masalah NO2 yang dihasilkan dapur, Jackson dan Kashtan meletakkan sensor di lebih 100 rumah berbeza untuk mengukur tahap pencemar itu selepas dapur gas digunakan. Mereka mengambil kira banyak pembolehubah: Beberapa rumah kecil – hanya 800 kaki persegi atau kurang; beberapa besar – lebih 3,000 kaki persegi. Pada kes-kes tertentu, dapur mempunyai penghisap atau pengudaraan; pada kes lain, mereka tidak. Faktor lain termasuk menggunakan lebih daripada satu pembakar atau ketuhar; menggunakan dapur untuk minit atau jam; membuka atau menutup tingkap; dan berada di bandar tertentu dan kualiti udara sekitar.

Penemuan itu membimbangkan. Pertama, walaupun dapur merupakan bilik pertama di rumah tercemar nitrogen dioksida, kebanyakan bilik lain akhirnya terjejas juga. “Kami mendapati dalam masa satu jam, kepekatan ada kes di mana di atas piawaian kesihatan di bilik tidur di hujung lorong,” kata Jackson.

Walaupun penghisap dapur digunakan, mereka tidak sama berkesannya. Dalam kajian ini, mereka mengurangkan tahap NO2 antara 10% dan 70%, bergantung sama ada kipas penghisap pada kelajuan rendah atau tinggi dan sama ada pembukaannya cukup besar untuk menyedut pelepasan dari setiap pembakar. Dan itu hanya untuk penghisap paling berkesan – yang mengeluarkan gas luar. Jenis yang mengulang alih dan menapis udara lalu mengalirkannya semula ke dapur melakukan pekerjaan jauh lebih teruk.

“Mereka hanya menyedut udara dan memancarkannya semula, mengalirkannya melalui penapis yang mungkin tidak pernah dibersihkan,” kata Kashtan. “Berdasarkan kerja kami, ia kelihatan tidak berbuat apa-apa untuk mengurangkan kepekatan pencemar molekul.”

Saiz kediaman juga membuat perbezaan besar, dengan orang yang tinggal di apartmen atau rumah kecil mengalami empat kali lebih banyak pendedahan berbanding orang yang tinggal di rumah lebih besar. Ini tidak sahaja meningkatkan dos sebenar gas yang dikonsumsi, tetapi masa pendedahan juga. Gas-gas “kekal di atas ambang [bahaya] untuk jam selepas dapur dimatikan,” kata Jackson.

Purata, penyelidik mendapati, dapur gas dan petroleum meningkatkan tahap NO2 di rumah sebanyak 4 ppb. Ini kedengaran kecil tetapi sebenarnya sangat tinggi, kerana ia mengambil orang kira-kira 75% jalan ke had Pertubuhan Kesihatan Sedunia iaitu 5.3 ppb, sebelum mengambil kira pendedahan NO2 sekitar dari kereta dan sumber pencemaran lain.

Seperti banyak perkara lain, bangsa, etnik dan pendapatan memainkan peranan di sini. Orang berpendapatan sosioekonomi rendah – yang cenderung tinggal di rumah kecil dan komuniti dengan udara lebih kotor – mengalami dua kali lebih banyak pendedahan kronik, jangka panjang kepada NO2 dan tiga kali lebih banyak pendedahan akut, jangka pendek berbanding orang dalam isi rumah yang lebih kaya, menghasilkan $150,000 atau lebih setahun. Kumpulan yang paling terjejas didapati ialah Orang Asli Amerika dan Orang Asli Alaska, diikuti oleh Hispanik dan kemudian orang Afrika Amerika. Orang Asia dan orang putih secara keseluruhannya mempunyai pendedahan paling rendah.

“Orang miskin bernafas udara kotor di luar dan jika mereka memiliki dapur gas, di dalam juga,” kata Jackson. “Dan itu tidak adil.”

Memperbaiki masalah ini tidak selalu mudah. Penyewa mempunyai kebebasan kurang berbanding pemilik rumah untuk beralih ke dapur elektrik atau memasang penghisap. Walaupun penghisap hadir, kebanyakan orang tidak menggunakannya.

“Penghisap selamat adalah besar dan berisik, dan itu bukan apa yang kita mahukan di dapur kita,” kata Jackson.

Lebih mudah – dan tentu sahaja lebih murah – ialah membeli satu atau lebih pembakar elektrik boleh alih yang boleh digunakan sebagai ganti gas. “Anda boleh menghidupkan semula masakan anda sedikit dan hanya menggunakan gas apabila diperlukan,” kata Kashtan. Hanya membuka tingkap ketika memasak juga boleh membantu mengurangkan beban gas secara keseluruhan.

“Risiko adalah kumulatif dan jangka panjang,” kata Kashtan. “Saya tidak akan menepisnya dan berkata ia tidak begitu penting, tetapi terdapat langkah konkrit yang boleh diambil untuk mengurangkan pendedahan anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.