149th Kentucky Derby

(SeaPRwire) –   Sabtu akan menandakan larian ke-150 Kentucky Derby, yang berlangsung di Churchill Downs. Walaupun liputan Derby kemungkinan akan memberi tumpuan kepada perlumbaan dan momen yang tidak dapat dilupakan dari masa lalu, ulang tahun yang bersejarah ini juga merupakan masa yang sesuai untuk meneliti sejarah rasisme sukan ini dan keluarga Churchill yang memberi nama Churchill Downs.

Kisah Churchill Downs bermula dengan ketua keluarga, Armistead Churchill. Lahir pada 1733, beliau berjuang untuk penjajah Virginia semasa Perang Revolusi. Kemudian beliau memperoleh beberapa ratus ekar tanah di apa yang kemudian menjadi Louisville, Ky. Armistead menggunakan buruh hamba untuk bekerja di tanah dan apabila beliau meninggal dunia, beliau meninggalkan sebahagian hartanah kepada anak lelakinya yang paling muda, Samuel B. Churchill Sr.

Sekitar 1850, Samuel memberikan sebahagian tanahnya kepada dua daripada anak lelakinya, John dan Henry. Anak lelaki Churchill itu menyewakan bahagian tanah itu kepada keponakan bernama Meriwether Lewis Clark Jr., cicit penjelajah terkenal William Clark dari Ekspedisi Lewis dan Clark. Clark mengasaskan Louisville Jockey Club dan membina trek lumba kemudian dinamakan Churchill Downs untuk menghormati keluarga di atas tanah mana ia berdiri. Churchill Downs dibuka pada tahun 1875 dan Derby adalah acara sukan berterusan yang paling lama dijalankan di Amerika Syarikat.

Hartabawa keluarga Churchill bergantung kepada buruh hamba. Armistead Churchill, yang pertama kali memindahkan keluarganya ke Kentucky, adalah cicit pemilik ladang kaya Virginia, . Apabila cicitnya berpindah ke Kentucky, beliau menghantar orang hamba terlebih dahulu untuk membersihkan tanah dan membina rumah untuk keluarga pemilik hamba berkulit putih. Sebagai salah satu keluarga yang paling kaya di kawasan itu, keluarga Churchill membesar bijih kena, tembakau, dan tanaman lain. Penjualan barang-barang itu membenarkan mereka mewah terlibat dalam hal ehwal awam dan kebebasan untuk membiak dan lumba kuda.

Churchill Downs

Sebaik sahaja kematiannya, Samuel Churchill meninggalkan orang hambanya kepada anak-anaknya, dan mereka terus mengeksploitasi ini. Anak perempuannya yang paling muda, Julia, berkahwin dengan seorang doktor dan pemilik hamba bernama Luke P. Blackburn. Seorang penduduk asal Kentucky, Blackburn berkahwin dengan Julia pada 1857, dan kedua-dua mereka menikmati keistimewaan kekayaan generasi yang diturunkan dari keluarga Churchill. Pasangan itu mewarisi sebuah rumah besar di Louisville, yang buruh hambanya membantu mengekalkannya. Sejarawan Louisville Juanita White merakamkan bahawa sesetengah orang hamba disewa atau dijual untuk “melabur semula hasil untuk menyokong dan mengekalkan Julia Blackburn.”

Semasa Perang Saudara, Blackburn adalah seorang penyokong Konfederat yang tegas. Beliau terlalu tua untuk berkhidmat sebagai askar, tetapi beliau berikrar untuk meminjamkan bantuan sebagai ejen awam tentera Konfederat. Pada 1863, gabenor Mississippi melantik beliau sebagai pelombong blokade di Kanada yang diberi tugas menyeludup bekalan penting kepada tentera Konfederat.

Pada 1864, Blackburn bepergian ke Bermuda untuk memberi bantuan semasa letusan Demam Kuning di sana, dan itulah di mana beliau mungkin telah merancang untuk menggunakan peperangan jangkitan terhadap Kesatuan. menurut wartawan dan penulis Molly C. Crosby, Blackburn mengumpul pakaian yang kotor dengan darah dan muntah mangsa Demam Kuning. Beliau meletakkan mereka dalam peti dan menghantarnya ke Kanada. Rancangannya adalah untuk menyeludup peti itu ke bandar-bandar utara untuk menjangkiti orang dan merosakkan tentera Kesatuan. Salah satu peti itu bertujuan ke Washington, D.C., dan Presiden Abraham Lincoln.

Rancangan Blackburn gagal. Pertama, John Wilkes Booth membunuh Lincoln sebelum rancangan Blackburn sepenuhnya terungkap. Kedua, walaupun peti itu berakhir di Rumah Putih, tiada seorang pun akan mendapat Demam Kuning. Perubatan abad ke-19 belum mengetahui bahawa penyakit itu dipindahkan melalui nyamuk dan bukan pakaian kotor.

Plot Blackburn hanya ditemui selepas Perang Saudara berakhir. Terdapat bukti mencukupi daripada saksi mata dan rakan sekerja untuk memberi kredibiliti kepada tuduhan peperangan jangkitan. Oleh sebab beliau menetap di Kanada ketika itu, Blackburn berdiri di Toronto. Mahkamah membebaskan Blackburn, terutamanya kerana tuduhan cubaan pembunuhan diturunkan kepada pelanggaran neutraliti Kanada. Walau bagaimanapun, mereka tidak dapat menentukan sama ada peti pakaian kotor itu pernah berada di tanah Kanada dan oleh itu di bawah bidang kuasa undang-undang mereka.

Walaupun dibebaskan, sentimen awam telah berpaling terhadap Blackburn. Beliau kekal di Kanada selepas perang. Hanya pada tahun 1867 barulah Blackburn melihat peluangnya untuk kembali ke AS. Beliau telah mendengar letusan Demam Kuning di Louisiana dan Texas dan menggunakannya untuk kepentingannya. Beliau dengan berani menulis petisyen untuk kembali kepada Andrew Johnson, yang telah mengambil alih jawatan presiden selepas pembunuhan Lincoln. “Saya mempunyai banyak pengalaman dalam rawatan penyakit ini dan yakin saya dapat memberikan perkhidmatan penting kepada rakyat saya yang menderita dan mati,” tulisnya. Blackburn tidak pernah menunggu jawapan dan berangkat ke AS tanpa sebarang kebenaran atau pembebasan yang nyata.

Pada 1873, beliau dan Julia berpindah semula ke Kentucky, dan beliau membuka amal perubatan di sana. Perkahwinannya dengan anak perempuan Churchill serta merta melemparkannya ke dalam syarikat elit Louisville. Blackburn memulihkan imejnya dengan membantu mengawal beberapa letusan Demam Kuning lagi di Tennessee, Florida, dan bahagian Kentucky. Ketenaran dan sambungannya menjadikan bertanding untuk jawatan politik sebagai satu kemungkinan dan pada 1878, beliau mengumumkan pertandingannya untuk gabenor.

Pada masa yang sama, letusan Demam Kuning berlaku lagi, dan Blackburn menangguhkan kempennya untuk merawat orang sakit. Beliau terbukti begitu berjaya sehingga orang di seluruh negeri memuji usahanya. Beliau menunggang gelombang populariti itu untuk memenangi pilihan raya dan mencapai jawatan politik tertinggi di negeri itu.

Ia adalah dalam latar belakang pemilikan hamba, sokongan Konfederat, dan peperangan jangkitan bahawa Kentucky Derby diadakan di Churchill Downs. Hobi kegemaran Gabenor Blackburn adalah menonton perlumbaan kuda. Pemilik di Memphis bahkan menamakan seekor kuda selepas beliau, “Luke Blackburn”, yang kemudian bertanding dan memenangi berdozen-dozen perlumbaan.

Warisan pemilikan hamba dan rasisme di negara dan di Kentucky membentuk lumba kuda di Churchill Downs. Walaupun lelaki kulit hitam asalnya menyertai, animositi perkauman membawa kepada pengecualian hampir keseluruhan orang kulit hitam dari sukan itu pada zaman Jim Crow. Joki kulit hitam pertama Kentucky Derby adalah Oliver Lewis yang menunggang kuda bernama Aristides pada tahun 1875. Jurulatih kuda itu juga seorang lelaki kulit hitam, Ansel Williamson. Tetapi tidak lama selepas itu, joki dan jurulatih kulit hitam dilarang secara sistematik daripada pertandingan dan pampasan.

Pada tahun 1921, seorang joki kulit hitam perlumbaan di Kentucky Derby buat kali terakhir selama 80 tahun. Hanya pada tahun 2000 barulah Marlon St. Julien memecah kekeringan itu dan menjadi joki kulit hitam pertama untuk berlumba di Derby pada zaman moden. Walaupun usaha terkini untuk meningkatkan perwakilan orang kulit hitam dalam industri lumba kuda, warisan rasisme masih dirasai hari ini.

Kentucky Derby adalah tradisi yang dihargai di Louisville dan kalangan komuniti lumba kuda. Pengikut mungkin percaya bahawa mendedahkan akar pokok keluarga Churchill yang rasis akan merosakkan imej acara itu dan mengurangkan keseronokannya. Tetapi kebalikannya mungkin benar.

Sukan dan acara yang lama menjadi wilayah hampir eksklusif orang putih boleh mencapai penonton dan tahap keseronokan baru jika warisan rasisme dihadapi dengan jujur dan didedahkan. Usaha sedemikian akan menunjukkan kepada banyak orang, mungkin terutamanya kepada mereka yang secara bersejarah telah dikecualikan dari sukan itu, bahawa Kentucky Derby dan keghairahan serta budaya yang mengelilinginya boleh menjadi untuk sesiapa sahaja. Lebih penyertaan dan penghargaan melalui kebenaran sejarah adalah kemenangan untuk sukan dan orang yang menikmatinya.

Jemar Tisby ialah profesor sejarah di Universiti Historically Black, sebuah kolej bersejarah hitam yang diasaskan pada 1879 di Louisville. Beliau kerap menulis di dan bukunya yang akan datang, The Spirit of Justice: Stories of Faith, Race, and Resistance boleh didapati untuk .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Made by History membawa pembaca me