Queen Elizabeth II Platinum Jubilee 2022 - Platinum Pageant

(SeaPRwire) –   Sebelum ulang tahun pertama kemangkatan pada 6 Mei, keluarga diraja telah mengumumkan penajaan mana yang akan terus diterima daripada Raja Charles III, isterinya, Ratu Camilla, dan kerabat lain yang mengambil alih penajaan-penajaan Almarhumah Ratu Elizabeth II.

Tradisi penajaan, di mana seorang kerabat diraja menyokong badan-badan amal, persatuan-persatuan tentera, badan-badan profesional, atau organisasi-organisasi perkhidmatan awam, bermula sejak zaman pemerintahan Raja George II pada abad ke-18, menurut

“Penajaan diraja menyerlahkan kerja penting organisasi-organisasi ini dan membolehkan banyak pencapaian dan sumbangan berharga mereka kepada masyarakat diiktiraf dan dipromosikan secara meluas,” menurut pengumuman pada 4 Mei.

Sebahagian daripada penajaan berada di UK dan yang lain adalah untuk Komanwel, sebuah persatuan 56 negara bebas, hampir kesemuanya pernah di bawah pemerintahan jajahan British. Penajaan meliputi pelbagai bidang seperti tentera, pendidikan, seni, dan hidupan liar – menyokong anjing, perlumbaan kuda, kraft tangan warisan, Welsh National Opera, Scottish Highland Games, dan lain-lain.

Apabila Charles menjadi Raja pada September 2022 selepas kemangkatan ibunya, Istana telah mengkaji semula lebih 1,000 penajaan diraja. Selepas kajian itu, Raja dan Ratu akan menyokong lebih 800 badan amal dan organisasi, mengumumkan keluarga diraja.

Almarhumah Ratu adalah penaung 492 badan amal ketika baginda mangkat, dan ahli keluarganya akan mengekalkan 376 daripada itu. Ini termasuklah , sebuah badan amal menyokong tentera, yang disokong oleh ibunya dari 1952 hingga 2022. Sebelum menaiki takhta, Charles, sebagai Putera Wales, menyokong 441 organisasi, dan telah mengekalkan atau memindahkan 367 kepada ahli keluarga.

Raja dan Ratu juga akan terus menyokong penajaan yang telah dilakukan sebelum mereka memegang gelaran sekarang. Ini termasuklah Yayasan Raja Charles, dengan penajaan berterusan untuk , sebuah organisasi alam sekitar akar umbi, dan Persatuan Hutan Persemakmuran, yang mempromosikan pemuliharaan dan pengurusan mampan hutan-hutan di seluruh dunia.

Raja juga akan terus menjadi presiden NGO air bersih WaterAid, jawatan yang dipegangnya sejak 1991. Dalam kenyataan, Ketua Eksekutif WaterAid UK Tim Wainwright menyatakan badan amal itu “sangat bersyukur dan terhormat” kerana Charles akan terus melibatkan diri, yang telah “memainkan peranan yang sangat penting selama tiga dekad terakhir dalam menyokong visi WaterAid.

“Baginda Raja Charles III adalah pemacu kebaikan untuk isu-isu penting sejagat seperti perubahan iklim dan kelestarian,” kata Wainwright. “Krisis iklim adalah krisis air, dengan kemarau mengeringkan mata air dan sumur, dan ribut dan banjir merosakkan infrastruktur dan mencemar sumber air yang rapuh. Kami bekerja tanpa lelah dengan masyarakat untuk membantu menyediakan sistem air dan tandas yang tahan cuaca. Kami tahu dengan dedikasi dan ambisi kekal Baginda untuk menghubungkan dunia bertindak, kami akan mengatasi krisis air, sanitasi dan kebersihan bersama-sama.”

TIME telah menghubungi Istana Buckingham untuk maklumat lanjut mengenai penajaan-penajaan tersebut.

Raja Charles, 75 tahun, pada 30 April selepas mengambil langkah mundur untuk menerima rawatan berikutan pengumuman kesihatannya pada Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.